463
«Η συνεργασία ιδιωτών γιατρών και γιατρών του δημοσίου προάγει το καλό των Ελλήνων», είπε στη Βουλή ο Αδωνις Γεωργιάδης | ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ξανά στη Βουλή η ρύθμιση για ιδιώτες στο ΕΣΥ, τι είπε ο Γεωργιάδης

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2024, 19:40
«Η συνεργασία ιδιωτών γιατρών και γιατρών του δημοσίου προάγει το καλό των Ελλήνων», είπε στη Βουλή ο Αδωνις Γεωργιάδης
|ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ξανά στη Βουλή η ρύθμιση για ιδιώτες στο ΕΣΥ, τι είπε ο Γεωργιάδης

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2024, 19:40

Επανήλθε στη Βουλή -με τη μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένει- η ρύθμιση που θα επιτρέψει σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και εντός του ΕΣΥ. Η εν λόγω διάταξη είχε αποσυρθεί πριν από λίγες ημέρες καθώς είχε κατατεθεί ως νομοτεχνική βελτίωση, με αποτέλεσμα να αντιδράσει η αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με την υπό συζήτηση τροπολογία, Ιδιώτες ιατροί όλων των ειδικοτήτων μπορούν να συνεργάζονται με νοσοκομεία του δημοσίου
συστήματος υγείας είτε στα εξωτερικά ιατρεία και τα διαγνωστικά τμήματα είτε στα χειρουργεία, εφόσον πρόκειται για χειρουργούς. Οι λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας δεν καθορίζονται εδώ, αφού θα ακολουθήσει σχετική υπουργική απόφαση.

Στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως η νομοθετική πρωτοβουλία έχει στόχο τη συνεργασία δύο παράλληλων συστημάτων, του δημόσιου συστήματος υγείας και του ιδιωτικού τομέα, για καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

«Εμένα αυτό που με νοιάζει, ως υπουργό Υγείας, είναι να εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για να μην μένει κανείς πολίτης στην Ελλάδα χωρίς να μπορεί να καλυφθεί. Κάνουμε μια πράξη συμφιλιώσεως των γιατρών του δημοσίου με τους ιδιώτες γιατρούς, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, γιατί δεν είναι αντίπαλοι, είναι συνεργάτες γιατροί, για το καλό των Ελλήνων», είπε ο κ.Γεωργιάδης.

Είχε προηγηθεί ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ και η οποία απορρίφθηκε, με τις ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης. Προηγουμένως, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν και το περιεχόμενο της τροπολογίας, και τη διαδικασία με την οποία τίθεται προς ψήφιση, ως αντισυνταγματικά, ενώ κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αλλοιώσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για υποκρισία, υποστηρίζοντας ότι το μεν ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που το 2001 καθιέρωσε τα απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, επί πληρωμή, ο δε ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τη διάταξη για να είναι δυνατό να προσλαμβάνονται ιδιώτες γιατροί με μπλοκάκι στο ΕΣΥ.

«Μας λέτε ότι η κυβέρνηση θέλει δήθεν να καταστρέψει και να απαξιώσει το ΕΣΥ. Ακουσον άκουσον! Από την αρχή αυτού του έτους, από τον Ιανουάριο 2024, έχουμε ήδη προκηρύξει 726 θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ, εκ των οποίων 151 θέσεις έχουν αποβεί άγονες, επίσης 2145 τακτικού νοσηλευτικού προσωπικού και σήμερα προκηρύξαμε 1138 θέσεις τακτικού λοιπού προσωπικού. Έχουμε ήδη ξεπεράσει, ετησίως, το μεγαλύτερο πρόγραμμα προσλήψεων μονίμου προσωπικού στο ΕΣΥ, από την πρώτη μέρα που ιδρύθηκε! Και αυτή η κυβέρνηση, που τις έχει ήδη προκηρύξει τις θέσεις, είναι η κυβέρνηση που δήθεν θέλει να κλείσει το ΕΣΥ! Αντιμετωπίζουμε ένα πραγματικό πρόβλημα. Καίτοι κάνουμε διαρκώς προσκλήσεις μονίμου προσωπικού, σε κρίσιμες θέσεις, βγαίνουν άγονες. Προσπαθούμε δια των μεταρρυθμίσεων που φέρνουμε, να κάνουμε δύο παράλληλα συστήματα στην υγεία- ιδιωτική και δημόσια- να τα κάνουμε συνεργαστούν, για να αντιμετωπίσουμε τις νέες συνθήκες, να συνεργαστούν επ΄ ωφελεία των συμπολιτών μας, για να λειτουργεί το Εθνικό Σύστημα καλύτερα, για να παράγουμε καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας σε όλους, μέσα από αυτή τη συνεργασία».», είπε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...