290
Η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ | REUTERS / Yves Herman

Πρόστιμο-μαμούθ €4,3 δισ. από την ΕΕ στην Google για αθέμιτες πρακτικές

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2018, 14:37
Η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ
|REUTERS / Yves Herman

Πρόστιμο-μαμούθ €4,3 δισ. από την ΕΕ στην Google για αθέμιτες πρακτικές

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2018, 14:37

Την επιβολή στην Google προστίμου 4,3 δισ. ευρώ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση, εξαιτίας των αθέμιτων πρακτικών της αμερικανικής εταιρείας στην πλατφόρμα Android.

Η ΕΕ ζητάει από την Google να αλλάξει τον τρόπο παρουσίασης εφαρμογών αναζήτησης ή άλλων φυλλομετρητών (browsers) σε φορητές συσκευές. Η εταιρεία έχει περιθώριο 90 ημερών να σταματήσει την παράνομη πρακτική.

Η ΕΕ εξέτασε συγκεκριμένα τα συμβόλαια της Google με κατασκευαστές κινητών με σύστημα Android. Η Google απαιτεί από τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές της για την αναζήτηση και την περιήγηση στο Διαδίκτυο, αλλά και τις άλλες υπηρεσίες που προσφέρει, αν θέλουν να έχουν άδεια χρήσης στο ηλεκτρονικό κατάστημα Play.

Επίσης, κατασκευαστές κινητών αλλά και εταιρείες τηλεπικοινωνιών απαιτείται να εγκαθιστούν αποκλειστικά και μόνο εφαρμογές της Google.

Η επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ τόνισε ότι η Google έχει χρησιμοποιήσει το Android σαν μέσο για να ενισχύσει την κυρίαρχη θέση της μηχανής αναζήτησης.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, είναι πρόστιμο πολύ μεγαλύτερο από όσα έχουν καταβληθεί από τις Αρχές των ΗΠΑ ή της Κίνας ή από άλλες εποπτικές Αρχές.

Το ποσό είναι τεράστιο αλλά εντελώς μέσα στις δυνατότητες της εταιρείας που το 2017 είχε τζίρο 6,7 δισ. ευρώ κάθε 17 ημέρες.

Το επιχείρημα της Google είναι ότι η ΕΕ έχει λανθασμένη θέση και ότι δεν εμποδίζει ούτε τις εταιρείες ούτε τους χρήστες από το να εγκαθιστούν άλλες εφαρμογές.

Χάρη στα κινητά η Google έχει ισχυρή παρουσία στην αγορά της διαφήμισης για φορητές συσκευές (mobile advertising). Το 2018 το μερίδιο αγοράς της Google θα είναι γύρω στο 30%, γεγονός που της αποφέρει γύρω στα 40 δισ. δολάρια εκτός ΗΠΑ.

Πέρυσι η ΕΕ είχε επιβάλει στην Google πρόστιμο 2,4 δισ. ευρώ σχετικά με την αναζήτηση σε ηλεκτρονικά καταστήματα. Ετσι το σύνολο φτάνει τα 6,7 δισ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν και άλλες έρευνες για τα συμβόλαια online διαφήμισης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...