397
|

Η Λυρική κλείνει τη σεζόν με «Τραβιάτα»

Η Λυρική κλείνει τη σεζόν με «Τραβιάτα»

Με μία από τις ωραιότερες και δημοφιλέστερες όπερες του ιταλικού ρεπερτορίου θα κλείσει για φέτος η χειμερινή σεζόν της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο θέατρο Ολύμπια.

Η «Τραβιάτα» του Βέρντι ανεβαίνει για έξι παραστάσεις, στο θέατρο Ολύμπια, στις 16, 17, 20, 22, και 23 Μαΐου 2015. Σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Μιχάλης Κακογιάννης, και ο Αντίοχος Ευαγγελάτος έχουν συμμετάσχει σε παλαιότερες παραγωγές της «Τραβιάτας». Τώρα η όπερα ανεβαίνει στην ιστορική πλέον παραγωγή και στην κλασική σκηνοθεσία και τα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια του Νίκου Σ. Πετρόπουλου, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2001 στο θέατρο Ολύμπια και έκτοτε έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία σε όλες τις αναβιώσεις της.

Ο Βέρντι εμπνεύστηκε την Τραβιάτα από το μυθιστόρημα «Η κυρία με τις καμέλιες» του Γάλλου συγγραφέα Αλέξανδρου Δουμά (υιού). Η πρώτη παρουσίαση της όπερας το 1853 στο φημισμένο θέατρο La Fenice της Βενετίας, υπήρξε μία απόλυτη αποτυχία. Η αναγνώριση και ο θρίαμβος ήρθαν αργότερα, και σήμερα είναι μία από τις πιο αγαπημένες όπερες παγκοσμίως (κάτι ανάλογο έγινε και με την σπουδαία και πολυαγαπημένη όπερα Κάρμεν του Μπιζέ. Με τη διαφορά πως ο Βέρντι πρόλαβε να ζήσει τον θρίαμβο της Τραβιάτας ενώ ο Μπιζέ πέθανε με την πίκρα της αποτυχίας).

Η Τραβιάτα (στα ιταλικά σημαίνει η αμαρτωλή γυναίκα, η παραστρατημένη ή όπως αναφέρεται στο Τροπάριο της Κασσιανής «η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυ(μ)νή…» συνδέεται ερωτικά με τον Αλφρέντο, γόνο οικογένειας της υψηλής κοινωνίας του Παρισιού. Ακολουθεί χωρισμός. Η δραματική επανασύνδεση γίνεται όταν πια η Τραβιάτα σβήνει από φυματίωση στο κρεβάτι της, αποδεικνύοντας ότι ο ευκαιριακός έρωτας των δύο νέων δεν ήταν και τόσο ευκαιριακός. Δράμα εκείνης της εποχής, με πολύ συγκίνηση και δάκρυα (τραβιάτε με κι ας κλαίω). Ο Βέρντι καταφέρνει με τη μουσική του να απογειώσει τη σχετικά τετριμμένη αυτή ιστορία του Αλέξανδρου Δουμά (υιού) σε ένα από τα μεγαλύτερα, γνωστότερα, και πιο αγαπημένα αριστουργήματα της όπερας όλων των εποχών.

Εδώ η χαρούμενη άρια της αρχής με τον Placido Domingo και Teresa Stratas και εδώ η συγκλονιστική άρια Addio del passato (αποχαιρετισμός στο παρελθόν) με την Anna Netrebko σε μοντέρνα σκηνοθεσία.

Πληροφορίες και λεπτομέρειες για την παράσταση, στην ιστοσελίδα της ΕΛΣ

Εισιτήρια από 20 Ευρώ έως 60 Ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων
Ταμεία Θεάτρου Ολύμπια
Ακαδημίας 59-61, Αθήνα
Δευτέρα 09.00 – 16.00
Τρίτη – Κυριακή 09.00 – 21.00
Τηλεφωνικές αγορές
Τηλ. Κέντρο: 210 3662100
Με χρέωση πιστωτικής κάρτας (Visa και MasterCard)

Και εδώ 

Το protagon.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News