410
|

Τα δημογραφικά της ψήφου

Τα δημογραφικά της ψήφου

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γεννιούνται περίπου 110.000 άνθρωποι, αυτό σημαίνει ότι στις εκλογές του Μαΐου θα ψηφίσουν για πρώτη φορά πάνω από 220.000 με 230.000 νέοι ψηφοφόροι. Με αυτό το στοιχείο μόνο, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η ηλικιακή κατηγορία 17 έως 24 αριθμεί περίπου 900.000 ψηφοφόρους. Από την άλλη πλευρά οι θάνατοι είναι περίπου 116.000/χρόνο, με μέσο όρο ηλικίας τα 74,79 έτη. Δηλαδή στις εκλογές της άνοιξης πάνω από 240.000 Έλληνες που είχαν δικαίωμα ψήφου τον Ιούνιο του 2012 θα έχουν πεθάνει.

Στοιχείο δεύτερο, στην ηλικιακή κατηγορία 17-24 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ποσοστό 28,8%, η ΝΔ έχει μόλις 10,7% και η Χ.Α. το τρομακτικό 18,5%. Από την άλλη, στην κατηγορία 65+ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 14,3%, η ΝΔ το εντυπωσιακό 35,5% και η Χ.Α. το κολακευτικό για την τρίτη ηλικία 3,2%, ναι, καλά διαβάσατε, οι λιγότερο φασίστες είναι τα γεροντάκια μας ενώ οι νέοι η πιο δυνατή τους ηλικιακή ομάδα.

Με χρήση μαθηματικών γυμνασίου καταλαβαίνουμε ότι όσο περνάει ο καιρός οι εκλογικοί κατάλογοι εμπλουτίζονται με νέους που έχουν σαφή προτίμηση στη μαχητική Αριστερά του νεαρού Αλέξη Τσίπρα και στην εγκληματική – ναζιστική οργάνωση Χ.Α. Ενώ λόγω θανάτου χάνεται μεγάλος αριθμός ψήφων από τη συντηρητική παράταξη. 

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι η άνοδος της Αριστεράς στην εξουσία είναι απλά θέμα χρόνου, όσο περισσότερο καθυστερούν οι εκλογές τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται η διαφορά της από τη μνημονιακή ΝΔ. Όχι μόνο γιατί σαρώνει στους νέους ενώ οι ψηφοφόροι της ΝΔ γερνούν και πεθαίνουν, αλλά και γιατί της δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για να μπορέσει να λειάνει κάποιες αιχμηρές της πλευρές που φόβιζαν αρκετούς ψηφοφόρους, κυρίως του κεντρώου χώρου που δεν την έβλεπαν ποτέ αρνητικά και βρίσκονται στην τεράστια δεξαμενή των 25-64. Μια κατηγορία στην οποία βρίσκεται ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων, χωρίζεται σε περαιτέρω ηλικιακές ομάδες και χρειάζεται διεξοδική συζήτηση.

Τρίτο και τελευταίο στοιχείο είναι ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν μία επιλογή που δεν έχει η κάλπη, την αδιευκρίνιστη ψήφο που αγγίζει σε μια πρόσφατη έρευνα το 17,1%. Αυτό σημαίνει ότι στις εκλογές θα δούμε δύο κόμματα με ποσοστό πάνω από 30% και μάλλον ένα τρίτο (αν δεν βγει εκτός νόμου) με ποσοστό μεγαλύτερο του 10%.

Αυτά λένε οι ψυχροί αριθμοί αλλά στην πολιτική μπορούν να ανατραπούν όλα από την μία στιγμή στην άλλη. Θα επαληθευθούν οι προβλέψεις των αριθμών ή ο ανθρώπινος παράγοντας θα τα ανατρέψει όλα; Ποια είναι η γνώμη σας;

*Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον σας, τις εμπειρίες μου από το στρατό θα τις γράψω μετά την απόλυσή μου, 106 και σήμερα (χωρίς την άδεια)…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News