170
Το μπουκάλι πρέπει να έμεινε στη θάλασσα δεκαετίες | Facebook

Πλαστικό μπουκάλι 50 ετών ξεβράστηκε άθικτο στη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2018, 09:21
Το μπουκάλι πρέπει να έμεινε στη θάλασσα δεκαετίες
|Facebook

Πλαστικό μπουκάλι 50 ετών ξεβράστηκε άθικτο στη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2018, 09:21

Τα πλαστικά μπορούν να παραμείνουν δεκαετίες αν όχι και αιώνες μέσα στη θάλασσα χωρίς να διαλυθούν, τονίζουν οι επιστήμονες όταν θέλουν να χτυπήσουν το καμπανάκι για τα σκουπίδια μέσα στους ωκεανούς.

Αν χρειάζεται το κοινό επιπλέον αποδείξεις για αυτό, το πλαστικό μπουκάλι που εντοπίστηκε σε παραλία στο Σόμερσετ της Βρετανίας, στη νότια Αγγλία, είναι μία από τις πιο πειστικές.

Πρόκειται για μπουκάλι για σαπούνι. Πάνω διαφημίζει «έκπτωση 4 πένες (4d)» και με δεδομένο ότι αυτές οι υποδιαιρέσεις της στερλίνας καταργήθηκαν στη Βρετανία το 1971, το μπουκάλι έμεινε στη θάλασσα τουλάχιστον 47 χρόνια.

Τα γράμματα πάνω του φαίνονται όλα καθαρά και φαίνεται σχεδόν σαν καινούριο.

Όπως σημειώνει ο Guardian κάποια πλαστικά χρειάζονται 450 χρόνια για να διασπαστούν.

Κάθε χρόνο μόνο στη Βρετανία παράγονται 170 εκατ. τόνοι απορριμμάτων, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από τις συσκευασίες τροφίμων. Μόνο το ένα τρίτο των πλαστικών συσκευασιών ανακυκλώνεται.

Ενώ αυτά τα μεγάλα κομμάτια πλαστικού είναι γνωστό ότι είναι επικίνδυνα, άγνωστες είναι ακόμη οι επιπτώσεις από τα πλαστικά μικροσφαιρίδια που καταλήγουν πολύ εύκολα στη θαλάσσια ζωή και από εκεί στον άνθρωπο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...