625
Ο Αναν σε εκδήλωση στην Φινλανδία το 2017 | EPA/KIMMO BRANDT

Πέθανε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2018, 12:50
Ο Αναν σε εκδήλωση στην Φινλανδία το 2017
|EPA/KIMMO BRANDT

Πέθανε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2018, 12:50

Ο Κόφι Αναν, ο οποίος υπήρξε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ από το 1997 ως το 2006, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 80 ετών.

Ηταν ο πρώτος μαύρος που ηγήθηκε του ΟΗΕ (όχι όμως και πρώτος Αφρικανός), αλλά και ο πρώτος που έφτασε στο ύπατο αξίωμα μετά από καριέρα στον Οργανισμό. Κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε να αντιμετωπίσει τον πόλεμο στο Ιράκ και την τεράστια αναστάτωση που έφερε, την κλιματική αλλαγή αλλά και την πανδημία του HIV.

Σύμφωνα με δύο στενούς συνεργάτες του, που μίλησαν στο Reuters, ο Κόφι Αναν πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου σε νοσοκομείο της Βέρνης όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.

Είχε βραβευτεί το 2001 μαζί με τον ΟΗΕ με Νομπέλ Ειρήνης για το ανθρωπιστικό έργο του Οργανισμού.

Ο Αναν συνέδεσε το όνομά με το σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού που προτάθηκε το 2004. Το σχέδιο απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, αλλά εγκρίθηκε από την τουρκοκυπριακή με παράλληλα δημοψηφίσματα, αλλά τελικά ναυάγησε.

Ο Αναν το 2005 με τον τραγουδιστή Μπομπ Γκέλντοφ (στη μέση) και τον Μπόνο των U2 (REUTERS/WPA pool/AP/Alistair Grant/Pool/File Photo)

Γεννήθηκε το 1938 στην Χρυσή Ακτή, όπως ονομαζόταν τότε η υπό βρετανική διοίκηση περιοχή της σημερινής Γκάνας. Η οικογένεια του ήταν εύπορη, ενώ ο πατέρας του για ένα διάστημα υπήρξε επαρχιακός διοικητής της αγγλοκρατούμενης Γκάνας. Δύο ημέρες πριν από τα 19α γενέθλια του, η Γκάνα απέκτησε την ανεξαρτησία της, γεγονός που επέδρασε καθοριστικά στον νεαρό φοιτητή, σημειώνει το BBC.

Το 1962 εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ ανέλαβε διάφορες διοικητές θέσεις σε υπηρεσίες του ΟΗΕ. Το 1993 ο Αναν ήταν πλέον σε θέση υπό τον Γενικό Γραμματέα και επικεφαλής των ειρηνευτικών αποστολών, όταν αντιμετώπισε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της θητείας του.

Την επόμενη χρονιά, μέσα σε τρεις μήνες σφαγιάστηκαν περίπου 800.000 Τούτσι και Χούτου, σε μία από τις χειρότερες συρράξεις που βίωσε ο 20ος αιώνας. Το 1995 πάνω από 8.000 Βόσνιοι μουσουλμάνοι σφαγιάστηκαν από Σέρβους στη Σρεμπρένιτσα.

Και στις δύο περιπτώσεις η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ επικρίθηκε σφοδρότατα, κυρίως στην περίπτωση της Ρουάντας όπου αποδείχτηκε ότι αγνόησε πληροφορίες ότι η σφαγή ήταν σχεδιασμένη.

Τελικά μόλις το 2005 παραδέχτηκε τις αδυναμίες, αν και όπως είπε ο ίδιος έκανε ό,τι περισσότερο μπορούσε.

Παρά ταύτα, το 1997 διαδέχτηκε τον Αιγύπτιο Μπούτρος Μπούτρος-Γκάλι στο ύπατο αξίωμα του Οργανισμού.

(REUTERS/Denis Balibouse/File Photo)

Από τη μία πλευρά είχε να επιλύσει το εσωτερικό πρόβλημα του Οργανισμού, που ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας, επιβαρυμένος με χρέη. Απαιτήθηκαν μεγάλες περικοπές σε προσωπικό και σε άλλες δαπάνες.

Από την άλλη, επιχείρησε μια φυγή προς τα εμπρός, ορίζοντας τους πολύ φιλόδοξους – όπως αποδείχτηκαν – Στόχους της Χιλιετίας. Ως το 2015 θα έπρεπε να είχαν μειωθεί στο μισό οι δείκτες της ακραίας φτώχειας και η εξάπλωση του HIV. Εγιναν σοβαρά βήματα, αλλά χωρίς απόλυτη επιτυχία.

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, που παρέκαμψε τον ΟΗΕ, και το σκάνδαλο «Τροφή αντί Πετρελαίου» στο οποίο ενεπλάκη ο γιος του σκίασαν τα τελευταία χρόνια της θητείας του.

Ο Αναν το 2012 είχε εμπλακεί στο δύσκολο έργο της ειρήνευσης στη Συρία (REUTERS/Allison Joyce/File Photo)

Μετά την αποχώρησή του, επικεντρώθηκε στο ανθρωπιστικό έργο, ενώ υπήρξε και ειδικός απεσταλμένος για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Ηταν παντρεμένος και είχε τρία παιδιά.

Δήλωση του Προκόπη Παυλόπουλο

«Ο Κόφι Ανάν αφήνει στην Διεθνή Κοινότητα, και ιδίως στους διαδόχους του στον Ο.Η.Ε., την παρακαταθήκη ενός Γενικού Γραμματέα, ο οποίος εργάστηκε, με ζήλο αλλά και με φρόνηση, για την ενίσχυση του ρόλου του Ο.Η.Ε. κυρίως στον τομέα εμπέδωσης της Διεθνούς Ειρήνης», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος σε δήλωσή του για τον θάνατο του Κόφι Αναν.

Σε μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι ο εκλιπών υπήρξε «οραματιστής της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...