315
Θρησκευόμενος εβραίος φαντάρος – γενειοφόρος πια και με τη βούλα των δικαστηρίων | Corriere della Sera

«Παρών κι αξούριστος» στον ισραηλινό στρατό!

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 18:47
Θρησκευόμενος εβραίος φαντάρος – γενειοφόρος πια και με τη βούλα των δικαστηρίων
|Corriere della Sera

«Παρών κι αξούριστος» στον ισραηλινό στρατό!

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 18:47

Αν οι τρίχες του προσώπου σου εκφράζουν το είναι σου και συνεπώς δεν μπορείς να τις αποχωριστείς, πλέον μπορείς να αφήσεις γενειάδα μέχρι το γόνατο και ας υπηρετείς στον ισραηλινό στρατό – πρόκειται για απόφαση ισραηλινού δικαστηρίου, του ανωτάτου κιόλας, το οποίο αναγκάστηκε να επιληφθεί του θέματος της τριχοφυΐας των φαντάρων του εβραϊκού κράτους.

Η προϊστορία της υπόθεσης που υπό κανονικές συνθήκες απασχολεί μπαρμπέρηδες και όχι δικαστές αφορά τις αντιδράσεις του στρατεύματος στη διαταγή του Γενικού Επιτελείου: «Στην αναφορά όλοι παρουσιάζονται ξυρισμένοι». Τι λέτε, στρατάρχα μου; Οι φαντάροι αντέδρασαν από διαφορετική αφετηρία, είτε λόγω του θρησκευτικού φανατισμού τους (ακροδεξιοί ορθόδοξοι εβραίοι) είτε από ανάγκη μιμητισμού της μόδας των Δυτικών (ντόπιοι χίπστερ).

Το ζήτημα έφθασε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ το οποίο αποφάσισε ότι όποιος αποδεικνύει ότι οι τρίχες του αποτελούν βαθύ μέρος της ταυτότητάς του, χαλάλι του, ας παρουσιάζεται στην αναφορά και ας μοιάζει και σαν… μουσουλμάνος άμα λάχει. Στο εξής για τους θρησκόληπτους θα «καθαρίζουν» οι ραβίνοι και για όλους τους άλλους ο ψυχίατρος του τάγματος κατά τα φαινόμενα.

Πρόκειται για αποθέωση του «δικαιωματισμού» σε περιβάλλον εξ ορισμού περιστολής των ατομικών ελευθεριών – όλων των στρατευσίμων υποτίθεται. Στο Ισραήλ η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους άνδρες είναι τριετής, και μόνο τον τελευταίο μήνα υποβλήθηκαν 24.000 αιτήσεις εξαίρεσης από τον κανόνα του υποχρεωτικού ξυρίσματος.

Στο Γενικό Επιτελείο των Ισραηλινών είχε χτυπήσει καμπανάκια –αισθητικής μάλλον– η εικόνα των φαντάρων τους σε κάποια από κοινού με τις αμερικανικές δυνάμεις άσκηση. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε την αφορμή για την έκδοση της διαταγής περί ξυρίσματος. Ωστόσο τον περασμένο Ιανουάριο μία ομάδα 17 στρατιωτών προσέφυγε στο δικαστήριο για την ακύρωση της διαταγής. Μάλιστα, για να συγκεντρώσει τα 30.000 ευρώ των δικαστικών εξόδων, έκανε και τη σχετική καμπάνια (έρανο) μέσω του Facebook.

Ηδη ο «μεγάλος ραβίνος» του ισραηλινού στρατού έστειλε μήνυμα σε κάθε στρατιωτικό ραβίνο με το οποίο ενημερώνει ότι έκαστος εξ αυτών στο εξής θα έχει σημαίνοντα λόγο για τις τρίχες του προσώπου των φαντάρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...