280
Ορμπαν και Σαλβινι σε συνάντησή τους το 2018, όταν ο δεύτερος ήταν ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής πολιτικής σκηνής | Reuters/File Photo

Ο Ορμπαν συμμαχεί με τον Σαλβίνι και Πολωνούς για δημιουργία νέας ομάδας στην Ευρωβουλή

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 12:23
Ορμπαν και Σαλβινι σε συνάντησή τους το 2018, όταν ο δεύτερος ήταν ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής πολιτικής σκηνής
|Reuters/File Photo

Ο Ορμπαν συμμαχεί με τον Σαλβίνι και Πολωνούς για δημιουργία νέας ομάδας στην Ευρωβουλή

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2021, 12:23

Λίγες ημέρες μετά την αποχώρησή του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το Fidesz του Βίκτορ Ορμπαν γνωστοποίησε πως διεξάγει συνομιλίες με συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων ο λαϊκιστής Ιταλός Ματέο Σαλβίνι, καθώς αναζητεί μια νέα πολιτική ομάδα στην Ευρωβουλή. Αυτό δήλωσε την Παρασκευή, μιλώντας στον κρατικό ραδιοσταθμό στη Βουδαπέστη, ο ίδιος ο αμφιλεγόμενος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Την Τετάρτη, το κόμμα του Ορμπάν, το Fidesz, αποχώρησε από το ΕΛΚ, τη μεγαλύτερη κεντροδεξιά κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού αυτή η τελευταία είχε προχωρήσει σε τροποποιήσεις στον εσωτερικό κανονισμό της προκειμένου να τιμωρεί κόμματα συνολικά –μια διάταξη «φωτογραφική» για το Fidesz, οι ευρωβουλευτές του οποίου είχαν φέρει συχνά σε δύσκολη θέση τους συναδέλφους τους, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο ούγγρος πρωθυποθυργός.

Ο Ορμπάν, ένας υπερεθνικιστής λαϊκιστής ακροδεξιός που διοικεί τη χώρα του με μεθόδους που θεωρούνται συχνά αντιδημοκρατικές, δήλωσε πως μετά την αποχώρηση από το ΕΛΚ, υπήρξαν συνομιλίες με πολιτικούς συμμάχους στην Πολωνία, χωρίς να κατονομάσει το κόμμα.

Το Fidesz είχε συνομιλίες με τον Ιταλό Σαλβίνι και επίσης με την Τζόρτζια Μελόνι, την επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας, ενός εθνικο-συντηρητικού κόμματος, δήλωσε.

«Δεν είναι ανάγκη να βιαστούμε», δήλωσε ο Ορμπάν κατά την εβδομαδιαία συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοσταθμό.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο στόχος είναι να υπάρξει ένα πολιτικό σπίτι για το Fidesz και για παρόμοιες δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν θέλουν μετανάστες και θέλουν να «προστατεύσουν» τις παραδοσιακές οικογένειες.

Η ΕΕ έχει επικρίνει τον Ορμπάν επειδή έχει θέσει υπό στενότερο κυβερνητικό έλεγχο τα δικαστήρια, τα μέσα ενημέρωσης, τους ακαδημαϊκούς και τις μη κυβέρνητικές οργανώσεις στην Ουγγαρία. Ο Ορμπάν, ο οποίος μετρά 10 χρόνια στην πρωθυπουργία και αντιμετωπίζει την ερχόμενη χρονιά βουλευτικές εκλογές, απορρίπτει τις επικρίσεις και έχει αρνηθεί να αλλάξει πορεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...