640
Ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας εμφανίστηκε στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Αλλη Διάσταση» για να δώσει εξηγήσεις για το σημείωμα των My Market | ΕRT/WebTV

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακούει; Σουπερμάρκετ διατάσσει τους εργαζόμενους: «να χαμογελάτε, έχετε δουλειά €300»

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2019, 17:37
Ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας εμφανίστηκε στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Αλλη Διάσταση» για να δώσει εξηγήσεις για το σημείωμα των My Market
|ΕRT/WebTV

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακούει; Σουπερμάρκετ διατάσσει τους εργαζόμενους: «να χαμογελάτε, έχετε δουλειά €300»

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2019, 17:37

Ο εργασιακός Μεσαίωνας είναι εδώ. Και εκφράζεται με κάθε τρόπο, ακόμα και εγγράφως με τη μορφή συμβουλών-διαταγών προς κακοπληρωμένους εργαζόμενους.

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας; Οτι ενημερώθηκε για το έγγραφο «χαμογελάτε αν θέλετε να έχετε δουλειά» της περιφερειακής διευθύντριας Λειτουργίας Καταστημάτων της My Market προς τους εργαζομένους στην αλυσίδα σουπερμάρκετ και ότι πλέον θα ασκηθεί ο απαραίτητος έλεγχος.

Αυτό έκανε γνωστό ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας σε δηλώσεις του το απόγευμα της Τρίτης στην ΕΡΤ, κληθείς να σχολιάσει τον ιδιότυπο αυτό «επτάλογο» (δείτε τον κάτω) προς τους υπαλλήλους της εταιρείας που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

«Η εργασία δεν είναι υποχρέωση, είναι δικαίωμα», είπε ο υφυπουργός σε μια προσπάθεια να προσπεράσει το γεγονός ότι ύστερα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Πρώτης Φοράς Αριστερά, οι εργοδότες κάνουν ό,τι θέλουν και προφανώς πληρώνουν όπως θέλουν (εκμεταλλευόμενοι τις ελαστικές μορφές εργασίας). Ο κ. Μπάρκας έκανε λόγο για παράτυπη ενέργεια από πλευράς της εργοδοσίας και σημείωσε δηκτικά ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν μπορεί να εκληφθεί ούτε ως κακόγουστο αστείο.

Μόνο που όντως δεν είναι αστείο, είναι πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μπάρκας επιβεβαίωσε στη συνέντευξή του ότι το υπουργείο Εγασίας είναι ενήμερο για το θέμα και θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

Στην αγορά εργασίας, τόνισε, υπάρχουν κανόνες, δεν υπάρχουν κενά. Η νομοθεσία προβλέπει τις υποχρεώσεις του εργοδότη και δεν είναι δουλειά του να στέλνει τέτοιου είδους e-mail στους εργαζομένους, παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Προφανώς πρέπει να το ελεγχξουμε το e-mail αυτό, πρόσθεσε και με αφορμή ειδικά την αναφορά για τους εργαζομένους της αλυσίδας που αμείβονται με 300 ευρώ, ξεκαθάρισε, κρατώντας μία επιφύλαξη για τις μορφές απασχόλησης που αφορά: «δεν υπάρχει “300 ευρώ”, έχουμε ψηφίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού και έχουμε καταργήσει την αθλιότητα του υποκατώτατου».

Πώς απαντούν τα Μy Market

Σε ανακοίνωση τους πάντως, τα My Market επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του επίμαχου σημειώματος και έσπευσαν να διαβεβαιώσουν πως δεν συνάδει με τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, κάνοντας λόγο για «μεμονωμένο περιστατικό».

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «ότι το συγκεκριμένο και μεμονωμένο περιστατικό δεν εκφράζει και δε συνάδει με την κουλτούρα, φιλοσοφία και τρόπο λειτουργίας της αλυσίδας και των 10.700 εργαζομένων της εταιρείας. Οι άνθρωποί μας ήταν από την πρώτη μέρα της λειτουργίας μας μέχρι και σήμερα – και μετά από την συγχώνευση με τη Βερόπουλος – ό,τι πιο πολύτιμο είχαμε και θα έχουμε. Όλα όσα έχουμε καταφέρει ανήκουν σε όλους μας και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό».

Η εταιρεία διευκρίνισε ακόμη πως είναι απόλυτα σύννομη με τις συλλογικές συμβάσεις και τόνισε μάλιστα πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι μισθοί είναι άνω αυτού που ορίζει ο νόμος ως βασικό. Δικαιολόγησε μάλιστα την ύπαρξη κατηγορίας εργαζομένων με αμοιβή 300 ευρώ, καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς πρόκειται για χαμηλά αμειβόμενους υπαλλήλους, των οποίων οι συμβάσεις προβλέπουν αυτό το ύψος των απολαβών…

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ (του συνδικαλιστικού βραχίωνα του ΚΚΕ) που περιγράφει τα επίσημα σωματεία ως διαλυμένα επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ.

«To άθλιο κείμενο που αφορά τους συναδέλφους των My Market και είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, προκαλεί δικαίως την αγανάκτηση και την οργή συνολικά των εργαζομένων που γνωρίζουν καλά στο πετσί τους, τι σημαίνει κακοπληρωμένη εργασία, απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, εντατικοποίηση.

» Το γεγονός πως τα στελέχη της συγκεκριμένης Διεύθυνσης της επιχείρησης όπως και άλλων Διευθυντών μαζί με το διευθυντικό μηχανισμό και τα golden boys άλλων super market και επιχειρήσεων, εμφανίζονται ως ψηφίσαντα μέλη σε σωματεία-μηχανισμούς της εργοδοσίας μέσα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, αποτελεί το πιο τρανταχτό παράδειγμα για την προσπάθεια που κάνει η εργοδοσία να παρέμβει με φυσική παρουσία στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα.

» Η συγκεκριμένη διευθύντρια που δίνει αυτές τις “φιλεργατικές” συμβουλές ψήφισε στο σωματείο-μηχανισμό των super market πριν δύο χρόνια, για το οποίο υπήρχαν εκατοντάδες καταγγελίες εργαζομένων για διευθυντικές πιέσεις και απειλές για κυρώσεις ώστε να συμμετάσχουν στις «εκλογές» του. Αντίστοιχα η υπεύθυνη της συγκεκριμένης Διεύθυνσης πανελλαδικά εμφανίζεται να » ψηφίζει στο επιχειρησιακό σωματείο της επιχείρησης», καταγγέλλει μεταξύ άλλων.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...