355
Μια γυναίκα παρακολουθεί σε tablet το τηλεοπτικό μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον | REUTERS/Andrew Couldridge

«Μείνετε σπίτι»: Νέο καθολικό lockdown για την Αγγλία ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2021, 20:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 4/1/2021 23:00
Μια γυναίκα παρακολουθεί σε tablet το τηλεοπτικό μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον
|REUTERS/Andrew Couldridge

«Μείνετε σπίτι»: Νέο καθολικό lockdown για την Αγγλία ανακοίνωσε ο Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2021, 20:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 4/1/2021 23:00

Ξανά στα αυστηρά μέτρα του Μαρτίου επιστρέφει η  Αγγλία, μπροστά σε ένα κύμα μολύνσεων από Covid-19 που πιέζει ασφυκτικά το σύστημα υγείας σε όλη τη Βρετανία.

Το βράδυ της Δευτέρας ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απηύθυνε τηλεοπτικό μήνυμα όπου ανακοίνωσε για την Αγγλία lockdown παρόμοιο με εκείνο που επιβλήθηκε όταν η πανδημία έπληξε τη χώρα την άνοιξη.

Σε σκληρά μέτρα προχωρά και η κυβέρνηση στη Σκωτία, όπου το πρόβλημα με την Covid-19 είναι εξίσου έντονο. Η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία επίσης έχουν ανακοινώσει αντίστοιχους περιορισμούς.

«Πρέπει να εισέλθουμε σε ένα πανεθνικό lockdown, το οποίο είναι αρκετά σκληρό για να περιορίσει αυτήν την μετάλλαξη»,  τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση σας δίνει ξανά εντολή να μείνετε σπίτι». Ωστόσο έστειλε και ένα αισιόδοξο μήνυμα: «Είμαστε στην τελευταία φάση του αγώνα».

Τα μέτρα για την Αγγλία περιλαμβάνουν κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων ως τα μέσα του Φεβρουαρίου. Ως τότε θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι ως τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για τις τέσσερις κατηγορίες που είναι πιο ψηλά στην ιεραρχία στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων είναι υγειονομικοί και φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας.

Ακόμη, ζητείται από τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι εκτός αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους μέσω τηλεργασίας ή ανήκουν σε κατηγορίες εργαζομένων που παρέχουν αναγκαίες υπηρεσίες. Εκτός από την εργασία, θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους υγείας, για αγορά τροφίμων και για άσκηση, όπως και για διαφυγεί από περιστατικά βίας στο σπίτι .

Κλείνουν επίσης θα είναι οι ανοιχτοί χώροι άθλησης ενώ διακόπτονται τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, ωστόσο η Premier League θα συνεχιστεί κανονικά. Τέλος, τα εστιατόρια θα κλείσουν για το κοινό, αλλά θα μπορούν να διαθέτουν φαγητό για delivery και take away.

Η εφαρμογή των μέτρων θα είναι άμεση, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, αναφέρει το BBC. Το Κοινοβούλιο θα κληθεί να τα επικυρώσει αναδρομικά την Τετάρτη.

Τη Δευτέρα καταγράφηκαν για έβδομη συνεχόμενη ημέρα πάνω από 50.000 νέα περιστατικά Covid-19 σε όλη τη Βρετανία, ενώ οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ήταν πάνω από 26.000, αυξημένοι κατά 30% μέσα σε μια εβδομάδα. Οι θάνατοι ήταν 407 σε μία ημέρα. Ακρως ανησυχητική είναι και η διάδοση της μετάλλαξης του κορονοϊού, η οποία είναι περισσότερο μεταδοτική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...