412
|

Παγκόσμιο σοκ: Σε αρνητικές τιμές πέρασε το πετρέλαιο!

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2020, 22:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/04/2020, 06:50

Παγκόσμιο σοκ: Σε αρνητικές τιμές πέρασε το πετρέλαιο!

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2020, 22:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/04/2020, 06:50

Είναι κάτι που δεν έχει συμβεί. Ποτέ. Από την εποχή που το πετρέλαιο υπήρξε καύσιμο εκμεταλλεύσιμο από τον άνθρωπο είχε μια κάποια αξία —και υπήρξαν στιγμές που ένα βαρέλι άξιζε πάνω από 100 δολάρια, μια μικρή περιουσία για τις φτωχότερες χώρες. Ο κορονοϊός όμως, δεν σκόρπισε μόνο τον πανικό και δεκάδες χιλιάδες θανάτους, δεν πάγωσε απλώς την οικονομική δραστηριότητα στη Γη, διέλυσε και τον μακραίωνο μύθο του πετρελαίου.

Τη Δευτέρα του Πάσχα, ύστερα από μια δραματική συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων στη Νέα Υόρκη, το πετρέλαιο πέρασε κάτω από το μηδέν δολάριο το βαρέλι: ουσιαστικά οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι καλούνται να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν το αμερικανικό αργό παράδοσης Μαΐου, ελλείψει δυνατότητας αποθήκευσης —ήδη, εδώ και δύο μήνες, οι πετρελαϊκές εταιρείες δαπανούν υπέρογκα ποσά για να νοικιάσουν δεξαμενόπλοια ως αποθηκευτικούς χώρους (εδώ).

Το συμβόλαιο που εκπνέει στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν πετρέλαιο πρέπει να βρουν το συντομότερο δυνατόν αγοραστές. Ομως, καθώς τα αποθέματα είναι υπερκορεσμένα στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν για να βρουν αγοραστές: η τιμή του βαρελιού του West Texas Intermediate, η βάση για το αμερικανικό αργό, έκλεισε στα -37,63 δολάρια!

Ακόμη και αν αυτή η αρνητική τιμή του πετρελαίου καταγράφηκε για «τεχνικούς» λόγους —οι τιμές του WTI για τον Ιούνιο είναι στα 20 δολάρια το βαρέλι— αυτό το συμβάν έρχεται να συμβολίσει μια ιστορική καμπή για την παγκόσμια οικονομία.

Με τη ζήτηση για καύσιμα στο ναδίρ —καθώς αεροπορικές εταιρείες, στόλοι πλοίων και οχήματα βρίσκονται ακινητοποιημένα λόγω περιορισμών στις μετακινήσεις—, το πετρέλαιο που υπήρξε η βασική αξία μετά τον χρυσό, εξαφανίστηκε. Ο κόσμος αλλάζει μέρα με τη μέρα και βεβαιότητες που υπήρξαν επί αιώνες αμφισβητούνται μέσα σε μία μόνο χρηματιστηριακή συνεδρίαση.

Μαζί με τις εξανεμισμένες αξίες του πετρελαίου απειλούνται τώρα μια σειρά από γίγαντες της παγκόσμιας βιομηχανίας που ζουν από την άντληση και την εμπορία του και για δεκαετίες διαφέντευαν την οικονομία και τις πολιτικές της. Ηδη στον Καναδά αποφασίστηκε η διακοπή άντλησης και διύλησης πετρελαίου με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας και τις οικονομίες κλίμακος.

Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο των Financial Times την Τρίτη, 21 Απριλίου

Σε πιο ιστορικές διαστάσεις, πόλεμοι που έγιναν για το πετρέλαιο μοιάζουν τώρα, έστω και φευγαλέα, εντελώς άχρηστα αιματοκυλίσματα. Μολονότι ποτέ δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι ένα αιματοκύλισμα είναι χρήσιμο, το πετρέλαιο υπήρξε για δεκαετίες μια «καλή», αν όχι η μόνη, δικαιολογία για πολέμους…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...