677
Η Τατιάνα Στεφανίδου με φόντο το νέο λογότυπο της καινούριας τηλεοπτικής της στέγης | ΣΚΑΪ

Οργή Οροθετικών από το γκάλοπ της Τατιάνας Στεφανίδου για τον Ζακ Κωστόπουλο

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2018, 13:58
Η Τατιάνα Στεφανίδου με φόντο το νέο λογότυπο της καινούριας τηλεοπτικής της στέγης
|ΣΚΑΪ

Οργή Οροθετικών από το γκάλοπ της Τατιάνας Στεφανίδου για τον Ζακ Κωστόπουλο

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2018, 13:58

Οργή και αποτροπιασμό εξέφρασε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος για το ερώτημα – τύπου γκάλοπ που έθεσε η Τατιάνα Στεφανίδου προς το τηλεοπτικό -και όχι μόνο- κοινό αναφορικά με το φονικό επεισόδιο δημόσιου λιντσαρίσματος με θύμα τον Ζακ Κωστόπουλο.

Με προφανή στόχο να ανεβάσει τα νούμερα της εκπομπής – εν όψει μάλιστα της πρεμιέρας της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ- η παρουσιάστρια καλούσε τους τηλεθεατές να δουν πρώτα το βίντεο με τον δημόσιο ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου που οδήγησε τελικά στο θάνατό του και στη συνέχεια να τοποθετηθούν για το κατά πόσο συμφωνούν ή οχι με την αντίδραση του κοσμηματοπώλη που τον κλωτσούσε με μανία στο κεφάλι.

Από τον σάλο που προκάλεσε η ανάρτηση της κυρίας Στεφανίδου και κυρίως τα κίνητρά της, ξεχώρισε η οργισμένη αντίδραση του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος που απαίτησε την άμεση παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Είχε προηγηθεί η απόσυρση της επίμαχης ανάρτησης, η οποία όμως εν τω μεταξύ είχε κάνει τη δουλειά της, δίνοντας ένα δυνατό lead στην πρεμιέρα της Τατιάνας Στεφανίδου υπό τη νέα της τηλεοπτική στέγη.

Η ίδια η παρουσιάστρια, κατά τη διάρκεια της εκπομπής της,  απέφυγε τεχνηέντως οιαδήποτε αναφορά στο γκάλοπ «τι θα έκανες εσύ αν ήσουν ο κοσμηματοπώλης;»

«Στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, καλέσαμε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να παρέμβει άμεσα και τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Τατιάνα Στεφανίδου να ζητήσουν δημόσια συγνώμη και να πιάσουν το νήμα από την αρχή», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Το δίπολο δεν είναι ‘νοικοκυραίος’ ή ‘περιθωριακός’. Το δίλημμα είναι ‘σκοτάδι και φόβος’ ή ‘αποδοχή και ελευθερία’. Ο καθένας επιλέγει την πλευρά του», καταλήγει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Οροθετικών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης :

«Κατά τη διάρκεια του τελευταίου διημέρου, παρακολουθούμε συγκλονισμένοι την κάλυψη του θέματος της δολοφονίας του φίλου μας και συνεργάτη Ζαχαρία Κωστόπουλου, με χαρακτηρισμούς που προσβάλουν βάναυσα τη μνήμη του, όπως ο «επίδοξος ληστής» και ο «τοξικοεξαρτημένος».   

Ο Ζακ αντιτάχθηκε με τη στάση ζωής και το δημόσιο λόγο του σε κάθε μορφή βίας και διακρίσεων και στη ρητορική μίσους. Ο ίδιος βίωσε πολλαπλά τις συνέπειες του στιγματισμού και της περιθωριοποίησης όσο ζούσε. Έμελλε ο θάνατός του να προκαλέσει τα ίδια φοβικά αντανακλαστικά της κοινωνίας μας.   

Αυτά τα αντανακλαστικά αναπαράγονται και τα στερεότυπα δυναμώνουν, όσο ο δημόσιος λόγος μας νομιμοποιεί συμπεριφορές, στάσεις και αντιλήψεις που αντιτάσσονται στο κράτος δικαίου και στην ισονομία του κάθε πολίτη. Σε αυτό πλαίσιο, η πρωτοβουλία της εκπομπής της Τατιάνας Στεφανίδου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» να διενεργήσει ηλεκτρονική έρευνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη γνώμη των τηλεθεατών αναφορικά με το θάνατο του Ζαχαρία συνιστά πράξη απολύτως απαράδεκτη:   

– Ζητά τη γνώμη του κοινού και επομένως νομιμοποιεί την πράξη της αυτοδικίας και τη βάρβαρη συμπεριφορά όσων πήραν μέρος αλλά και όσων αδιαφόρησαν βλέποντας μπροστά στα μάτια τους να τελείται ένα έγκλημα. Από το οπτικοακουστικό υλικό που έχετε στη διάθεσή σας προκύπτει αυτονόητα πως η παραμικρή εκδοχή «νόμιμης άμυνας» δεν αντέχει ούτε στη λογική, ούτε πολύ περισσότερο στο οποιοδήποτε δικαστήριο.  

– Παραθέτει ως δεδομένα, στοιχεία που αμφισβητούνται από αυτόπτες μάρτυρες όπως το γεγονός ότι ο Ζαχαρίας ήταν οπλισμένος με μαχαίρι, για τη δημιουργία εντυπώσεων στο κοινό.  

– Αντίθετα, η διατύπωση του κειμένου είναι εξαιρετικά επιεικής για τη στάση όσων επιτέθηκαν στον Ζακ. Η αποστροφή «Ο Ζακ έχασε τη ζωή του» σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνει ή έστω υπονοεί την εικόνα να κλοτσάνε το κεφάλι ενός απροστάτευτου ανθρώπου στο πεζοδρόμιο.  

Μπροστά σε ένα έγκλημα όπως αυτό που συντελέστηκε, τα μέσα ενημέρωσης έχουν υποχρέωση να αναδείξουν την ουσία: τους κοινωνικούς μηχανισμούς που ωθούν τους ανθρώπους στο περιθώριο, τις στιγματικές συμπεριφορές, τις συνέπειες της κοινωνικής απομόνωσης, την απουσία της πολιτείας από την υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών ως ασθένεια και όχι ως έγκλημα.

Αντί των παραπάνω, πράξεις όπως η «έρευνα» που δημοσιεύσατε «χαϊδεύουν» τα πιο φοβικά ένστικτα και αντανακλαστικά της κοινής γνώμης. Στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, καλέσαμε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να παρέμβει άμεσα και τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Τατιάνα Στεφανίδου να ζητήσουν δημόσια συγνώμη και να πιάσουν το νήμα από την αρχή. Το δίπολο δεν είναι «νοικοκυραίος» ή «περιθωριακός». Το δίλημμα είναι «σκοτάδι και φόβος» ή «αποδοχή και ελευθερία». Ο καθένας επιλέγει την πλευρά του».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...