516
Στη Φρανκφούρτη σκέφτονται το δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται και ετοιμάζουν νέα έκτακτα μέτρα | Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ευρωζώνη: Ερχονται και φθινοπωρινά μέτρα της ΕΚΤ;

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2020, 19:24
Στη Φρανκφούρτη σκέφτονται το δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται και ετοιμάζουν νέα έκτακτα μέτρα
|Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ευρωζώνη: Ερχονται και φθινοπωρινά μέτρα της ΕΚΤ;

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2020, 19:24

Την εκτίμηση ότι η ταλαιπωρημένη από την πανδημία Ευρωζώνη «θα μπορούσε να δει περισσότερα οικονομικά κίνητρα» στη συνέχεια, προς ενίσχυση της ανάπτυξής της, εξέφρασαν «οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωπαϊκής Ενωσης» σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Srteeet Journal.

Η αμερικανική εφημερίδα περιγράφει το τοπίο στην Ευρωζώνη με σκούρα χρώματα, επειδή οι χώρες που τη συγκροτούν «παλεύουν με την αυξηθείσα ανεργία» αφ’ ενός, αφ’ ετέρου δε ίσως βρεθούν πολύ σύντομα αντιμέτωπες «με ένα καινούργιο κύμα πτωχεύσεων» και, συνεπώς, με νέο άλμα της ανεργίας.

Οι εν λόγω αξιωματούχοι της ΕΚΤ, λέει το αμερικανικό Μέσο, προειδοποιούν για πιθανή αναταραχή στο πλαίσιο των χωρών του ευρώ, αφού τα αντικορονοϊκά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και του προσωπικού τους δεν μπορεί να είναι διαρκείας και αναγκαστικώς θα περιοριστούν.

Η Wall Srteeei Journal επικαλείται τα πρακτικά της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που είχε γίνει στην καρδιά του καλοκαιριού στη Φρανκφούρτη, στις 15 και 16 Ιουλίου, τα οποία δημοσιεύτηκαν την περασμένη Πέμπτη 20 Αυγούστου.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες δείχνουν την ανακούφισή τους επειδή η Ευρωζώνη απέφυγε μία ακόμη μεγαλύτερη κάμψη, ωστόσο είναι ανήσυχοι διότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας που επαπειλείται θα είναι καταστροφικό: «Η αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές σε καθεστώς πανδημίας κρατά την κεντρική τράπεζα σε εγρήγορση» δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING Bank στη Φρανκφούρτη.

Η ΕΚΤ άφησε το μείγμα των πολιτικών αμετάβλητο στην παραπάνω συνεδρίαση, γράφουν οι Αμερικανοί, υπενθυμίζοντας ότι η δυναμική απάντηση της διοίκησης του ευρώ στην πανδημία «ήταν ισοδύναμη με αυτήν της ομοσπονδιακής τράπεζας» των ΗΠΑ. Προσθέτουν μάλιστα ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρώπη τώρα ανακάμπτει, μετά τη συρρίκνωση 12,1% του τριμήνου μέχρι τον Ιούνιο (η αντίστοιχη πτώση στις ΗΠΑ ήταν 9,5%).

Οι ευρωτραπεζίτες θα συναντηθούν για να καθορίσουν την πολιτική της ΕΚΤ και στις 9-10 Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν υπάρξει νεότερα στοιχεία για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία. Κατά την κρίση των περισσοτέρων αναλυτών, αποκλείεται να υπάρξουν και να ανακοινωθούν νομισματικά μέτρα από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, ίσως αυτό γίνει λίγο αργότερα, αν τα πράγματα πάνε χειρότερα. Οι προβλέψεις, δηλαδή, είναι θολές.

Το ευρώ αυξήθηκε έναντι του δολαρίου τις τελευταίες εβδομάδες, πλήττοντας τους μεγάλους εξαγωγείς της Ευρώπης στις διεθνείς αγορές. Δεκάδες εκατομμύρια ευρωπαίοι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνονται εν μέρει από τις κυβερνήσεις των χωρών τους, γράφουν οι Αμερικανοί, στο πλαίσιο των εκτάκτων μέτρων λόγω κορονοϊού: «Κάποια από αυτά τα προγράμματα θα λήξουν μέσα στους επομένους μήνες».

Στο κείμενο των πρακτικών οι ευρωτραπεζίτες «προειδοποίησαν ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού» και τόνισαν ότι η ΕΚΤ «έχει και τα εργαλεία και τη βούληση ώστε να αναλάβει περαιτέρω δράση εάν χρειαστεί». Οι κεφαλές της ΕΚΤ συζήτησαν την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί όλο το αντικορονοϊκό πακέτο τους, του 1,35 τρισ. ευρώ, «που παρουσιάστηκε σε ξεχωριστές αποφάσεις από τον Μάρτιο», όπως σχολιάζει η WSJ.

Τα πρακτικά αποκαλύπτουν ότι οι αξιωματούχοι συμφώνησαν να αυξήσουν το μέγεθος του προγράμματος και να τροποποιήσουν άλλα εργαλεία πολιτικής, εάν αυτό είναι απαραίτητο στη φθινοπωρινή σεζόν. Και επισήμαναν τον κίνδυνο να αυξηθεί η ανεργία «με διαρκή τρόπο» μόλις οι επιχειρήσεις αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας και φερεγγυότητας, λόγω του ότι τα προγράμματα στήριξής τους θα αποσύρονται σταδιακώς από τις διάφορες κυβερνήσεις της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...