490
Τουαλέτα «ανοιχτή» σε όλους, σε κάθε φύλο, κάθε σεξουαλική ταυτότητα. Οχι πια... | REUTERS/Lucy Nicholson

Ο Τραμπ ξαναρχίζει τον «πόλεμο της τουαλέτας»

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2017, 12:15
Τουαλέτα «ανοιχτή» σε όλους, σε κάθε φύλο, κάθε σεξουαλική ταυτότητα. Οχι πια...
|REUTERS/Lucy Nicholson

Ο Τραμπ ξαναρχίζει τον «πόλεμο της τουαλέτας»

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2017, 12:15

Μία ακόμη οπισθοδρόμηση καταγράφεται στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή τη φορά δεν πρέπει να αποδοθεί αποκλειστικά στον νέο πρόεδρο –μολονότι ο ίδιος έχει τον τελευταίο λόγο ως επικεφαλής του ομοσπονδιακού κράτους. Είναι όμως ένα σημείο των νέων καιρών. Και αφορά άλλωστε τα δικαιώματα των ανθρώπων σε ζητήματα σεξουαλικού προσδιορισμού, που για το στρατόπεδο του Τραμπ υπήρξαν εξαρχής ένας στόχος και ένας μοχλός αλίευσης ψήφων από τα συντηρητικά στρώματα.

Οι Ρεπουμπλικανοί ποτέ δεν μπόρεσαν να χωνέψουν ότι οι τουαλέτες δημόσιων σχολείων δεν θα διακρίνονται σε ανδρικές και γυναικείες αλλά θα μπορεί καθένας διεμφυλικός (transgender) μαθητής να χρησιμοποιεί την τουαλέτα της επιλογής του, ανάλογα με το εάν θεωρεί τον εαυτό του άνδρα ή γυναίκα και όχι ανάλογα με την ταυτότητα φύλου που του έχει επισήμως αποδοθεί. Αυτή η εξέλιξη είχε χαρακτηριστεί ως «ο πόλεμος της τουαλέτας». Ηταν σφοδρός και προφανώς έχει και συνέχεια.

Οταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε τη σχετική οδηγία –η οποία δεν ήταν δεσμευτική αλλά προέβλεπε ότι αν δεν την εφάρμοζαν τα σχολεία θα έχαναν τη χρηματοδότησή τους– ξεσηκώθηκαν όλες οι συντηρητικές φωνές του παραδοσιακού κόμματος του Τσαγιού για να υπερασπιστούν «την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των υπολοίπων μαθητών».

Τώρα λοιπόν που οι Ρεπουμπλικανοί βρίσκονται στην κυβέρνηση, και ελέγχουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, προχωρούν με άνεση στην απόσυρση της οδηγίας Ομπάμα. Με επιστολή που έστειλε στα δημόσια σχολεία η αμερικανική κυβέρνηση αιτιολογεί τη σχετική απόφαση σημειώνοντας ότι είχε πυροδοτήσει αγωγές, ότι είχε προκαλέσει σύγχυση και αντιπαράθεση για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί στην πράξη.

Ακτιβιστής υπέρ των τουαλετών ουδέτερου φύλου υπενθυμίζει ότι «πρόκειται μόνο για μία τουαλέτα» (Reuters)

«Αυτό είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζεται καλύτερα σε επίπεδο πολιτειών» δήλωσε η νέα υπουργός Παιδείας, Μπέτσι Ντεβός. «Τα σχολεία, οι επιτροπές και οι οικογένειες μπορούν να βρουν –σε πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη βρει- λύσεις που προστατεύουν όλους τους μαθητές».

Η απόφαση της κυβέρνησης δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο, καθώς η εφαρμογή της οδηγίας είχε προσωρινά «παγώσει» από τον περασμένο Αύγουστο, από έναν δικαστή στο Τέξας, έπειτα από τις προσφυγές που έκαναν 13 πολιτείες.

Οπως και να’ χει έχει η απόφαση αυτή έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα για τα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων. Η οδηγία Ομπάμα ήταν μία τεράστια νίκη για τα δικαιώματα των transgender και για την αντιμετώπιση της περιθωριοποίησής τους και μάλιστα από τα πρώτα βήματα των ανθρώπων, στα σχολεία. Σε αυτό το πλαίσιο η πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, Ράντι Βάινγκαρτεν χαρακτήρισε την κίνηση Τραμπ ως σημαντική οπισθοδρόμηση για τα δικαιώματα των transgender.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι οι διεμφυλικοί (transgender) μαθητές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν όποια τουαλέτα «αισθάνονται ότι είναι η κατάλληλη». Λίγο αργότερα, άλλαξε τη στάση του, καθώς δέχθηκε κριτική από συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους. Για αυτή τη μεταστροφή ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, σχολίασε ότι ο αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να καθορίζεται σε επίπεδο πολιτειών και όχι σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...