1253
Ο Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του Τζιλ αποχωρούν από το Καπιτώλιο. Η ανάληψη καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ έγινε δεκτή με ανακούφιση από κάθε σημείο του πλανήτη | REUTERS/Mike Segar

Οι ηγέτες του κόσμου υποδέχθηκαν με θέρμη την προεδρία Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 21:53
Ο Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του Τζιλ αποχωρούν από το Καπιτώλιο. Η ανάληψη καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ έγινε δεκτή με ανακούφιση από κάθε σημείο του πλανήτη
|REUTERS/Mike Segar

Οι ηγέτες του κόσμου υποδέχθηκαν με θέρμη την προεδρία Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 21:53

Η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο προκάλεσε τις αντιδράσεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και, γενικώς, σημαίνοντος πολιτικού προσωπικού από όλον τον κόσμο. Από τα μηνύματα σχεδόν όλων των προσωπικοτήτων γίνεται εύκολα αντιληπτή η ανακούφισή τους από το τέλος της περιόδου Τραμπ.

Η Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα επιδιώξει «καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ», ωστόσο, αν θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, αυτό «θα εξαρτηθεί από τον κ. Μπάιντεν και την ομάδα του». Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει «συστηματικά» τοποθετηθεί υπέρ της διατήρησης της συνθήκης ελέγχου των πυρηνικών όπλων, συνεπώς τώρα εναπόκειται στην Ουάσινγκτον να διατηρήσει τα συμπεφωνημένα.

Η Κομισιόν. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχάρη τους Τζο Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις και είπε ότι οι ΗΠΑ «επέστρεψαν». Μάλιστα στο Twitter διατράνωσε τη χαρά των Ευρωπαίων για την έναρξη της προεδρίας Μπάιντεν (δηλαδή για τον τερματισμό της προεδρίας Τραμπ), υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρώπη είναι έτοιμη για τη νέα αρχή».

Η Γερμανία. Σε μια δήλωση μέσω βίντεο, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ δήλωσε ότι ο Μπάιντεν που πήρε το τιμόνι ήταν «καλή μέρα για τη δημοκρατία». Είπε: «Στις ΗΠΑ η δημοκρατία αντιμετώπισε τεράστιες προκλήσεις, και υπέμεινε. Παρά τις προσπάθειες διάρρηξης του θεσμικού ιστού, οι θεσμοί αποδείχθηκαν ισχυροί».

Η Γαλλία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις του Μπάιντεν για επανένταξη των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος δίνει την παγκόσμια απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού, αλλά και στην Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή είναι «εξαιρετικά σημαντικές». Και συμπλήρωσε: «Είμαστε ανυπόμονοι να οικοδομήσουμε με τον πρόεδρο Μπάιντεν ισχυρή, χρήσιμη και ανανεωμένη σχέση. Εχουμε στόχους και κολοσσιαίες προκλήσεις μπροστά μας».

Το ΝΑΤΟ. Ο πολιτικός επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας Γιένς Στόλτενμπεργκ έγραψε στο Twitter: «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καθώς αντιμετωπίζουμε παγκόσμιες προκλήσεις που κανένας από εμάς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του».

Το Ιράν. Ο πρόεδρος της Ιρανικής Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ρουχανί χαιρέτισε την αποχώρηση του «τυράννου» Τραμπ: «Η εποχή του τυράννου έφτασε στο τέλος της και σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της δυσοίωνης βασιλείας του» είπε. Και συμπλήρωσε υποδεχόμενος την προεδρία Μπάιντεν: «Περιμένουμε η κυβέρνηση Μπάιντεν να επιστρέψει στη νομιμότητα και στις δεσμεύσεις των ΗΠΑ, και να προσπαθήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αν γίνεται, να σβήσει τους λεκέδες των τελευταίων τεσσάρων ετών».

«Η εποχή του τυράννου έφτασε στο τέλος της και σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της δυσοίωνης βασιλείας του»

Χασάν Ρουχανί, πρόεδρος του Ιράν

Η Κίνα. Το πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua δημοσίευσε άρθρο στο οποίο εκφράζεται η χειρότερη άποψη για την προεδρία Τραμπ και πανηγυρίζεται το τέλος της. Στη νέα διοίκηση, δε, εύχεται «καλά ξεμπερδέματα»… Παράλληλα, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεργαστεί με την Κίνα, με αμοιβαίο σεβασμό, θα χειριστεί σωστά τις διαφορές και θα προβεί σε αμοιβαίως επωφελή συνεργασία σε περισσότερους τομείς». Κατόπιν η εκπρόσωπος επετέθη στον υπουργό Εξωτερικών του Τραμπ Μάικ Πομπέο, για το θέμα των Ουιγούρων κυρίως.

Ο Καναδάς. Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τόνισε ότι «ανυπομονεί να συνεχίσει τη συνεργασία» μαζί τους.

Η Βενεζουέλα. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο μέσω εκπροσώπου του είπε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει διάλογος μεταξύ Ουάσινγκτον και Καράκας μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν. Εξέφρασε την άποψη ότι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου θα μπορούσε να αποσύρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ.

Το Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους Μπένιαμιν Νετανιάχου μέσω βίντεο προέτρεψε τον Μπάιντεν «να ενισχύσει» τη μακροχρόνια συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να αντιμετωπίσει την «απειλή» του Ιράν: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συμμαχία ΗΠΑ και Ισραήλ, να επεκτείνουμε την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου και να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η απειλή του Ιράν».

Το Βατικανό. Ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι προσεύχεται ο Θεός να καθοδηγήσει τις προσπάθειές του Μπάιντεν να φέρει τη συμφιλίωση στις ΗΠΑ και μεταξύ των εθνών του κόσμου. Σε μήνυμα που εστάλη λίγο μετά την ορκωμοσία του Μπάιντεν, ο ποντίφικας τονίζει ότι ελπίζει πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα εργαστεί για κοινωνία «αληθινής δικαιοσύνης, ελευθερίας και σεβασμού των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας κάθε ατόμου, ιδίως των φτωχών και των ευάλωτων ανθρώπων».

Η Βρετανία. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του, όπως και με τη νέα διοίκησή του για να ενισχύσουμε τη σχέση των χωρών μας και να εργαστούμε βάσει των κοινών προτεραιοτήτων μας που αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οικοδόμηση μέτρων προστασίας από την πανδημία και την ενίσχυση της διατλαντικής ασφάλειας».

Η Ιταλία. Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε ότι «ανυπομονεί» να συνεργαστεί με την προεδρία Μπάιντεν: «Εχουμε ισχυρή κοινή ατζέντα, που κυμαίνεται από την κλιματική αλλαγή μέχρι την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση».

Η Ισπανία. Ο εκπρόσωπος του ισπανικού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεζ είπε: «Η νίκη του Μπάιντεν αντιπροσωπεύει τη νίκη της δημοκρατίας επί της Ακροδεξιάς». Και συμπλήρωσε: «Πριν από πέντε χρόνια πιστεύαμε χωρίς αμφιβολία ότι ο Τραμπ ήταν ένα κακό αστείο. Πέντε χρόνια αργότερα συνειδητοποιήσαμε ότι έθεσε σε κίνδυνο την πιο ισχυρή δημοκρατία στον κόσμο».

Η Πορτογαλία. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, με μήνυμά του στο Twitter, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον Μπάιντεν από την «πρώτη μέρα».

Το Μεξικό. Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Ομπραδόρ δήλωσε στον Τύπο ότι συμμερίζεται τις πολιτικές προτεραιότητες του Μπάιντεν και του εύχεται καλή επιτυχία: «Συμφωνώ με τις τρεις κύριες προσεγγίσεις του, την αντιμετώπιση της πανδημίας, την οικονομική επανεκκίνηση και σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό».

Το Κατάρ. Ο εμίρης του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ-Τάνι ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Τζο Μπάιντεν, και ευελπιστεί σε περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων «φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας ».

Το Πακιστάν. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Χαν ,έγραψε στο Twitter είπε ότι ελπίζει να συνεργαστεί με τον νέο πρόεδρο Μπάιντεν «για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης εταιρικής σχέσης Πακιστάν-ΗΠΑ».

Η Ινδία. Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ινδίας Νάρεντα Μόντι συνεχάρη τον Μπάιντεν και σημείωσε στο Twitter ότι οι ΗΠΑ και η Ινδία «στέκονται ενωμένες και ανθεκτικές στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και στην προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας».

Το μέλλον θα είναι… αλλιώτικο

Ιδιαίτερο χρώμα έδωσε στα δικά της συγχαρητήρια η Χίλαρι Κλίντον,γράφοντας στο Twitter «με ενθουσιάζει να σκέφτομαι ότι αυτό που μας φαίνεται ιστορικό και εκπληκτικό σήμερα, ότι δηλαδή μία γυναίκα ορκίστηκε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, κάποτε θα φαίνεται φυσιολογικό στους εγγονούς της Κάμαλα. Πόσο δίκιο θα έχουν!»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...