870
O Ντόναλντ Τραμπ δίπλα στον προσωπικό του δικηγόρο Ρούντι Τζουλιάνι | CreativeProtagon

Ο Τραμπ και οι φίλοι του πήραν φάρμακα για τον κορονοϊό που οι πολίτες δεν μπορούν να πάρουν

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2020, 18:12
O Ντόναλντ Τραμπ δίπλα στον προσωπικό του δικηγόρο Ρούντι Τζουλιάνι
|CreativeProtagon

Ο Τραμπ και οι φίλοι του πήραν φάρμακα για τον κορονοϊό που οι πολίτες δεν μπορούν να πάρουν

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2020, 18:12

Ο Ντόναλτ Τραμπ, ο υπουργός Στέγης και Αστικής Ανάπτυξης Μπεν Κάρσον και ο κολλητός και σύμβουλος του προέδρου Κρις Κρίστι, δεν φαίνονται να είναι και τα πιο δυνατά φαβορί στην προσωπική τους μάχη με τον κορονοϊό: μεγάλοι σε ηλικία, κάποιοι από αυτούς υπέρβαροι και όχι σε καλή φυσική κατάσταση. Kαι φυσικά άνδρες, που είναι το ευαίσθητο φύλο στην Covid-19.

Ωστόσο, όλοι έχουν νοσήσει από Covid-19 και όλοι έχουν λάβει θεραπεία αντισωμάτων, η οποία είναι τόσο δύσκολα διαθέσιμη, που είναι σαν να κέρδισε ο καθένας τους τον πρώτο αριθμό του λαχείου, αναφέρει στο καυστικό της άρθρο η ειδικευμένη στο ρεπορτάζ Δημόσιας Υγείας συντάκτρια των New York Times  Σέριλ Σάντμπεργκ.

Και τώρα, ο 76χρονος Ρούντι Τζουλιάνι, προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Τραμπ και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, γίνεται το πιο πρόσφατο μέλος του στενού κύκλου του αμερικανού προέδρου που κολλάει κορονοϊό και ανακοινώνει ότι έλαβε τουλάχιστον δύο από τα ίδια φάρμακα που είχαν χορηγηθεί και στον υψηλό πελάτη του (εδώ).

Μάλιστα, καυχήθηκε δημόσια ότι επειδή είναι «διάσημος», του χορηγήθηκαν φάρμακα στα οποία ο απλός λαός δεν έχει πρόσβαση. «Αν δεν ήμουν αυτός που είμαι, δεν θα είχα κάνει ούτε εισαγωγή σε νοσοκομείο», είπε ο Τζουλιάνι στο ραδιοφωνικό σταθμό WABC της Νέας Υόρκης.

«Οταν είσαι διάσημος όλοι ανησυχούν να μη σου συμβεί κάτι σοβαρό και έτσι σε εξετάζουν πιο προσεκτικά και κάνουν τα πάντα σωστά», ανέφερε σε δημόσιες δηλώσεις του.

Η ειλικρινής παραδοχή του κ. Τζουλιάνι αποκαλύπτει για ακόμη μία φορά ότι ο κορονοϊός είναι απόλυτα δημοκρατικός, χτυπάει έχοντες και μη έχοντες.

Ωστόσο, οι εξαιρέσεις που γίνονται στη πρόσβαση στις θεραπείες για τους ανθρώπους του κύκλου του Τραμπ, προκαλούν ηθικούς και πολιτικούς τριγμούς, τη στιγμή που οι γιατροί στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, αγωνιούν για να καταφέρουν να παρέχουν την καλύτερη θεραπεία ανάλογα με τις ανάγκες και τα συμπτώματα του κάθε ασθενή.

«Δεν θα έπρεπε να δοθεί πρόσβαση σε ειδικές θεραπείες με παρέμβαση του προέδρου σε κανέναν, και τα στελέχη του δεν αποτελούν εξαίρεση», τονίζει ο Αρθουρ Κάπλαν, ειδικός στην ιατρική ηθική, ο οποίος συνεργάζεται με φαρμακευτικές εταιρείες για την ισότιμη κατανομή σπάνιων φαρμάκων.

Υπενθυμίζεται ότι όταν ο Μπεν Κάρσον ξεπέρασε την περιπέτειά του με τον κορονοϊό, είχε πει δημόσια ότι «ο πρόεδρος καθάρισε για ‘μένα».

Ο Τζουλιάνι από την πλευρά του είχε δηλώσει: «Είμαι καλά. Σχεδόν όλα τα συμπτώματα έχουν περάσει. Από τη στιγμή που έλαβα το κοκτέιλ ένιωσα 100% καλύτερα. Λειτουργεί πολύ γρήγορα». Κκαι εξήγησε πως ήταν ο γιατρός του Ντόναλντ Τραμπ που τον παρακάλεσε να μπει στο νοσοκομείο ώστε να «ξεμπερδεύει σε τρεις ημέρες».

Η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα που ανέπτυξε η φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly (εδώ) και το κοκτέιλ των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron (εδώ), είχαν λάβει τον περασμένο μήνα ειδική άδεια χορήγησης εκτάκτου ανάγκης στις ΗΠΑ (εδώ), για άτομα που πληρούν τα κριτήρια να αναπτύξουν βαριά μορφή της Covid-19, πριν όμως ξεκινήσουν τα έντονα συμπτώματα και χρειαστούν νοσηλεία.

Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά υπάρχουν προς το παρόν σε περιορισμένες ποσότητες ενώ ο αριθμός των ασθενών που τα χρειάζεται τεράστιος.

«Τα μισά άτομα που νοσούν ίσως ωφελούνταν από το φάρμακο, καθώς πληρούν τις προϋποθέσεις, αλλά σαφώς δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα για όλους», εξηγεί η Εριν Φοξ, υπεύθυνη του τομέα Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Η ίδια σπεύδει να διευκρινίσει ότι στα κριτήρια που έχει αναπτύξει αυτή και η ομάδα της για τους ασθενείς που πρέπει να λάβουν το φάρμακο, επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε νοσοκομείου από ένα σημείο και μετά να επιλέξει και τους πιο κατάλληλους ασθενείς.

Οι θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα κατανέμονται σε κάθε πολιτεία σύμφωνα με το ποσοστό του συνολικού αριθμού επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της χώρας και του μέσου όρου επιβεβαιωμένων νοσηλειών ασθενών των τελευταίων επτά ημερών.

Η Καλιφόρνια, για παράδειγμα, έχει λάβει 17.760 δόσεις της θεραπείας της Eli Lilly και 5.728 του κοκτέιλ της Regeneron. Στο Μέιν, που έχει λιγότερα περιστατικά, έχουν αποσταλεί 330 και 98 δόσεις αντίστοιχα από το φάρμακο της κάθε εταιρείας.

Από εκεί και πέρα οι τοπικές υπηρεσίες Υγείας της κάθε πολιτείας καθορίζουν πόσες δόσεις θα πάρει το κάθε νοσοκομείο.

«Και αυτό δεν μας δίνει το δικαίωμα να αντιμετωπίσουμε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών που πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς ο λόγος φαρμάκων-ασθενών είναι δυσανάλογος. Οπότε θα πρέπει αναγκαστικά να υπάρχουν και άλλα κριτήρια επιλογής», εξηγεί ο Πίτερ Σλάβιν, πρόεδρος του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Το να λαμβάνουν όμως τα άτομα από τον στενό κύκλο του Τραμπ τα μονοκλωνικά αντισώματα, σημαίνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετατρέπει έναν «δημοκρατικό» ιό, σε μία νόσο διακρίσεων μεταξύ πλουσίων και φτωχών, διασήμων και ασήμων. Κάτι που ήταν βέβαια ξεκάθαρο σε όλη την περίοδο διακυβέρνησης του Τραμπ, καταλήγουν χωρίς προσχήματα οι New York Times.

Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν εισαχθεί στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής (εδώ) και είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που τα έχει εξασφαλίσει. Ως εκ τούτου, έλληνες ασθενείς θα είναι από τους προνομιούχους που λαμβάνουν μία θεραπεία, που σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινώσει οι φαρμακευτικές εταιρείες (εδώ), το ποσοστό αποτελεσματικότητας φτάνει στο 70%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και πληροφορίες, τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα σε επαρκή ποσότητα για όσους το έχουν ανάγκη, ενώ αναφορικά με την ημερομηνία έγκρισής τους, υπολογίζεται πριν από το τέλος Ιανουαρίου και θα γίνει κεντρικά, δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...