937
Η Λίνα Μενδώνη ανάμεσα στον καθηγητή Ηλία Τομάζο, την πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και σπουδαστές του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» |

Ο τίτλος της «Ευεργέτιδας» απονεμήθηκε στη Λίνα Μενδώνη

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 18:35
Η Λίνα Μενδώνη ανάμεσα στον καθηγητή Ηλία Τομάζο, την πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και σπουδαστές του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία»
|

Ο τίτλος της «Ευεργέτιδας» απονεμήθηκε στη Λίνα Μενδώνη

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 18:35

Ενα ζωντανό κέντρο προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας λειτουργεί στην πανεπιστημιούπολη της Πολιτείας του Κονέκτικατ, στο πανεπιστήμιο UConn, στο οποίο φοιτούν 25.000 προπτυχιακοί και 10.000 μεταπτυχιακοί φοιτητές, από όλο τον κόσμο.

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» στο οποίο διδάσκονται ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική γλώσσα, αποτελείται από το Εκπαιδευτικό Κτίριο «Μακεδονία», το ανοιχτό θέατρο «Μέγας Αλέξανδρος», ακριβές μαρμάρινο αντίγραφο των αρχαίων ελληνικών θεάτρων, χωρητικότητας 700 θέσεων, το ελληνορθόδοξο παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών, καθώς και το Μουσείο της Αρχαίας Σπάρτης, στο οποίο δημιουργείται μόνιμη έκθεση, με ακριβή αντίγραφα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης  –δωρεά του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων– και πλούσιο εποπτικό υλικό με την φροντίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» αναγνωρίζοντας την πολυετή και σταθερή υποστήριξη της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στις εκπαιδευτικές δράσεις του Κέντρου, αλλά και στη δημιουργία του Μουσείου της Αρχαίας Σπάρτης, τής απένειμε τον τίτλο του Ευεργέτη. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο έλληνας πρόξενος στη Νέα Υόρκη Δημήτρης Παπαγεωργίου, οι πρυτανικές αρχές του UConn, ομογενείς βουλευτές, επικεφαλής ομογενειακών οργανώσεων, καθηγητές και φοιτητές του UConn.

Η Λίνα Μενδώνη και ο καθηγητής Ελληνικών Σπουδών Ηλίας Τομάζος στο Σπαρτιατικό Μουσείο

Οπως είπε στον χαιρετισμό της η Λίνα Μενδώνη, «η αναγνώριση της γόνιμης συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» αντικατοπτρίζει την εξαιρετική σχέση μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ελλάδας. 

»Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, οι δεσμοί μας έχουν γίνει στενότεροι, με συνέργειες που καλύπτουν πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του Πολιτισμού. Αλλωστε, πως αλλιώς θα μπορούσε να γίνει, αφού η Δημοκρατία που γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα υιοθετήθηκαν στις ιδρυτικές αρχές του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών.

»Αυτή την Δημοκρατία οφείλουμε να υπερασπιστούμε σήμερα με κάθε τρόπο. Από την περίοδο που υπηρέτησα ως γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, είχα τη δυνατότητα να συνεργαστώ με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία», που, με αφοσίωση, επιμονή και επιστημονική επάρκεια, προβάλλει τον Ελληνικό Πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

»Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, ο πολιτισμός και η γλώσσα μας, που σήμερα υπηρετούνται από την ομογένεια, να μορφώσουν και τις νεότερες γενιές των ομογενών μας, ως συγκολλητική ουσία με την πατρίδα. Ο θαυμασμός για τα επιτεύγματα της πρώτης γενιάς των Ελλήνων, που έφτασαν μετανάστες στην δεύτερη πατρίδα τους, στις αρχές του 20ού αιώνα, χωρίς εφόδια και μεγαλούργησαν, πρέπει να αποτελεί τον ισχυρό δεσμό ανάμεσα στην Αμερική και την Ελλάδα».

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στους σημαντικούς σταθμούς της συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία», με αφετηρία το 2012, όταν με την φροντίδα του ΥΠΠΟΑ παραχωρήθηκε κτήριο στη Ρόδο, το οποίο έκτοτε αξιοποιείται για τις εκπαιδευτικές δράσεις των αμερικανών φοιτητών στην Ελλάδα. Το 2019, το Κέντρο «Παιδεία» ζήτησε την συνδρομή του ΥΠΠΟΑ, για τη δημιουργία του σπαρτιατικού μουσείου στην πανεπιστημιούπολη.

«Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη και συγκινημένη, βλέποντας τις εξαιρετικές υποδομές του μουσειακού συγκροτήματος, το οποίο έχετε δημιουργήσει», σημείωσε η υπουργός. «Είναι ένας μοναδικός χώρος μέσα στον οποίο η ιστορία της Αρχαίας Σπάρτης, της Λακεδαίμονος, μπορεί να αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι ένας χώρος εκπαίδευσης, παιδείας και ψυχαγωγίας με την αρχαία σημασία του όρου, αυτή της αγωγής της ψυχής».

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία», καθηγητής Ηλίας Τομάζος, σημείωσε ότι «η διάκριση της Ανακήρυξης Ευεργέτου Προγραμμάτων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Παιδεία, απονέμεται στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, σε αναγνώριση της προσφοράς της στην ίδρυση Σπαρτιατικού Μουσείου στην Αμερική, τη μακρόχρονη υποστήριξη των ακαδημαϊκών προγραμμάτων «Παιδεία» στην Ελλάδα για αμερικανούς σπουδαστές και της πολύχρονης προσφοράς της στην οικουμενικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού. Δημιουργήσαμε το Κέντρο με αγάπη και η υπουργός αποδεικνύει σταθερά την αγάπη της στο έργο μας, στους Ελληνες που ζουν μακριά από την Ελλάδα, στα παιδιά μας».

Την Τρίτη, η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε στο Κυβερνείο με την ελληνικής καταγωγής αντικυβερνήτη του Κονέκτικατ Susan Bysiewicz και τους έλληνες ομοσπονδιακούς βουλευτές Chris Ziogas, Eleni Kantos DeGraw, Chris Poulos και Nicole Klarides Ditria και την Τετάρτη επισκέφτηκε το campus του UConn, ενώ συναντήθηκε με εκπροσώπους ελληνοαμερικάνικων Οργανισμών και τον Ελληνικό Φοιτητικό Σύλλογο «Παιδείας».

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση της ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού με βουλευτές στο Κυβερνείο του Κονέκτικατ

Προχωρά η συνεργασία υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Μητροπολιτικού Μουσείου

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, στη Νέα Υόρκη. Συνοδευομένη από στελέχη του ΥΠΠΟΑ, συναντήθηκε με τον επιμελητή Αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών Συλλογών του ΜΕΤ Sean Hemingway και συζήτησαν τα επόμενα βήματα εφαρμογής του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και τη διεύρυνση της συνεργασίας, με τη διοργάνωση εκθέσεων μεταξύ των ελληνικών μουσείων και του ΜΕΤ.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο υπεγράφη, στις 2 Νοεμβρίου 2022, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης προβλέπει μία σειρά δράσεων με στόχο την μελέτη, ανάδειξη και προβολή του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνονται, η χορήγηση υποτροφιών σε Έλληνες επιστήμονες, η δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων (Corpus), η διοργάνωση συμποσίου με θέμα τον έλεγχο και τη διαπίστωση της αυθεντικότητας και της προέλευσης των αρχαιοτήτων, καθώς και τη συνεργασία, σε συστηματική ανασκαφική έρευνα, σε προϊστορική θέση των Κυκλάδων, υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Κυκλάδων.

Επιπλέον, έχει συμφωνηθεί η δημιουργία και λειτουργία στο Μουσείο της Νάξου, το οποίο ολοκληρώνεται το 2026, του «Κέντρου Ερευνας και Μελέτης Κυκλαδικού Πολιτισμού», με σκοπό την εξειδικευμένη έρευνα σε θέματα προέλευσης και αυθεντικότητας κυκλαδικών τέχνεργων τα οποία βρίσκονται σε συλλογές Μουσείων, σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News