257
Ο Τζορτζ Σόρος: δεν του έφτανε ο ακροδεξιός Ούγγρος Ορμπαν, του προέκυψε τώρα και ο ισλαμιστής Ερντογάν | Reuters

Ο Σόρος παίρνει των ομματιών του και φεύγει από την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2018, 05:59
Ο Τζορτζ Σόρος: δεν του έφτανε ο ακροδεξιός Ούγγρος Ορμπαν, του προέκυψε τώρα και ο ισλαμιστής Ερντογάν
|Reuters

Ο Σόρος παίρνει των ομματιών του και φεύγει από την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2018, 05:59

Τερματίζει τις δραστηριότητές της στην Τουρκία η φιλανθρωπική οργάνωση του αμερικανού δισεκατομμυριούχου και φιλανθρώπου Τζορτζ Σόρος, στον απόηχο της έντονης κριτικής που δέχτηκε ο ιδρυτής της από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ίδρυμα Open Society ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τερματίζει τις δραστηριότητές του στην Τουρκία, αφού ο Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον του αμερικανού μεγιστάνα την περασμένη εβδομάδα.

Ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον Σόρος ότι στηρίζει τον τούρκο φιλάνθρωπο Οσμάν Καβαλά, που φυλακίστηκε στην Τουρκία πριν από έναν χρόνο, καθώς βαρύνεται με υποψίες ότι «χρηματοδότησε» τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης το 2013 και συνδέεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 _ κατηγορίες που ο Καβαλά  αρνείται κατηγορηματικά.

«Ποιος κρύβεται πίσω από εκείνον (τον Οσμάν Καβαλά); Ο διάσημος Ούγγρος Εβραίος Σόρος. Αυτό το πρόσωπο στέλνει ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο για να διχάσει και να διαλύσει τα έθνη και χρησιμοποιεί τα χρήματα που διαθέτει σε μεγάλες ποσότητες γι΄ αυτόν τον σκοπό» είχε πει την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν από την Άγκυρα κατά τη διάρκεια συνάντησης με κοινοτάρχες.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, το ίδρυμα του Σόρος περιγράφει μια «συντονισμένη προσπάθεια» να τον συνδέσουν με τις διαδηλώσεις του 2013 καταφεύγοντας σε «αβάσιμες καταγγελίες στα ΜΜΕ». «Η αύξηση του αριθμού των αθεμελίωτων κατηγοριών και των μεροληπτικών εικασιών στα ΜΜΕ σε βάρος του ιδρύματος Open Society τις τελευταίες ημέρες οδήγησαν το διοικητικό συμβούλιο να καταλήξει στην απόφαση ότι η συνέχιση της εργασίας του Ιδρύματος έχει καταστεί αδύνατη» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Εμμένοντας στο γεγονός ότι λειτούργησε πάντα σε συμφωνία με το τουρκικό Δίκαιο, το ίδρυμα εξηγεί ότι θα καταθέσει «αμέσως» την αίτηση στα αρμόδια δικαστήρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...