510
Φωτογραφία από τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με εργαζομένους του κλάδου των διανομών στο Μοσχάτο | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο Μητσοτάκης τα είπε με τους ντελιβεράδες: «Πρόεδρε πότε θα φύγει ο Τσίπρας;»

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2019, 17:12
Φωτογραφία από τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με εργαζομένους του κλάδου των διανομών στο Μοσχάτο
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο Μητσοτάκης τα είπε με τους ντελιβεράδες: «Πρόεδρε πότε θα φύγει ο Τσίπρας;»

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2019, 17:12

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με διανομείς -από τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν στις μετακινήσεις τους, μέχρι τις συνθήκες εργασίας και τις προσδοκίες τους- είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ταβέρνα στο Μοσχάτο.

«Η συνάντηση γίνεται περισσότερο για να σας ακούσω και λιγότερο για να μιλήσω», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στην αρχή της συνάντησης, με τους  διανομείς να του περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο τους, προτάσσοντας τα ζητήματα κάλυψης σε περίπτωση ατυχήματος.

«Βγαίνω έξω να δουλέψω και παρακαλάω να μην έχω ατύχημα», τόνισε ένας εξ αυτών στην κουβέντα.

Σε ερώτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τη συχνότητα των ατυχημάτων, ο διανομέας του είπε πως «τα ατυχήματα είναι πολύ συνηθισμένα, ιδίως τις ημέρες που βρέχει. Και λόγω του καιρού και επειδή είναι περισσότερες οι παραγγελίες εκείνες τις ημέρες».

Ενας άλλος ντελιβεράς παρουσίασε την προσωπική του ιστορία με το ΙΚΑ και τα προβλήματα που αντιμετώπισε ώστε να μπορέσει να αποζημιωθεί από το ταμείο για ατύχημα το οποίο είχε, χωρίς τελικά αυτό να καταστεί εφικτό. «Υπάρχουν και άλλα παιδιά που δουλεύουν χωρίς ένσημα και δεν δικαιούνται καμία αποζημίωση», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Η συζήτηση πέρασε στον εξοπλισμό που χρειάζονται όσοι δουλεύουν στο delivery, προκειμένου να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους. Οι διανομείς επισήμαναν ότι «στο 95% των περιπτώσεων, ο εξοπλισμός, μαζί με το μηχανάκι, είναι δικός μας».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στην παροχή των αναγκαίων μέσων (όπως το κράνος και το ειδικό μπουφάν) και υποστήριξε ότι σε αυτό το θέμα χρειάζεται κρατική ρύθμιση ώστε να μπορούν οι διανομείς να κάνουν με ασφάλεια τη δουλειά τους.

Ένα άλλο ζήτημα που αναλύθηκε εκτενώς ήταν αυτό των απολαβών τους σε συνδυασμό με το ζήτημα της ανασφάλιστης εργασίας.

Οι διανομείς μίλησαν για ένα τελείως στρεβλό πλαίσιο με πολύ υψηλή φορολογία και εισφορές που εντείνει το πρόβλημα της «μαύρης» εργασίας. Στη συζήτηση μάλιστα κάποιος θυμήθηκε πως όταν η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση από 24% σε 13%, «αμέσως αυξήθηκαν και οι ασφαλισμένοι».

«Αν υπήρχε χαμηλότερη φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές, ο επιχειρηματίας δεν θα έχει πρόβλημα να δώσει περισσότερα», είπε ένας άλλος, με τον πρόεδρο της ΝΔ  να επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για άμεση μείωση της φορολογίας και επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

«Θα μειώσουμε φορολογικούς συντελεστές αλλά δεν θα υπάρχει το “άλλοθι” ότι “έχω τον εργαζόμενο ανασφάλιστο γιατί δεν βγαίνω”», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ρώτησε τους νεότερους του τραπεζιού αν σκέφτονται το ενδεχόμενο να κάνουν οικογένεια.

«Αυτό δεν προβλέπεται», ήταν η κοφτή απάντηση που έλαβε. Και του εξήγησαν πως οι συνθήκες σήμερα δεν είναι δυστυχώς κατάλληλες για κάτι τέτοιο.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν τα θέματα πολιτικής επικαιρότητας, με έναν από τους ντελιβεράδες να ρωτά ευθέως: «Πρόεδρε, πότε θα φύγει ο Τσίπρας;»

«Όταν γίνουν εκλογές», του απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, «απλά δεν ξέρουμε ακόμη πότε ακριβώς θα γίνουν».

Η συνάντηση έκλεισε με μία προσωπική αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας: «Επιλέγω να είμαι στην πολιτική γιατί πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω ώστε η ζωή των πολιτών να γίνει καλύτερη, ιδίως αυτών που είχαν λιγότερες ευκαιρίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News