412
Ο υπουργός Επικρατείας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης | YouTube/ΣΚΑΪ

O Γεραπετρίτης απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτη σε εμβολιασμούς η Ελλάδα στους G20

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2021, 10:23
Ο υπουργός Επικρατείας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης
|YouTube/ΣΚΑΪ

O Γεραπετρίτης απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτη σε εμβολιασμούς η Ελλάδα στους G20

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2021, 10:23

Με 0,91 εμβολιασμούς ανά 100 άτομα, η Ελλάδα σε αναλογία πληθυσμού βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών του G20 και πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό υποστήριξε την Πέμπτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, επικαλούμενους σχετικούς πίνακες (δείτε τους κάτω), αποκρούοντας έτσι την κριτική της αντιπολίτευσης περί καθυστερήσεων στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

«Ενας στους 100 Ελληνες εμβολιάζεται κάθε ημέρα. Εχουμε φτάσει σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο (…) το εμβολιαστικό εγχείρημα ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, εκτιμώντας ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί 5 εκατ. πολίτες.

Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε, εξάλλου, αυτονόητο ότι η χώρα μας ετοιμάζεται για τέταρτο κύμα της πανδημίας, κάτι όμως που, όπως εκτίμησε, δεν θα χρειαστεί, επαναλαμβάνοντας ότι το μεγάλο «όπλο» απέναντι στην πανδημία είναι οι εμβολιασμοί.

Οπως είπε, μόλις εξασφαλιστεί η καθολική παροχή εμβολίων στον πληθυσμό, μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε κρίσιμες δομές υγείας και κέντρα ευάλωτου πληθυσμού. Αναφέρθηκε στα νομικά αλλά και τα πραγματικά ζητήματα που προκύπτουν και εξέφρασε την άποψη ότι καθώς είναι ζήτημα κοινωνικής αλληλεγγύης, θα πρέπει να εξεταστεί όταν εξασφαλιστεί καθολική παροχή εμβολίων.

Για τα ταξίδια στα νησιά με υποχρεωτικό διαγνωστικό τεστ, διευκρίνισε ότι σε πρώτη φάση οι οι ταξιδιώτες θα τυπώνουν και θα συμπληρώνουν χειρόγραφα pfd με υπεύθυνη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος, την οποία θα υποδεικνύουν στους ελέγχους. Παράλληλα ολοκληρώνεται το ψηφιακό σύστημα όπου θα αναρτώνται τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων.

Προφανώς, συμπλήρωσε, εκτός από τα self tests, για ταξίδια σε νησιά ισχύει και το πιστοποιητικό εμβολιασμού που εκδίδει μόνος του ο πολίτης από την πλατφόρμα εμβολιασμών, ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει και πιστοποιητικό αντισωμάτων, αν έχει νοσήσει και έχει επαρκή αντισώματα από διαγνωστικό κέντρο.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι το μέτρο αυτό κατά βάση στοχεύει στην αυτορύθμιση και την αυτοπροστασία των πολιτών. Οπως μέχρι σήμερα έχουμε πορευθεί χέρι-χέρι με τους πολίτες και πιστώνονται την όποια καλή διαχείριση, έτσι και σήμερα, σημείωσε, με σχέση ευθύνης θα πρέπει να προβαίνουν σε αυτές τις απαιτούμενες ενέργειες.

Ερωτηθείς γιατί δεν υλοποιήθηκε τελικά η εξαγγελία για ένα δωρεάν self test στο γενικό πληθυσμό, ο υπουργός εξήγησε ότι καθώς άνοιξαν πολύ πρώιμα δραστηριότητες της αγοράς και της κοινωνίας, η επιτροπή εισηγήθηκε πολλαπλά υποχρεωτικά τεστ για λόγους ασφάλειας. Οπως επεσήμανε, στα σχολεία, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς γίνονται 4 εκατ. τεστ εβδομαδιαίως, ενώ εάν συνυπολογιστούν και τα τεστ σε εργαζομένους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού υπόκειται σε έλεγχο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...