292
O στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια κατά τη συνάντησή τους τον περασμένο Ιανουάριο στην Αθήνα | ΙΝΤΙΜΕnews

Ο Δένδιας απάντησε στον Στόλτενμπεργκ για τη «στήριξη του ΝΑΤΟ» στον (φιλότουρκο) Σαράζ

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2020, 15:04
O στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια κατά τη συνάντησή τους τον περασμένο Ιανουάριο στην Αθήνα
|ΙΝΤΙΜΕnews

Ο Δένδιας απάντησε στον Στόλτενμπεργκ για τη «στήριξη του ΝΑΤΟ» στον (φιλότουρκο) Σαράζ

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2020, 15:04

«Χαφτάρ και Σαράζ δεν είναι το ίδιο», βγήκε να πει αιφνιδίως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για τους επικεφαλής των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη. Και μάλιστα βιάστηκε να εκφράσει και τη στήριξη της Συμμαχίας στη διεθνώς αναγνωρισμένη –όπως επεσήμανε– κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγιέζ αλ Σαράζ (περισσότερα εδώ).

Η δήλωση στήριξης στη φιλοτουρκική κυβέρνηση της Τρίπολης απο τον γ.γ. του ΝΑΤΟ δεν είχε όμως αποδέκτες μόνο στη βορειοαφρικανική χώρα, καθώς εξυπηρετεί εξόφθαλμα και ετεροβαρώς τα συμφέροντα της Τουρκίας –χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ– στην περιοχή.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, δεν γίνεται να εξισωθεί η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Σαράζ με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ (σ.σ. τον οποίο προ μηνών είχε υποδεχθεί ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Αθήνα).

Η υποδοχή του λίβυου στρατάρχη στην Αθήνα εντασσόταν στο πλέγμα των διπλωματικών ενεργειών του υπουργού Εξωτερικών απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο με την υπογραφή των αυθαίρετων και παράνομων μνημονίων του Ερντογάν με τον Σαράζ για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών Τουρκίας – Λιβύης.

Ενα 24ωρο αφότου ήρθε στο φως της δημοσιότητας η τοποθέτηση Στόλτενμπεργκ για την κατάσταση στη Λιβύη, ήρθε η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, με τη διακριτική –αλλά αιχμηρή– παρατήρηση ότι τέτοιου είδους δηλώσεις ΔΕΝ εκφράζουν τις θέσεις της Συμμαχίας.

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δεσμεύεται απόλυτα από τις κοινές θέσεις της Συμμαχίας, οι οποίες ως γνωστόν υιοθετούνται με ομοφωνία. Το περιεχόμενο της πρόσφατης συνέντευξής του σε ιταλική εφημερίδα, όπως αυτό αποτυπώθηκε, προφανώς δεν εκφράζει τις θέσεις της Συμμαχίας», σχολίασε δηκτικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες επισημάνσεις μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στο ΝΑΤΟ και όπως ενημέρωσε, έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ «δεν απεδόθησαν ορθώς»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...