224
Επιβλητική και άκρως επικίνδυνη η κορυφή K2 | EPA/HO

Ορειβατικός άθλος στα Ιμαλάια: Νεπαλέζοι ανέβηκαν καταχείμωνο στην επικίνδυνη K2

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2021, 17:57
Επιβλητική και άκρως επικίνδυνη η κορυφή K2
|EPA/HO

Ορειβατικός άθλος στα Ιμαλάια: Νεπαλέζοι ανέβηκαν καταχείμωνο στην επικίνδυνη K2

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2021, 17:57

Δέκα ορειβάτες από το Νεπάλ κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή Κ2 των Ιμαλαΐων, μια από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο, και μάλιστα στη μέση του χειμώνα.

Πρόκειται για την δεύτερη πιο ψηλή βουνοκορφή στη Γη, μετά το Εβερεστ, η οποία είναι διαβόητη για τους κινδύνους που την περιβάλλουν.

«Είναι ένα άγριο βουνό, προσπαθεί να σε σκοτώσει», είχε πει ο αμερικανός ορειβάτης Τζορτζ Μπελ το 1953. Λόγια που επιβεβαιώθηκαν μόλις το Σαββατοκύριακο, όταν έχασε τη ζωή του εκεί ένας ισπανός ορειβάτης. Σε άλλο σημείο, το 2008, είχαν χάσει τη ζωή τους 11 ορειβάτες που καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα.

Ωστόσο, δεκάδες ήταν αυτοί που φέτος το χειμώνα επιχείρησαν να ανέβουν στο K2, που έχει ύψος 8.611 μέτρα και βρίσκεται στα σύνορα Πακιστάν και Κίνας.

Συνολικά 60 Νεπαλέζοι, χωρισμένοι σε τρεις-τέσσερις ομάδες προσπάθησαν να αναρριχηθούν. Οι δέκα που έφτασαν στην κορυφή στην πορεία ενώθηκαν σε μία ομάδα για το ιστορικό επίτευγμά τους το Σάββατο.

Δύο ιταλοί ορειβάτες ήταν οι πρώτοι που είχαν φτάσει στην κορυφή το 1954, ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Εβερεστ. Από τότε οι αποστολές γίνονταν τους θερινους μήνες, οπότε και οι συνθήκες είναι ηπιότερες. Η πρώτη χειμερινή προσπάθεια έγινε το 1987, αλλά έκτοτε κανένας δεν είχε φτάσει πάνω από τα 7650 μέτρα, σχεδόν 1.000 μέτρα πιο κάτω από την κορυφή.

Οι Νεπαλέζοι συνοδεύουν και βοηθούν συχνά ορειβατικές αποστολές στα Ιμαλάια, αν και η συμβολή τους πολλές φορές μένει στο περιθώριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...