280
Διαδηλωτές κατά των αμβλώσεων έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, στην Ουάσινγκτον | REUTERS/Carlos Barria

Νέο πλήγμα κατά Τραμπ από το Ανώτατο Δικαστήριο – για τις αμβλώσεις

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2020, 19:46
Διαδηλωτές κατά των αμβλώσεων έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, στην Ουάσινγκτον
|REUTERS/Carlos Barria

Νέο πλήγμα κατά Τραμπ από το Ανώτατο Δικαστήριο – για τις αμβλώσεις

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2020, 19:46

Ακόμα ένα πλήγμα κατά του Ντόναλντ Τραμπ, το τρίτο μέσα σε λίγες ημέρες, κατάφερε την Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο ακύρωσε τον πολύ περιοριστικό νόμο για τις αμβλώσεις που προωθούσε η Πολιτεία της Λουϊζιάνα, επιφέροντας πλήγμα στο κίνημα κατά των αμβλώσεων στη χώρα.

Εφόσον εφαρμοζόταν ο νόμος αυτός, οι δύο από τις τρεις κλινικές που πραγματοποιούν αμβλώσεις στην Πολιτεία αυτήν θα αναγκάζονταν να κλείσουν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο τον ακύρωσε με ψήφους 5 έναντι 4, καθώς ο μετριοπαθής συντηρητικός αρχιδικαστής Τζον Ρόμπερτς τάχθηκε με την άποψη των τεσσάρων φιλελεύθερων συναδέλφων του.

Με βάση τον νόμο αυτόν, οι γιατροί που πραγματοποιούν αμβλώσεις, θα υποχρεώνονταν να αποκτήσουν τα λεγόμενα «προνόμια συνεργασίας» με κάποιο νοσοκομείο σε ακτίνα 48 χιλιομέτρων από την κλινική όπου εργάζονται, κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Η απόφαση του δικαστηρίου θεωρείται νίκη για τον πάροχο υπηρεσιών άμβλωσης Hope Medical Group for Women, που εδρεύει στο Σρίβεπορτ και είχε προσφύγει εναντίον του νόμου που ψηφίστηκε το 2014.

Είναι η δεύτερη φορά την τελευταία τετραετία που το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει παράνομη την υποχρέωση να συνεργάζονται οι γιατροί με κάποιο νοσοκομείο κοντά στην κλινική αμβλώσεων. Το 2016 είχε απορρίψει και έναν παρόμοιο νόμο που προωθούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Τέξας.

Στη διάρκεια της θητείας του, ο Τραμπ έχει διορίσει δύο δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο ελπίζοντας να αποκτήσει τον έλεγχο της πλειοψηφίας. Οι πρόσφατες αποφάσεις τους όμως, μάλλον έχουν διαψεύσει τις προσδοκίες του. Πριν από δύο εβδομάδες, οι δικαστές αποφάσισαν να καταργήσουν τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας για τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ενώ αμέσως μετά, επικύρωσαν το καθεστώς προστασίας που είχε αναγνωρίσει ο Μπαράκ Ομπάμα σε 700.000 νέους μετανάστες, τους επονομαζόμενους «Ονειροπόλους» (Dreamers), το οποίο επιθυμούσε διακαώς να καταργήσει ο νυν πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...