619
Τα σημεία στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες | Τwitter

Νέα ανάφλεξη στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, «θρύψαλα» η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 10:40
Τα σημεία στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες
|Τwitter

Νέα ανάφλεξη στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, «θρύψαλα» η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2022, 10:40

Εχθροπραξίες και πάλι στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, μετά την κατάρρευση ακόμη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για πλήγματα και βομβαρδισμούς μεγάλης κλίμακας.

Το υπουργείο Αμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι «στις 00:05 της 13ης Σεπτεμβρίου, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις με πυροβολικό και όπλα μεγάλου διαμετρήματος κατά θέσεων του αρμενικού στρατού κοντά στις περιοχές Γκορίς, Σοτκ και Τζερμούκ».

Αντίστοιχα, το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν επιθέσεις ως αντίποινα για τη ναρκοθέτηση περιοχών από Αρμενίους στο Ντασκασάν, το Καλμπατζάρ και το Λατσίν. Αποδίδοντας στο Γερεβάν την ευθύνη για τις συγκρούσεις, ανέφερε ότι υπάρχουν θύματα και στις δύο πλευρές.

Οπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, τουλάχιστον 49 αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που σημειώθηκαν στη νύχτα με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.

Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο Πασινιάν είπε ότι δυνάμεις του Μπακού επιτέθηκαν στη διάρκεια της νύχτας σε θέσεις του στρατού της Αρμενίας (δείτε κάτω τον σχετικό χάρτη) και οι συγκρούσεις μαίνονται.

Οι μάχες μαίνονται και «ο εχθρός δεν έχει πάψει να προσπαθεί να προωθηθεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Αρμενίας.

Ο αρμένιος πρωθυπουργός είχε επίσης επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά την οποία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για την κλιμάκωση της έντασης.

Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να καταβάλει προσπάθειες προς αποφυγήν περαιτέρω κλιμάκωσης», επαναλαμβάνοντας πως «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση από την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή»,

Στην άλλη πλευρά, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε συνομιλίες με τον αζέρο ομόλογό του σχετικά με τις «αρμενικές προκλήσεις» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε-  στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν και κάλεσε την Αρμενία να επικεντρωθεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Η Αρμενία θα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και να επικεντρωθεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και στη συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν», έγραψε ο τούρκος ΥΠΕΞ στο Twitter επιρρίπτοντας έτσι την ευθύνη για την ανάφλεξη στο Γερεβάν.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, οι υπουργοί Αμυνας Ρωσίας και Αρμενίας, Σεργκέι Σοϊγκού και Σουρέν Παπικιάν, είχαν νωρίτερα το πρωί επικοινωνία κατά την οποία «συμφώνησαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση».

Προηγουμένως Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν είχαν καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός (τέθηκε σε ισχύ στις 9.00 τοπική ώρα, 8:00 ώρα Ελλάδας), η οποία όμως αποδείχθηκε εύθραυστη και κατέρρευσε μόλις λίγες ώρες αργότερα.

Σε ανάρτησή του το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ανησυχία της Αθήνας για τις νέες εχθροπραξίες στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, καλώντας για άμεση αποκλιμάκωση και επαναλαμβάνονας την ανάκγη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...