389
Προσωπική επίθεση στον Νίκο Δένδια (στη φωτογραφία μαζί με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου) από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας | Nick Paleologos / SOOC

«Να ποιος έχει επεκτατικές βλέψεις»! Εκνευρίστηκαν στην Αγκυρα με την ανάρτηση Δένδια για την Αγια-Σοφιά

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 12:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/05/2022 16.00
Προσωπική επίθεση στον Νίκο Δένδια (στη φωτογραφία μαζί με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου) από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας
| Nick Paleologos / SOOC

«Να ποιος έχει επεκτατικές βλέψεις»! Εκνευρίστηκαν στην Αγκυρα με την ανάρτηση Δένδια για την Αγια-Σοφιά

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 12:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/05/2022 16.00

Μία ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, για τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί και τη σειρά βανδαλισμών που ακολούθησαν, ήταν αρκετή για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αγκυρας, που –εν μέσω ευθείας αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου– έφθασε στο σημείο να μιλά ακόμη και για επεκτατικές βλέψεις της Ελλάδας σε βάρος της Τουρκίας!

«Αποφράς ημέρα για την εθνική μας μνήμη. Σήμερα, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί, όπως και ο βανδαλισμός της Αυτοκρατορικής Πύλης, θλίβει κάθε άνθρωπο που σέβεται την Ιστορία», έγραψε ο κ. Δένδιας στο Twitter, πυροδοτώντας έναν «καταιγισμό» αναρτήσεων από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας (και όχι Εξωτερικών) και σχετικών σχολίων (ακριβώς από κάτω).

Η απάντηση στην ανάρτηση Δένδια ήρθε από το υπουργείο του Χουλουσί Ακάρ που μίλησε για «πλάνη να κοιτάει κανείς την Κωνσταντινούπολη, που κατακτήθηκε πριν από 569 χρόνια, ονειρευόμενος τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ή το Βυζάντιο» και επεκτατικές βλέψεις: «Οσοι λαχταρούν (την εποχή) πριν από 1.000 χρόνια, ας ξεκαθαρίσουν ποιος έχει επεκτατικές βλέψεις και ποιος είναι εμπόδιο στην ειρήνη».

«Η Αγία Σοφία, η οποία χρησιμοποιείται ως τέμενος επί αιώνες, βρίσκεται υπό την προστασία του τουρκικού έθνους από το 1453.

»Είναι πολύ σοβαρό για να εξηγηθεί ακόμη και ως υποκρισία, το γεγονός ότι όσοι δήθεν λυπήθηκαν για την Αγία Σοφία δεν αντιτάχθηκαν στην κατεδάφιση των τζαμιών στην Ελλάδα, καθένα από τα οποία αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά, του 1500, και στην κατασκευή κινηματογράφων, εκθεσιακών αιθουσών, καταλυμάτων και αποθηκών στη θέση τους», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

 

Και το μπαράζ αναρτήσεων από το τουρκικό υπουργείο καταλήγει: «Η ελληνική διοίκηση, που δεν δίνει ούτε χώρο ταφής στους μουσουλμάνους όταν πεθάνουν, προσπαθεί να εξαπατήσει τους δικούς της ανθρώπους με χονδροειδείς ψευδαισθήσεις και να καλύψει τις αδιέξοδες πραγματικότητές της. Ο ήλιος δεν σκεπάζεται με λάσπη».

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών σχολιάζαν για τις ανωτέρω αντιδράσεις ότι η ανάρτηση Δένδια δεν είχε ούτε και θα μπορούσε να έχει καμία αναθεωρητική χροιά.

«Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, για πολλοστή φορά, έθεσε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί όπως και το ζήτημα των πρόσφατων βανδαλισμών στην Αυτοκρατορική Πύλη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...