278
Ο Πιερ Μοσκοβισί | Alexandros Michailidis / SOOC

Μοσκοβισί: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια λαϊκιστικό κόμμα»

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2017, 11:08
Ο Πιερ Μοσκοβισί
|Alexandros Michailidis / SOOC

Μοσκοβισί: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια λαϊκιστικό κόμμα»

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2017, 11:08

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σκληρές επιλογές και έχει εφαρμόσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και δεν μπορεί να θεωρηθεί λαϊκιστικό κόμμα, είπε κατά τη διάρκεια ημερίδας ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.

Οπως αναφέρει το euractiv, σε ερώτηση που απηύθυνε  η πρώην επίτροπος και πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου «κατά πόσο ο αριστερός λαϊκισμός μπορεί να γίνει δεκτός στον προοδευτικό κόσμο», ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι «η Αριστερά έχει την ικανότητα να κυβερνήσει».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν μπορώ να θεωρήσω σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ λαϊκιστικό κόμμα».

Ο ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε καταρχάς ότι υπάρχει πρόβλημα ορισμού του λαϊκισμού. Εξήγησε ότι τα λαϊκιστικά κινήματα στην Ευρώπη έχουν δύο κοινά σημεία. Πρώτον ότι βρίσκονται πολύ μακριά από την οικονομική πραγματικότητα και ότι δίνουν υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιήσουν· δεύτερον, ότι είναι αντιευρωπαϊκά.

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό του όταν γίνεται αναφορά στον λαϊκισμό είναι η ακροδεξιά, είπε ο κ. Μοσκοβισί, παραδέχτηκε ωστόσο ότι ο πειρασμός του λαϊκισμού υπήρξε και στην Αριστερά.

Εστειλε όμως και ένα μήνυμα στο γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα που συνετρίβη στις πρόσφατες προοδευτικές και τις βουλευτικές εκλογές. «Υπάρχουν στη χώρα κάποιοι σοσιαλιστές που δεν ψήφισαν το κόμμα», είπε, ενώ προειδοποίησε για την αδιέξοδη πολιτική της γαλλικής ακροαριστεράς.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική κυβέρνηση, κατά τη συνεργασία του μαζί της είδε την υλοποίηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων «που απέχουν πολύ από την ιδεολογία και την εκλογική βάση» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εκαναν την επιλογή να μείνουν στην ευρωζώνη και για αυτήν την επιλογή πρέπει καταρχάς να ενθαρρυνθούν και δεύτερον να τους δοθεί κάποια προοπτική. Δεν μιλώ για την κυβέρνηση, αλλά για τον λαό. Να του δοθεί μια προοπτική για δουλειές και ανάπτυξη, είναι επιτέλους ώρα να την έχουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...