804
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Athens Democracy Forum | INTIMEnews

Μητσοτάκης στο Athens Democracy Forum: Στους ασθενέστερους το επιπλέον πλεόνασμα τον Δεκέμβριο

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2019, 13:07
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Athens Democracy Forum
|INTIMEnews

Μητσοτάκης στο Athens Democracy Forum: Στους ασθενέστερους το επιπλέον πλεόνασμα τον Δεκέμβριο

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2019, 13:07

Την παροχή μερίσματος στους οικονομικά ασθενέστερους, αυτό τον Δεκέμβριο, προανήγγειλε ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  κατά τη διάρκεια ανοικτής συζήτησης με τον αρθρογράφο της εφημερίδας «New York Times» Ρότζερ Κόεν, στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Democracy Forum.

«Οταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση υπήρχε δημοσιονομικό κενό για το 2019, τώρα είναι πιθανό να υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι το όποιο επιπλέον πλεόνασμα, θα δοθεί τον Δεκέμβριο για τη στήριξη των ασθενέστερων.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση  ότι η μείωση των φόρων θα ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση, επισημαίνοντας πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται ανοδικά μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να επισημάνει το ιστορικό γεγονός του δανεισμού της χώρας με αρνητικό επιτόκιο, «κάτι ασύλληπτο -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- μόλις πριν από έναν χρόνο».

«Ό,τι ανήκει στην Κύπρο ανήκει στην Κύπρο, όχι στην Τουρκία»

Σε ερώτηση για την Τουρκία και τη συνεχιζόμενη παραβατική της συμπεριφορά ενός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ήταν σαφής λέγοντας ότι η  δραστηριότητά της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζει ξεκάθαρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ό,τι ανήκει στην Κύπρο ανήκει στην Κύπρο. Δεν ανήκει στην Τουρκία, δεν μπορεί απλά να εμφανιστείς με ένα πλωτό γεωτρύπανο και να πεις ‘αυτό είναι δικό μου’», παρατήρησε για να συμπληρώσει ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι κανόνας συμπεριφοράς είναι το Διεθνές Δίκαιο.

Στη συζήτηση ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε και τι είπε στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη:

«Του είπα ότι θα ήταν σημαντικό να κάνουμε μία επανεκκίνηση. Ωστόσο, το ταγκό θέλει δύο… Έκανα πολύ σαφές ότι η χρήση του προσφυγικού ζητήματος ως μοχλού πίεσης κατά της Ευρώπης δεν είναι μία καλή στρατηγική… Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία. Αλλά στην Κύπρο υπάρχει σαφής παραβίαση της κυπριακής κυριαρχίας…». 

Οπως είπε, η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να μην προκαλέσει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμώντας ότι σύντομα θα υπάρξουν σχετικές πρωτοβουλίες .

Οσο για την τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «η δράση της Τουρκίας προσθέτει μία ακόμα πηγή αστάθειας σε ένα ήδη ασταθές τμήμα του κόσμου».

«Οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική επέμβαση σε μία ασταθή χώρα», δίχως την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών, είναι ξεκάθαρα λάθος και το μόνο που μπορεί να προκαλέσει, είναι να ενισχύσει την τρομοκρατία, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τη στάση του προέδρου Τραμπ, αρκέστηκε να πει ότι  συγκρατεί τη δήλωση ότι η Ουάσιγκτον ουδέποτε έδωσε «πράσινο φως» στην Άγκυρα, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή να είναι και η επίσημη πολιτική των ΗΠΑ.

 «Όσοι δικαιούνται άσυλο θα το έχουν»

Ερωτηθείς για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα ο Πρωθυπουργός απάντησε πως «πρόκειται κυρίως για πρόβλημα μετανάστευσης. Η Ελλάδα αλλάζει και έχουμε τη χωρητικότητα να ενσωματώσουμε πρόσφυγες».

Στη συζήτηση παρενέβη φοιτήτρια από το Αφγανιστάν, η οποία ρώτησε για την εκκένωση του City Plaza, μετά την οποία όπως είπε, έμεινε άστεγη,  με τον κ. Μητσοτάκη να της απαντά:

«Παρέχουμε όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινες συνθήκες, κάνουμε ό,τι μπορούμε… Αυτό που θα πράξουμε, επίσης, είναι να διασφαλίσουμε ότι οι αιτούντες άσυλο θα βρουν άσυλο. Έχουμε πολλούς ανθρώπους από το Αφγανιστάν που έχουν λόγους να λάβουν άσυλο… Η κυβέρνησή μας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να φροντίσει τους πρόσφυγες με τον καλύτερο τρόπο». Εν τέλει έστειλε το μήνυμα: «Εάν δικαιούστε διεθνή προστασία, θα τη βρείτε. Εάν είστε εδώ για ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον, λυπάμαι που δεν μπορούμε να σας φιλοξενήσουμε».

«Σκοπεύω να εκφράσω το χώρο της οικολογίας»

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τo μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής, λέγοντας ότι «στην Ελλάδα δεν έχουμε πράσινο κόμμα και ως πολιτικός σκοπεύω να εκφράσω τον χώρο της οικολογίας».

Επανέλαβε τους στόχους του για κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης μέχρι το 2021 και την αποδέσμευση της χώρας από τον λιγνίτη μέχρι το 2028, ενώ για μία ακόμη φορά χαρακτήρισε  «παράδοξο ότι κάποιοι ξαφνικά ανακάλυψαν την πράσινη ατζέντα, την ώρα που γεμίζουν την Αθήνα με αφίσες».

Για την απειλή που δέχεται η δημοκρατία στην Ευρώπη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα κόμματα «μπορούν να αλλάξουν, να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικά και ανοιχτά στην κοινωνία».

Στην Ελλάδα τόνισε,  «ήμασταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εξέλεξε λαϊκιστές στην εξουσία». Οι πολίτες όμως κατάλαβαν πως ο λαϊκισμός δεν προσφέρει τίποτα και αυτό -σημείωσε- ήρθε από την ίδια την κοινωνία, από τους πολλούς.

Σε ερώτηση για το δημοψήφισμα του 2015 απάντησε πως δεν είναι σίγουρος ότι οι Έλληνες κατάλαβαν την ψήφο τους, επαναλαμβάνοντας ότι δεν συμφωνεί με τα δημοψηφίσματα και πως είναι οπαδός της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Ερωτηθείς από τον Ρότζερ Κοεν αν πρέπει η Βρετανία πρέπει να κάνει «kolotoumba» στο θέμα του Brexit, o κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι ναι μεν υπάρχουν ομοιότητες, αλλά από το Brexit θα βγού «όλοι θα βγουν χαμένοι και κυρίως οι Βρετανοί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...