1285
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης»

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2019, 15:12
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης»

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2019, 15:12

Την ευκαιρία να αναλύσει το κυβερνητικό πλάνο για «ισχυρή ανάπτυξη» είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Κυριακής κατά την καθιερωμένη συνέντευξη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, που παραχωρεί ο εκάστοτε Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Οι ερωτήσεις που τέθηκαν από τους συντάκτες διαφόρων Μέσων κάλυψαν όλα τα θέματα, και ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με σαφήνεια και ειλικρίνεια.

Οικονομία, φορο-εκπτώσεις

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο -τις οποίες ο ίδιος, ωστόσο, δεν συμμερίζεται, όπως  σχολίασε-, «η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης την επόμενη τριετία». Τα οικονομικά του κράτους «δεν ήταν τόσο ρόδινα όσο παρουσιάζονταν», αλλά εφέτος υπήρξε υπεραπόδοση στα έσοδα το καλοκαίρι, κάτι που αποτυπωθεί στα στοιχεία του β΄εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Μητσοτάκης, θα σταθεί συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις της για τη μεσαία τάξη, η οποία υπερφορολογήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα ταράξει τη δημοσιονομική πειθαρχία. «Ο,τι έχουμε εξαγγείλει για το 2020 είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό και δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι εφόσον οι δυσοίωνες προβλέψεις για ύφεση στην ΕΕ επιβεβαιωθούν, η κατάσταση θα βοηθήσει τις ελληνικές θέσεις για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τότε η Ελλάδα θα «υποστηρίξει ενεργά τη ζήτηση» (δημόσιες επενδύσεις, κ.λπ.). Πρώτα, πάντως, θα έχει αποκατασταθεί «η πολιτική αξιοπιστία της Ελλάδας». Μέχρι τότε, δεν τίθεται το ζήτημα επισήμως από την ελληνική πλευρά. Πρόσθεσε δε ότι «είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό –  θα γλιτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση».

Δεχόμενος ερώτηση σχετικά με την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προσβάλλει, διότι κανείς δεν ξέχασε τη δική του εξαμηνιαία διαπραγμάτευση του 2015».

Η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για φορολογική συμμόρφωση, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή που έχει ανακοινωθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν έναν λόγο παραπάνω να δηλώνουν τα εισοδήματά τους. Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος αφορά το έτος 2021, «όταν θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο».

Κανένα επίδομα δεν καταργείται, τόνισε. Αναφερόμενος ειδικά στα άτομα με αναπηρία είπε: «Θέλουμε συγκροτημένη προσέγγιση στο θέμα τον ατόμων με αναπηρία. Το έχω αναλάβει προσωπικά και θα παρουσιάσουμε καινοτόμες προτάσεις».

  • Εργασιακά. «Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και την πλήρη απασχόληση και θα είμαστε απέναντι σε κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
  • ΔΕΗ. Οταν ρωτήθηκε, ο Πρωθυπουργός είπε ότι παρουσιάστηκε το σχέδιο εξυγίανσής της, και ότι η ΔΕΗ θα γίνει «μπροστάρης στις ΑΕΠ μετά την εξυγίανσή της, σε απελευθερωμένη αγορά ενέργειας». Τάχθηκε κατά της άσκησης κοινωνικής πολιτικής μέσω δημοσίων επιχειρήσεων. Επίσης, ο Πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι η εταιρεία «θα παρουσιάσει σχέδιο για το πώς θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες της». Η «μεταλιγνιτική μετάβαση» είναι το ζητούμενο. «Η Δυτική Μακεδονία είναι το ενεργειακό κέντρο της χώρας και έχει δυναμικό με τεχνικές δυνατότητες, έχει μεγάλες εκτάσεις και για αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά δίκτυα, ενώ μπορεί να γίνει και κέντρο μεταποιητικής δραστηριότητας».
  • Τράπεζες. Οι τράπεζες συν τω χρόνω θα επιστρέψουν στον πραγματικό ρόλο τους, του τροφοδότη της ελληνικής οικονομίας. Η λειτουργία τους θα αποκατασταθεί.
  • Προσλήψεις. «Προχωρούμε άμεσα σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και στην ειδική αγωγή. Θα προσλάβουμε 800 ιατρούς στον ΕΟΠΠΥ και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση δίνοντας μια προτεραιότητα στους αναπληρωτές καθηγητές» τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε, επειδή μπορούμε να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα» δήλωσε.
Εξεταστικές επιτροπές

Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε ερώτηση και για τυχόν συστάσεις Εξεταστικών Επιτροπών προς διερεύνηση διαφόρων θεμάτων, όπως π.χ. η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Απάντησε ότι το συγκεκριμένο θέμα «κρίθηκε πολιτικά» και υπογράμμισε: «Εγώ δίνω έμφαση στο μέλλον και όχι στο επώδυνο παρελθόν». Σε κάθε περίπτωση, οι Εξεταστικές «είναι θέμα της Βουλής και όχι της κυβέρνησης». Αν υπάρχει, δε, επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να ανακινήσει τέτοιο θέμα, «ας καταθέσει δική του πρόταση». (Η τελευταία φράση του κ. Μητσοτάκη ελέχθη όταν ρωτήθηκε σχετικά με την τελευταία ταινία του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά που προκάλεσε θόρυβο.)

Προσφυγικό

«Εχει γίνει δημοσιογραφική έρευνα αλλά και από εμάς θα ερευνηθούν περαιτέρω τα ζητήματα που αφορούν τη σίτιση των προσφύγων» ανέφερε  ο Πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε σχετικά με την κατασπατάληση κονδυλίων για το Προσφυγικό. (Η πρόσφατη, σχετική αποκαλυπτική έρευνα του Protagon για το κόλπο εκατομμυρίων με τα συσσίτια των προσφύγων, εδώ.)

Η ελληνική κυβέρνηση, είπε ο κ. Μητσοτάκης, έχει διαφορετική πολιτική από την προηγούμενη κυβέρνηση. Υποστηρίζει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να εφαρμοστεί και, ως προς τη δική μας ευθύνη, να γίνονται επιστροφές. Θα αλλάξει η διαδικασία χορήγησης ασύλου, θα επιταχυνθεί χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα γίνουν επιστροφές στην Τουρκία, όπως ορίζει η συμφωνία. «Θα αναλάβω πρωτοβουλία και θα ενημερώσω τους αρχηγούς όλων των κρατών της ΕΕ για τον επιμερισμό των ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις χώρες». Το Μεταναστευτικό είναι «ευρωπαϊκό πρόβλημα, όχι αποκλειστικά διμερές» είπε.

Ο Ερντογάν και εμείς

Στο σχετιζόμενο με το παραπάνω πρόβλημα θέμα της τουρκικής στάσης σε διάφορα πεδία και επίπεδα έντασης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ενδεχομένως θα συναντηθεί στο τέλος του μήνα, στον ΟΗΕ, με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας με τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας. Δήλωσε υποστηρικτής του διαλόγου, «χωρίς απειλές και τσαμπουκάδες».

Εκλογικός νόμος, συνταγματική αναθεώρηση

«Δεν δίνουμε πρόσθετο δικαίωμα» στους Ελληνες της Διασποράς, «δεν διευρύνουμε το εκλογικό σώμα» αποσαφήνισε ο Πρωθυπουργός. «Παρέχουμε απλώς μία διευκόλυνση. Οποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε παράλληλα και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου».

Ο νέος εκλογικός νόμος «θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα» και την πολιτική σταθερότητα: «Κόμμα με 40% θα έχει δικαίωμα να κυβερνά». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «δεν θα συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με αλλαγή του Συντάγματος – είναι δύο διακριτές ενότητες».  Η διαδικασία περί τη συνταγματική αναθεώρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, είπε, και θα είναι «περιορισμένης εμβέλειας».

«Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε πάντως ότι εφόσον δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, τότε οι εκλογές το 2023 θα είναι με απλή αναλογική, δηλαδή θα είναι με διπλή κάλπη, αφού δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα περάσουμε από τη διαδικασία μίας διπλής εκλογής, προειδοποίησε.

Το Μακεδονικό και η Μακεδονία

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια συμφωνία, αλλά είναι κυρωμένη – κάτι που σημαίνει ότι δεν αλλάζει κατά το δοκούν» είπε ο Πρωθυπουργός. Προσέθεσε δε ότι «η συμφωνία δεν προβλέπει διαδικασία αλλαγής της, προβλέπει μόνο έλεγχο της εφαρμογής – και σε αυτό θα είμαστε πολύ αυστηροί».

Ο κ. Μητσοτάκης έστρεψε τους προβολείς προς το ουσιώδες: «Αυτό που χρειάζεται η Μακεδονία και η Ελλάδα είναι ένα αναπτυξιακό άλμα». Επειδή προέχει η στήριξη των μακεδονικών προϊόντων και του brand της Μακεδονίας, το παιχνίδι της επικοινωνίας που πρέπει να κερδίσουμε παγκοσμίως, είναι το σημαντικό. «Ετσι ώστε, όταν κάποιος ακούει Μακεδονία, να σκέφτεται την ελληνική Μακεδονία».

Επίσης δήλωσε, καθώς ρωτήθηκε σχετικά, ότι δεν έχει κανονιστεί συνάντηση με τον σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, «αλλά κάποια στιγμή θα γίνει».

Η δημόσια ασφάλεια

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κοινωνία ανταποκρίνεται θετικά στην πολιτική του όσον αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο. «Πρόκειται για πολιτική κοινής λογικής. Οταν ένα νέο παιδί πηγαίνει στο πανεπιστήμιο, έχει την απαίτηση να βρει ένα πανεπιστήμιο καθαρό, χωρίς εμπόρους ναρκωτικών, χωρίς μπαχαλάκηδες. Και το ίδιο ισχύει για τους καθηγητές, το διοικητικό προσωπικό. Θεωρώ ότι κάναμε πάρα πολύ σωστά που καταργήσαμε το άσυλο της παραβατικότητας και της ανομίας».

Ειδικά για τα Εξάρχεια είπε ότι ζήτημα δεν σχετίζεται μόνο με την καταστολή αλλά και με τη ζωή στην ιστορική γειτονιά. «Επιμένω σε μεγάλα έργα, όπως το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, ως ένα έργο που θα μπορούμε να χτίσουμε συνολικές δράσεις για να ξαναγίνουν τα Εξάρχεια περιοχή με ιδιαίτερο χαρακτήρα και όχι άντρο ανομίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...