282
Τα δύο θύματα, η Λουίζα Βεστάγκερ (αριστερά) και η Μάρεν Γιούλαντ | .

Μαρόκο: Συνελήφθη ελβετός τζιχαντιστής για τη δολοφονία των τουριστριών

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2018, 13:14
Τα δύο θύματα, η Λουίζα Βεστάγκερ (αριστερά) και η Μάρεν Γιούλαντ
|.

Μαρόκο: Συνελήφθη ελβετός τζιχαντιστής για τη δολοφονία των τουριστριών

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2018, 13:14

Eνας Ελβετός ο οποίος έχει μετεγκατασταθεί και ζει στο Μαρόκο συνελήφθη το Σάββατο, καθώς φέρεται να συνδέεται με κάποιους από τους υπόπτους για την δολοφονία δύο νεαρών σκανδιναβών τουριστριών στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο άνδρας, ο οποίος έχει επίσης την ισπανική υπηκοότητα και είχε λάβει άδεια παραμονής στο Μαρόκο, φέρεται να έχει προσηλυτιστεί στην «εξτρεμιστική ιδεολογία» και να είχε δώσει σε «κάποια από τα πρόσωπα από συνελήφθησαν» εργαλεία «επικοινωνίας νέας τεχνολογίας» καθώς και να τα είχε εκπαιδεύσει στη «χρήση πυροβόλων όπλων», σύμφωνα με τις Αρχές.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο άνδρας «είχε ανάμειξη στη στρατολόγηση Μαροκινών και πολιτών χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής για τη διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μαρόκο, εναντίον ξένων στόχων (αλλά) και μελών των δυνάμεων ασφαλείας για να τους αποσπάσουν τα υπηρεσιακά τους όπλα», πάντα σύμφωνα με τις Αρχές.

Η Λουίζα Βεστάγκερ Γέσπερσεν, 24 ετών, από τη Δανία, και η φίλη της Μάρεν Γιούλαντ, 28 ετών, από τη Νορβηγία, δολοφονήθηκαν τη νύχτα της 16ης προς 17η Δεκεμβρίου στο νότιο Μαρόκο, όπου περνούσαν τις διακοπές τους.

Τα αποκεφαλισμένα πτώματά τους βρέθηκαν σε ερημική περιοχή κοντά στο χωριό Ιμλίλ, στον Ανω Ατλαντα, όρος που επισκέπτονται πολλοί ξένοι ερασιτέχνες πεζοπόροι.

Οι μαροκινές Αρχές έχουν συλλάβει 18 άτομα. Οι τέσσερις βασικοί ύποπτοι, που συνελήφθησαν στο Μαρακές τις ημέρες αμέσως μετά τη δολοφονία των νεαρών γυναικών, φέρονται να ανήκαν σε έναν πυρήνα εμπνεόμενο από την ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους, χωρίς πάντως επαφή με κάποιο από τα στελέχη της οργάνωσης στη Συρία ή στο Ιράκ.

Η υπόθεση συγκλόνισε την κοινή γνώμη στη Νορβηγία, στη Δανία αλλά και στο ίδιο το Μαρόκο. Ενα ανατριχιαστικό βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο καταγράφει μάλιστα την εκτέλεση του ενός από τα δύο θύματα και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη χώρα όπου διαπράχθηκαν οι δολοφονίες. Το βίντεο θεωρείται αυθεντικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...