674
Οι δύο σφαγιασμένες από τους τζιχαντιστές κοπέλες και στο φόντο το χωριό Ιμλίλ του Ατλαντος – ο τόπος του μαρτυρίου τους | Creative Protagon

Μαρόκο: Τις δολοφόνησαν αγρίως στο όνομα του ISIS

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2018, 20:45
Οι δύο σφαγιασμένες από τους τζιχαντιστές κοπέλες και στο φόντο το χωριό Ιμλίλ του Ατλαντος – ο τόπος του μαρτυρίου τους
|Creative Protagon

Μαρόκο: Τις δολοφόνησαν αγρίως στο όνομα του ISIS

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2018, 20:45

Δύο άτυχες νέες γυναίκες, η δανέζα Λουίζα Φεστεράγκερ-Γιέσπερσεν, 24 ετών, και η νορβηγίδα Μάρεν Ουέλαντ, 28 ετών, φίλες από το πανεπιστήμιο, ταξίδεψαν τελευταία φορά στη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα: διότι στο Μαρόκο, πάνω στις βουνοκορφές του Ατλαντος, τις βρήκαν οι τζιχαντιστές και τις σκότωσαν. Οι στυγεροί δολοφόνοι βιντεοσκόπησαν κιόλας τον αποκεφαλισμό μιας από τις δυο κοπέλες. Και δήλωσαν υπερηφάνως ότι διέπραξαν τα εγκλήματά τους για «το χατίρι» του ISIS…

«Ενα και μόνο κερί μπορεί να ανάψει χιλιάδες άλλα κεριά. Εσύ ήσουν αυτό το μοναδικό κερί. Εβρισκες την ομορφιά στην παραμικρή λεπτομέρεια». Από τη μια πλευρά υπάρχουν αυτά τα λόγια που ανάρτησε στο Facebook o Γκλεν Μάρτιν, πρώην σύντροφος της Λουίζας – είναι τα λόγια ενός ανθρώπου που δηλώνει πως σεβάστηκε την επιλογή της κοπέλας να τον εγκαταλείψει με στόχο να ακολουθήσει τα όνειρά της ταξιδεύοντας στον κόσμο παρέα με τη φίλη της, τη Μάρεν.  

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν τέσσερις άνδρες, ηλικίας από 25 έως 33 ετών, που επιτέθηκαν στις δύο γυναίκες και στη συνέχεια τις έσφαξαν.

Τζιχαντιστικό παραλήρημα

«Αυτό είναι για τη Συρία, αυτά είναι τα κεφάλια των θεών σας. Αυτό είναι αντίποινα για τα αδέλφια μας στο Χατζίν» ωρύεται ένας εκ των δραστών στο φρικαλέο βίντεο που κυκλοφόρησε την Πέμπτη στο Διαδίκτυο και δείχνει ένα από τα θύματα να εκλιπαρεί για τη ζωή της ενόσω ο δήμιος της κόβει τον λαιμό προσπαθώντας να την αποκεφαλίσει.

Το Χατζίν, η πόλη στην οποία αναφέρονται οι δολοφόνοι, ήταν ένα από τα τελευταία προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, το οποίο κατάφεραν να καταλάβουν αυτές τις ημέρες οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Σε ένα δεύτερο βίντεο, οι τέσσερις γενειοφόροι άνδρες με φόντο μια σημαία του ISIS και τρεμάμενη φωνή αναλαμβάνουν την ευθύνη του φονικού και δηλώνουν πίστη και υποταγή στον χαλίφη Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.

Η τροπή των ερευνών για την άγρια δολοφονία των δύο γυναικών άλλαξε την Πέμπτη. Αφότου επιβεβαιώθηκε (με τη συνδρομή των μυστικών υπηρεσιών της Δανίας και της Νορβηγίας) ότι τα δύο βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο είναι αυθεντικά, η αστυνομία του Μαρόκου συνέλαβε τρεις υπόπτους έπειτα από τη σύλληψη ενός άλλου, την Τρίτη, ο οποίος φέρεται να ανήκει σε ένοπλη εξτρεμιστική οργάνωση. 

Καμικάζι προς εξαγωγή

Αυτή η τελευταία αποτρόπαια διπλή δολοφονία έχει εξάψει την ανησυχία πολλών Δυτικών Μέσων τα οποία επικεντρώνουν σε ένα επίφοβο σημείο: το Μαρόκο, γράφουν, απαλλάσσεται από τους φανατικούς ισλαμιστές του, από τους σαλαφιστές του και από τους τζιχαντιστές του με τη μέθοδο της μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Μάλιστα ορισμένοι καθηγητές πανεπιστημίων επαυξάνουν, δηλώνοντας ωμά ότι «το Ραμπάτ εξάγει καμικάζι».

Το 2015 περισσότεροι από 1.500 Μαροκινοί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για να ενταχθούν στις τάξεις του ISIS στο Ιράκ και στη Συρία. Κατόπιν πολλοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους, αλλά δεν αποκήρυξαν το Ισλαμικό Κράτος. 

Πιάστηκαν με τα εργαλεία

Εχοντας κόψει τις γενειάδες τους και φορώντας ρούχα λιγότερο συντηρητικά, έπεσαν στα χέρια των διωκτικών αρχών την ώρα που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το Μαρακές με προορισμό το Αγκαντίρ, σημαντικό κέντρο προσέλκυσης τουριστών. Μεταξύ των προσωπικών τους αντικειμένων, εντοπίστηκαν και τα «σύνεργα της δουλειάς» – τέσσερα μαχαίρια, δηλαδή κάτι που υποδηλώνει πως δεν αποκλείεται να σχεδίαζαν και δεύτερη επίθεση.  

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μαρόκου έκανε λόγο για «εγκληματική και τρομοκρατική ενέργεια», ο δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουνσεν μίλησε για μια «κτηνώδη δολοφονία» με πολιτικό κίνητρο, ενώ η νορβηγίδα ομόλογός του Ερνα Σόλμπεργκ για «βίαιη επίθεση».

Πάντως στο Ραμπάτ επικρατεί ικανοποίηση για την τάχιστη διαλεύκανση του εγκλήματος από ένα νέο σώμα των υπηρεσιών ασφαλείας το οποίο ιδρύθηκε το 2015 και έως σήμερα έχει προβεί στην εξάρθρωση 57 τρομοκρατικών πυρήνων, οχτώ εκ των οποίων διαλύθηκαν μόνον κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Οι Μαροκινοί πάντως φοβούνται τον αντίκτυπο της διπλής δολοφονίας στον τουρισμό -την κινητήρια δύναμη της τοπικής οικονομίας- ο οποίος ανθεί: οι αφίξεις τουριστών ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια άτομα το 2017.

Τελευταία φορά που η τρομοκρατία έπληξε το Μαρόκο ήταν το 2011, όταν η έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού σε εστιατόριο της πολυσύχναστης πλατείας Τζεμάα ελ Φνα, στην καρδιά του Μαρακές, κόστισε τη ζωή 17 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους  ήταν ευρωπαίοι τουρίστες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...