371
Ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μανιαδάκης: «Με πίεζαν να εμπλέξω Σαμαρά, Γεωργιάδη, Στουρνάρα για Novartis»

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2019, 19:04
Ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μανιαδάκης: «Με πίεζαν να εμπλέξω Σαμαρά, Γεωργιάδη, Στουρνάρα για Novartis»

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2019, 19:04

Επί πέντε ώρες κατέθετε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας («Αναστασίου Ιωάννης») και κατηγορούμενος, πλέον, στην υπόθεση της Novartis, καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος έκανε λόγο για χειραγώγηση της εισαγγελικής έρευνας από την τότε ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και επανέλαβε ότι δέχτηκε πιέσεις, για να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα.

«Προσωπικά ούτε είδα, ούτε συμμετείχα, ούτε γνωρίζω παράνομες πράξεις πολιτικών προσώπων», ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης κατάθεσης του, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου για το kathimerini.gr.

Κατά την κατάθεση του στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνον ότι δέχθηκε πιέσεις και απειλές από τους εισαγγελείς, όχι όμως και από πολιτικά πρόσωπα.

Η κατάθεση του αφορούσε τους χειρισμούς των εισαγγελέων Διαφθοράς που πήραν τις καταθέσεις του όταν ήταν προστατευόμενος μάρτυρας, και είχε κατονομάσει πολιτικούς ως εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο χωρίς στοιχεία.

Ειδικότερα, όπως υποστήριξε, του ασκήθηκαν πιέσεις, προκειμένου να βάλει στο κάδρο της υπόθεσης τον Αντώνη Σαμαρά , τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ αναφερόμενος στη δίωξη του την χαρακτήρισε «καθαρά πολιτική».

Για τις πιέσεις που δέχθηκε ο καθηγητής από τους εισαγγελείς Διαφθοράς έχει καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, τον οποίο είχε επισκεφθεί ο ίδιος ο Μανιαδάκης και του είχε αναφέρει τα περί πιέσεων, εκβιασμών και απειλών σε βάρος του.

«Στην υπόθεση αυτή έχει χαθεί κάθε μέτρο λογική με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άνθρωποι, θεσμοί, η ίδια η Δικαιοσύνη. Η μόνη θεραπεία είναι η αλήθεια και περιμένω ότι η αλήθεια θα λάμψει», είπε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κ. Μανιαδάκης, ο οποίος αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο και στην προανακριτική για το θέμα.

Στη συνέχεια, έστρεψε τα βέλη του στους προστατευόμενους μάρτυρες, λέγοντας πως πολλά από τα στοιχεία που έχουν καταθέσει είναι «ανακριβή και αναξιόπιστα» και έχουν ως στόχο το οικονομικό όφελος στην περίπτωση που τιμωρηθεί η Novartis στην Αμερική.

Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει σκάνδαλο Novartis, είπε πως θεωρεί ότι «υπάρχει σκάνδαλο στο φάρμακο, με παράτυπες πρακτικές» για τις οποίες υπήρξαν ενδείξεις που δεν διερευνήθηκαν από τη Δικαιοσύνη.

Ο νομικός παραστάτης του, Θ. Μαντάς, σε δήλωση του χαρακτήρισε «εσφαλμένη και ακατανόητη την επιλογή να καταστεί από προστατευόμενος μάρτυρας κατηγορούμενος». Όπως είπε, με την κίνηση τους αυτή, οι εισαγγελείς αποστέρησαν την έρευνα από την πολύτιμη μαρτυρία του.