703
Ο ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντώνης Λιάκος | Facebook

Ο Λιάκος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά «να μην αφήσουμε» τους Αφγανούς που έκαψαν τη Μόρια στα χέρια του Χρυσοχοΐδη

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 12:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/09/2020 18:32
Ο ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντώνης Λιάκος
|Facebook

Ο Λιάκος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά «να μην αφήσουμε» τους Αφγανούς που έκαψαν τη Μόρια στα χέρια του Χρυσοχοΐδη

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 12:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/09/2020 18:32

Εκκληση (!) προς νομικούς και άλλους αλληλέγγυους να αναλάβουν τη νομική υπεράσπιση των νεαρών Αφγανών που συνελήφθησαν και κρατούνται ως υπαίτιοι του εμπρησμού του καταυλισμού στη Μόρια, απηύθυνε ο Αντώνης Λιάκος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, επί κυβέρνησης Τσίπρα.

Με ανάρτησή του στο Facebook η οποία προκάλεσε γρήγορα πολλές συζητήσεις, ο κ. Λιάκος ζητεί να μη μείνουν οι νεαροί Αφγανοί ανυπεράσπιστοι –όπως χαρακτηριστικά αναφέρει– στα χέρια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (που έκανε την Τρίτη τη σχετική ανακοίνωση για τη σύλληψή τους εδώ), κάνοντας λόγο για «δημοκρατικό και ανθρωπιστικό καθήκον».

Οι κάθε λογής ακραίοι διαψεύσθηκαν και πάλι.

Οι κάθε λογής ακραίοι διαψεύσθηκαν και πάλι. Το κράτος ανασυντάσσεται. Αποδεικνύει κάθε μέρα ότι είναι εδώ με αυστηρότητα, ευαισθησία, νομιμότητα και ανθρωπισμό.Ολόκληρη η δήλωση για τους εμπρηστές της Μόριας ? https://bit.ly/35RhQPx | #ProstasiaPoliti

Geplaatst door Michalis Chrisochoidis op Dinsdag 15 september 2020

«Και εγώ αν ήμουν στην κόλαση της Μόριας, φωτιά θα έβαζα», συμπληρώνει, δικαιολογώντας προφανώς τον εμπρησμό του ΚΥΤ ως έκφραση διαμαρτυρίας-αγανάκτησης για της συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό της Λέσβου, ο οποίος βέβαια επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε ένα κολαστήριο –με βιασμούς, που δεν ήταν και τίποτα, σύμφωνα με τον σύντροφο Θοδωρή Δρίτσα (εδώ)–, αλλά αυτό ο κ. Λιάκος μοιάζει να το προσπερνά…

Η ανάρτηση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλυτικά ως εξής:

Αν ήμουν 16-17 χρονώ, είχα περάσει από χίλια μύρια κύματα για να φτάσω σε ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας και βρισκόμουν…

Geplaatst door Antonis Liakos op Woensdag 16 september 2020

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Λιάκου,  ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ναι μεν πήρε αποστάσεις από την τοποθέτηση Λιάκου, δεν δίστασε όμως να υποστηρίξει ότι θα πρέπει να αναγνωριστούν και κάποια ελαφρυντικά στους νεαρούς εμπρηστές της Μόριας.

«Οι Αφγανοί που έβαλαν φωτιά στη Μόρια έχουν παραβιάσει το νόμο, επομένως θα πρέπει να δικαστούν για την παραβίαση του ελληνικού νόμου, τον οποίο πρέπει να σέβονται Ελληνες και αλλοδαποί. Από κει και πέρα, στη δίκη τους θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι δικαστές τα όποια ελαφρυντικά», είπε μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1».

«Εγώ ασφαλώς και δεν θα έβαζα φωτιά. Νομίζω αυτό που είπε ο κ. Λιάκος είναι κάτι ρητορικό, είναι σαν αυτό που λέει ο Σαββόπουλος “είμαι δεκαεξάρης και σας… τα λύκεια”. Αυτό είναι ένα ρητορικό σχήμα, ούτε ο Σαββόπουλος ήθελε να κάνει αυτό στα λύκεια», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κούλογλου.

ΝΔ: Αν ο κ.Τσίπρας δεν αντιδράσει, σημαίνει ότι υιοθετεί αυτές τις απόψεις

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ, το κυβερνών κόμμα επιτίθεται στο ΣΥΡΙΖΑ για την αφωνία στις δηλώσεις του Αντώνη Λιάκου ότι κι εκείνος θα έκαιγε τη Μόρια. Μάλιστα στην ανακοίνωση τονίζεται πως αν ο κ. Τσίπρας δεν αντιδράσει, σημαίνει ότι υιοθετεί αυτές τις απόψεις.

Η ανακοίνωση της ΝΔ:

Μπορεί να έγιναν συνολικά 40 ανακοινώσεις, δηλώσεις και ερωτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη φωτιά στη Μόρια, αλλά δεν βρήκαν μια λέξη να ψελλίσουν για τη σύλληψη των μεταναστών που την έβαλαν. Αυτή την αφωνία ήρθε να καλύψει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Λιάκος.

Η απαράδεκτη αυτή δήλωση είναι χαρακτηριστική της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό, που εξηγεί την εγκληματική διαχείριση και τη δημιουργία στη Μόρια του χειρότερου καταυλισμού προσφύγων στον κόσμο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC το 2018.

Αν ο κ. Τσίπρας δεν αντιδράσει, σημαίνει ότι υιοθετεί αυτές τις απόψεις, που είναι χαρακτηριστικές του πως αντιλαμβάνονται στο ΣΥΡΙΖΑ την οργανωμένη πολιτεία, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Όσο ο κ. Λιάκος δεν διαγράφεται, οι χυδαίες, εγκληματικές και αντιδημοκρατικές απόψεις του εκφράζουν τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ανοχή σε τέτοιες αντιλήψεις αποτελεί ντροπή για ένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου. Και φυσικά καθιστά το άνοιγμα στο προοδευτικό κέντρο, το πιο σύντομο ανέκδοτο. Ο δρόμος της επιστροφής στο 3% είναι ορθάνοιχτος.

Λιάκος: «Δεν έγραψα “κάψτε την Μόρια” ή “κάνατε καλά που την κάψατε”, ούτε την επικροτούσα»

Σε διευκρινίσεις μετά τον σάλο που προκάλεσε η ανάρτησή του για τη συμπεριφορά των νεαρών εμπρηστών στη Μόρια προχώρησε ο Αντώνης Λιάκος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ, που ζήτησε τη διαγραφή του.

«Αναφορικά με την ανακοίνωση της ΝΔ, για την ανάρτησή μου στο facebook: Να καταλαβαίνουμε το νόημα όσων διαβάζουμε. Η τραγική κατάληξη του στρατοπέδου στη Μόρια δεν μπορεί να συρρικνωθεί αποκλειστικά σε ζήτημα ασφάλειας. Δεν έγραψα “κάψτε την Μόρια”, ή “κάνατε καλά που την κάψατε”, ούτε την επικροτούσα», δήλωσε ο κ. Λιάκος.

Όπως εξήγησε, με την ανάρτησή του «ήθελε να δείξει την απελπισία των ανθρώπων, και κυρίως των νέων που βρέθηκαν παγιδευμένοι σε αυτή την κόλαση».

«Το έγκλημα στη Μόρια είχε συντελεστεί πριν την καταστροφή της. Στην υποκρισία και στην ένοχη σιωπή σας αναζητείστε τις πολιτικές σας ευθύνες» κατέληξε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...