831
Ο Κώστας Μπακογιάννης κατά την ομιλία στην τελετή ορκωμοσίας του | Γραφείο Τύπου Δήμου Αθηναίων

Ο Κώστας Μπακογιάννης ως «τελευταίος πολίτης της Αθήνας»

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 26 Αυγούστου 2019, 09:09
Ο Κώστας Μπακογιάννης κατά την ομιλία στην τελετή ορκωμοσίας του
|Γραφείο Τύπου Δήμου Αθηναίων

Ο Κώστας Μπακογιάννης ως «τελευταίος πολίτης της Αθήνας»

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 26 Αυγούστου 2019, 09:09

Το γυναικείο κεφάλι που είχε μισοβγεί από την πόρτα της παρηκμασμένης, βαμμένης γαλάζιας, μονοκατοικίας, παρακολουθούσε έκπληκτο. Αστυνομία, Τροχαία, κόσμος πολύς, με το «λούστρο» που είθισται στην ορκωμοσία ενός δημάρχου Αθηναίων – 46ου κατά σειρά. Το στενό που οδηγεί στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος είχε φρακάρει, με τον ανοικτό χώρο να έχει πλημμυρίσει στην ώρα του, στις έξι της Κυριακής, για την επίσημη τελετή, με πρωταγωνιστή τον Κώστα Μπακογιάννη.

Σε μια κίνηση συμβολική, ο νέος δήμαρχος της πόλης επέλεξε την υποβαθμισμένη γειτονιά αντί του δημαρχιακού μεγάρου της πλατείας Κοτζιά και τα κόκκινα χαλιά, για την «πρώτη» του. Και απευθύνθηκε εμμέσως στους κατοίκους της, όλους όσοι ζουν την πόλη, με απογοήτευση και θυμό. Δήλωσε ταπεινός μπροστά τους, «θα είμαι υπηρέτης των Αθηναίων, δεν θα είμαι ο άρχων», δεσμεύθηκε. «Δεν θα είμαι ο πρώτος πολίτης της πόλης, αλλά ο τελευταίος». Εξέφρασε σεβασμό στην Αθήνα, και δέος για το έργο του.

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων τη στιγμή της ορκωμοσίας του/ ΙΝΤΙΜΕnews

« (…) Γιατί η Αθήνα, για μας, είναι το όλον. Γιατί η Αθήνα, για μας είναι και οι εγκαταλελειμμένες και παραμελημένες γειτονιές της. Γιατί η Αθήνα, για μας, είναι οι άνθρωποί της που αισθάνονται ξεχασμένοι και αόρατοι. Και είμαστε σήμερα όλοι εδώ για να σηματοδοτήσουμε πως θέλουμε να σηκώσουμε ολόκληρη την Αθήνα ψηλά. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς».

Τους υποσχέθηκε «μια πόλη στην οποία δεν θα προσπαθείς να επιζήσεις, αλλά θα θες να ζήσεις».

Θύμισε ότι κάποτε, «εδώ», «ο σπουδαιότερος εξερευνητής ανά τους αιώνες,  της ιδανικής πολιτείας: της πολιτείας της δικαιοσύνης, της σωφροσύνης, ο Πλάτωνας, επέλεξε να ιδρύσει την Ακαδημία του. Για να διδάξει τους άρχοντες και τους κυβερνήτες την Ιδέα του Αγαθού. Να τους θυμίσει, δηλαδή, ότι η γνώση και η εξουσία έχουν αξία μόνο όταν υπηρετούν το κοινό καλό».

Ο νέος δήμαρχος ήταν πλαισιωμένος από την οικογένεια του, τη σύζυγο και τα παιδιά του, αλλά και την πατρική του οικογένεια. Βούτυρο στο ψωμί των φωτογράφων. Η μητέρα του Ντόρα Μπακογιάννη με τον Ισίδωρο Κούβελο, η Κατερίνα και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, η αδελφή του Αλεξία, η Σία Κοσιώνη.

H μαμά Σία Κοσιώνη δείχνει τον μπαμπά Κώστα Μπακογιάννη στον γιο τους/ SOOC

Στην πρώτη σειρά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και παλαιόθεν φίλος της οικογένειας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης (ορκιζόταν άλλωστε και η σύζυγος του Δανάη Μιχελάκου – Βορίδη), ο νέος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου – Κουτσίκου.

O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αριστερά του στη φωτογραφία η Σία Κοσιώνη, δεξιά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και δίπλα του ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης/ SOOC

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Νίκος Βούτσης, αλλά και ο προκάτοχός του  στη δημαρχία Γιώργος Καμίνης, νυν βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής. Τελευταίος έφθασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, που χοροστάτησε κατά την ορκωμοσία.

Αν δεν μετακινείτο ο Κώστας Μπακογιάννης στην πλευρά των δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων, τα φλας δε θα ξεκολλούσαν ποτέ από τους οικείους του – ήταν ώρα να αρχίσει η τελετή. «Ορκίζομαι…». Χαμόγελα υπερηφάνειας και ικανοποίησης – η μη λεκτική επικοινωνία ήταν έκδηλη ανάμεσα στα αδέλφια Μπακογιάννη.

«Άξιος». Η παρέμβαση, με σύνθημα, της παράταξης ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που είχε σηκώσει πανό για πάλη «κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις», έκανε τον κόσμο να γιουχάρει. Η ιαχή «Venceremos» από τη Ντίνα Ρέππα, επικεφαλής της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα, αντιμετωπίστηκε ως παράταιρη, με σαρκασμό και χλεύη. Ο Μπακογιάννης έκανε νόημα με το χέρι του στο κοινό, για τόνους χαμηλούς.

Η στήριξη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στάθηκε ιδιαίτερα, μιλώντας από βήματος, στην ανάγκη της πόλης για υπέρβαση των παραδοσιακών κομματικών γραμμών. «Πιστεύω ότι ο Κώστας Μπακογιάννης έχει στο πολιτικό του DNA τις πολιτικές υπέρβασης των διαχωριστικών γραμμών, ενότητας των πολιτών», είπε και θύμισε τον πατέρα του Κώστα, Παύλο Μπακογιάννη, «το πρόσωπο σύμβολο της εθνικής ενότητας, της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής σκέψης», «που θα καμαρώνει και θα χαίρεται από κει ψηλά για τον εκλεγμένο δήμαρχο της πόλης μας».

Ο ίδιος συνέκρινε μάλιστα τη συγκυρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, κατά την οποία δήμαρχος της πρωτεύουσας ήταν «μια μεγάλη πολιτική προσωπικότητα» – όπως είπε -, η Ντόρα Μπακογιάννη, με αυτή του 2021, και την επέτειο των 200 χρόνων από την ύπαρξη του ελληνικού κράτους, κατά την οποία θα υπηρετεί την πρωτεύουσα πόλη ο Κώστας Μπακογιάννης.

«Θέλουμε να υπολογίζετε στην απόλυτη στήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, (…). Να υπολογίζετε στη βοήθειά μας», τόνισε ο υπουργός.

Το στοίχημα εξάλλου είναι ένα και μοναδικό – το είπε ο Μπακογιάννης. «Να γίνει η Αθήνα αντάξια των Αθηναίων». «Η νέα δημοτική αρχή και εγώ προσωπικά δεν δεχόμαστε πλέον να μετριόμαστε με το ένδοξο παρελθόν και να βγαίνουμε λειψοί. Δεν το δέχομαι για τη γενιά μου, δεν το δέχομαι για την εποχή μου, δεν το δέχομαι για την πρωτεύουσα της Ελλάδας».

Ο ίδιος έδωσε το σύνθημα, «ξεκινάμε». Από κάτω προς τα πάνω. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα που πιάνει δουλειά, δεν είναι μακριά.

Από εκεί πέρα, για να δούμε…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...