452
Ο Jojo έχει ένα έντονο διάλογο με τον φανταστικό του φίλο, τον Χίτλερ. Σκηνή από την ταινία «Jojo Rabbit» | Disney

Κωμωδία της Disney με τον Χίτλερ δοκιμάζει το χιούμορ των Γερμανών (και όχι μόνο)

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2019, 08:30
Ο Jojo έχει ένα έντονο διάλογο με τον φανταστικό του φίλο, τον Χίτλερ. Σκηνή από την ταινία «Jojo Rabbit»
|Disney

Κωμωδία της Disney με τον Χίτλερ δοκιμάζει το χιούμορ των Γερμανών (και όχι μόνο)

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2019, 08:30

Δεν είναι απλώς ακόμη μία καλή ταινία της Disney. Είναι μία «μαύρη» κωμωδία, με κεντρικό ήρωα ένα παιδί, φανταστικός φίλος του οποίου είναι ο… Αδόλφος Χίτλερ. Ομως μερικούς μήνες προτού η ταινία «Jojo Rabbit» βγει στους κινηματογράφους, έχει προκαλέσει δυσφορία στη Γερμανία, όπου το Τρίτο Ράιχ δεν θεωρείται θέμα κατάλληλο για «ελαφρές» κωμωδίες.

Στην ταινία, που συμπρωταγωνιστούν η Σκάρλετ Γιόχανσον και η Ρέμπελ Γουίλσον, ξετυλίγεται η ιστορία του Jojo, ενός μοναχικού δεκάχρονου που σχετίζεται με τη Χιτλερική Νεολαία.

Μία μέρα ο Jojo επιστρέφει στο σπίτι του και ανακαλύπτει ότι η μητέρα του έχει αποφασίσει να φιλοξενήσει μία εβραιοπούλα στη σοφίτα τους, υποχρεώνοντάς τον να αμφισβητήσει τις ναζιστικές του πεποιθήσεις, με μία σειρά από φανταστικές συζητήσεις που κάνει με τον Χίτλερ, τον οποίο παίζει ο σκηνοθέτης Τάικα Γουαΐτίτι.

Στελέχη της Disney εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η ταινία θα απομακρύνει τους οπαδούς του στούντιο που είναι συνηθισμένοι σε πιο κοινότοπες έως γλυκερές παραγωγές. Ενα επίσης μεγάλο πρόβλημα όμως είναι πιθανό να δημιουργηθεί στη Γερμανία για λόγους ευνόητους, επειδή κάθε σχετική ταινία κρίνεται με ιδιαίτερο τρόπο εκεί…

Γερμανικό… μικροσκόπιο

Το θέμα δεν είναι αν οι Γερμανοί θα ξεκαρδιστούν στα γέλια με το χιούμορ και τα αστεία των ρόλων. Αλλά κατά πόσο οι αντιδράσεις θα είναι λιγότερες. Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου η ταινία δεν έχει περάσει τέτοιο «κόσκινο», όπως στη Γερμανία.

Το τρέιλερ έχει ήδη αντιμετωπιστεί με καχυποψία. Ενας γερμανός κριτικός το χαρακτήρισε «αποκρουστικό και ανόητο». Αλλος σχολίασε πώς «είναι τόσο αστείο, όσο και η “Λίστα του Σίντλερ”» όπως αναφέρουν οι «Times» του Λονδίνου.

Οι Γερμανοί είναι πολύ ιδιαίτερο και σκληρό κοινό σε ό,τι αφορά την προβολή ιστοριών με ναζί. Πολλές ταινίες έχουν προβληθεί με κομμένες σκηνές, άλλες έχουν αλλάξει σενάριο προτού καν γυριστούν. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις στον κανόνα, με την ταινία «Μάντεψε ποιος γύρισε» (Look Who’s Back), η οποία ανασταίνει τον Χίτλερ με στόχο να προβάλει τη διαρκή ευαισθησία της Γερμανίας στη λαϊκιστική ρητορική.

Εβραίοι, ναζί και κωμωδία;

Το σενάριο της «Jojo Rabbit» κυκλοφορούσε από το 2012 στην ετήσια «black list» για τα στελέχη του Χόλιγουντ, η οποία περιλαμβάνει σενάρια που δεν μπαίνουν ποτέ στη διαδικασία παραγωγής.

Στην πρώτη του εκδοχή το «Jojo Rabbit» είχε ως θέμα ένα παιδί που περνά τον καιρό του σε μια κατασκήνωση για νέους που μαθαίνουν τον κόσμο με βάση τα χιτλερικά ιδανικά, για να ανακαλύψει γυρνώντας ότι η μητέρα του κρύβει μια εβραιοπούλα στο σπίτι τους.

Στη νέα βερσιόν, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γουαϊτίτι προχώρησε σε αλλαγές, κρατώντας για τον ίδιο του τον εαυτό τον ρόλο του φανταστικού φίλου που δημιουργεί το μυαλό του παιδιού, με το πρόσωπο του Χίτλερ!

«Είναι η δική μου εκδοχή της καλύτερης ιδέας που έχει ένα μοναχικό παιδί για τον ήρωά του, που στην πραγματικότητα είναι ο πατέρας του» είπε ο σκηνοθέτης δίνοντας μια σύντομη εξήγηση της ιδέας του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...