179
Ο Αντρέι Ντούντα πανηγυρίζει τη διαφαινόμενη νίκη του μαζί με υποστηρικτές του, το βράδυ της Κυριακής | REUTERS

Ξανά πρόεδρος ο Ντούντα στην Πολωνία

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2020, 12:54
Ο Αντρέι Ντούντα πανηγυρίζει τη διαφαινόμενη νίκη του μαζί με υποστηρικτές του, το βράδυ της Κυριακής
|REUTERS

Ξανά πρόεδρος ο Ντούντα στην Πολωνία

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2020, 12:54

Ξανά πρόεδρος της Πολωνίας φαίνεται πως εκλέγεται ο Αντρέι Ντούντα, ο υπερσυντηρητικός πρόεδρος της χώρας, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα από τον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής.

Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τις 10 Μαΐου, αλλά είχαν αναβληθεί λόγω του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά επίσημα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Ντούντα προηγείται με μικρή διαφορά έναντι του φιλελεύθερου φιλοευρωπαίου δημάρχου της Βαρσοβίας, Ραφάλ Τσασκόφσκι.

Συγκεκριμένα, συγκεντρώνει το 51,2% των ψήφων με το 99,7% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Ο Ντούντα στηρίζεται από το κυβερνών Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) που έχει προχωρήσει σε σειρά αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων στα ΜΜΕ και κυρίως τη Δικαιοσύνη, οι οποίες έχουν προκαλέσει τουλάχιστον την ανησυχία της ΕΕ.

Το κόμμα έχει πάρει και μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα με απήχηση στους πολίτες, όπως ένα μηναίο επίδομα 500 ζλότι (112 ευρώ) για κάθε παιδί και τη μείωση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.

Ο Τσασκόφσκι είχε θέσει το βασικό δίλημμα της επιλογής «ανάμεσα σε μια ανοιχτή Πολωνία και σε μια Πολωνία που αναζητεί εχθρό με έναν πρόεδρο που διχάζει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...