378
Ο Αντρέι Ντούντα πανηγυρίζει τη νίκη του στον πρώτο γύρο των εκλογών | REUTERS/Kacper Pempel

Πολωνία: Στον β’ γύρο των προεδρικών θα κριθεί η επανεκλογή του Αντρέι Ντούντα

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2020, 12:09
Ο Αντρέι Ντούντα πανηγυρίζει τη νίκη του στον πρώτο γύρο των εκλογών
|REUTERS/Kacper Pempel

Πολωνία: Στον β’ γύρο των προεδρικών θα κριθεί η επανεκλογή του Αντρέι Ντούντα

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2020, 12:09

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα φαίνεται ότι επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα, αλλά η ανανέωση της θητείας του δεν είναι εξασφαλισμένη στην επαναληπτική αναμέτρηση στις 12 Ιουλίου.

Ηδη από τα exit poll το βράδυ της Κυριακής έγινε σαφές ότι θα επικρατούσε των αντιπάλων του. Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, συγκέντρωσε σχεδόν 44% έναντι 30% του δημάρχου Βαρσοβίας Ραφαλ Τσασκόφσκι, ο οποίος στηρίζεται από την Πλατφόρμα των Πολιτών, το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται την Τρίτη, ανέφερε το Politico. Στον δεύτερο γύρο αναμετρώνται οι δύο επικρατέστεροι του πρώτου.

Η εκλογή θα γινόταν στις 10 Μαΐου, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, ενώ δεν είχε συνέχεια μια απόπειρα για αποκλειστικά επιστολική ψήφο.

Ο νυν πρόεδρος προκρίνει τη στενή σχέση του με το κυβερνών Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) που έχει προχωρήσει σε σειρά αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων στα ΜΜΕ και κυρίως τη Δικαιοσύνη οι οποίες έχουν προκαλέσει τουλάχιστον την ανησυχία της ΕΕ. Το κόμμα έχει πάρει και μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα με απήχηση στους πολίτες, όπως ένα μηναίο επίδομα 500 ζλότι (112 ευρώ) για κάθε παιδί και τη μείωση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.

«Σήμερα έχουμε μια πολύ καθαρή κατάσταση, η Πολωνία είτε θα συνεχίσει να αναπτύσσεται είτε θα “ξεκουρδιστεί”», είπε στις πρώτες δηλώσεις του.

Ο φιλελεύθερος δήμαρχος Βαρσοβίας και υποψήφιος για την προεδρία Ράφαλ Τσασκόσφσκι | REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Ο Τσασκόφσκι, από την πλευρά του, υπόσχεται ότι ως πρόεδρος θα μπλοκάρει κάθε μη φιλελεύθερη μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση (το PiS δεν έχει αρκετές ψήφους για να παρακάμψει στο Κοινοβούλιο το προεδρικό βέτο). Οι κοινωνικές πολιτικές του PiS δεν θα αλλάξουν, υποσχέθηκε ο υποψήφιος, αλλά το κράτος θα αποκτήσει έναν περισσότερο φιλελεύθερο χαρακτήρα.

Το δίλημμα κατά τον ίδιο δεν είναι προσωπικό, αλλά «μια εκλογή ανάμεσα σε μια ανοιχτή Πολωνία και σε μια Πολωνία που αναζητεί εχθρό με έναν πρόεδρο που διχάζει».

Η ταύτιση του Ντούντα με το κυβερνών κόμμα κάνει το έργο του να προσελκύσει ψηφοφόρους πέρα από τον στενό κομματικό πυρήνα πιο δύσκολο. Αντιθέτως, ο Τσασκόφσκι θα αποπειραθεί να συσπειρώσει όσους αντιτίθενται στο PiS. Ιδιαίτερα ελκυστικό είναι το 13,8% που λαμβάνει η ανεξάρτητη προεδρική υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Σίμον Χολόβνια, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ τον Ντούντα, όπως και το 6,75% του εθνικιστή Κρίστοφ Μπόσακ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...