306
Φωτογραφία αρχείου από διακομιδή περιστατικών Covid-19 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» | Intime

Κοτανίδου: Από Νοέμβριο το δεύτερο κύμα κορονοϊού – Φιλιά και αγκαλιές μετά το εμβόλιο

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2020, 14:46
Φωτογραφία αρχείου από διακομιδή περιστατικών Covid-19 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
|Intime

Κοτανίδου: Από Νοέμβριο το δεύτερο κύμα κορονοϊού – Φιλιά και αγκαλιές μετά το εμβόλιο

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2020, 14:46

Την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα το δεύτερο κύμα του κορονοϊού θα χτυπήσει «Νοέμβριο προς Δεκέμβριο γιατί τότε θα κλειστούμε μέσα σε κλειστούς χώρους» έκανε μιλώντας στον «ΘΕΜΑ 104,6» η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου.

Οπως εξήγησε «έχουμε την τύχη στην Ελλάδα να έχουμε καλό κλίμα που μας βοηθάει να είμαστε για μεγαλύτερο διάστημα έξω, ώστε να μην συνωστιζόμαστε και να έχουμε αποστάσεις».

Ερωτηθείσα για τα πανηγύρια παρατήρησε ότι «ενέχουν κινδύνους γιατί γίνεται ένας τεράστιος συνωστισμός. Οταν συνωστίζονται 200-300-1000 άτομα σε έναν χώρο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπάρχει ένας φορέας του ιού όπως αγκαλιάζονται θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».

Η ίδια κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τις αποστάσεις ακόμα και με «φίλους ή την παρέα σας. Κρατείστε αποστάσεις, αργότερα τα φιλιά και οι αγκαλιές. Οταν έρθει το εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κοτανίδου, η οποία είναι και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Ειδικά για το εμβόλιο εκτίμησε ότι «το αργότερο στις αρχές του 2021 θα το έχουμε. Ισως να το έχει νωρίτερα η Οξφόρδη και αυτό είναι το πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο».

Ως προς το άνοιγμα του τουρισμού, παρατήρησε ότι «η αντίδραση μας είναι γρήγορη γιατί είδατε ότι μπορούμε μέσα σε 24 ώρες να κλείσουμε τα σύνορα με μια χώρα».

Σύμφωνα με την κυρία Κοτανίδου η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά το ποσοστό όσων έχουν πάρει εξιτήριο μετά από νοσηλεία σε ΜΕΘ λέγοντας ότι «έχουμε συνολική θνητότητα που δεν ξεπερνάει πολύ το 35% που είναι ένα πολύ καλό ποσοστό. Αυτοί που καταλήγουν είναι συνήθως ασθενείς με μεγάλες ηλικίες και σημαντικά προβλήματα υγείας.

Μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση με την παρουσία του ιού στη χώρα μας την χαρακτήρισε «ελεγχόμενη» ενώ, αντίθετα, «είναι πολύ άσχημα τα πράγματα παγκοσμίως. Αυτό οφείλεται στο ότι όλος ο κόσμος έχει σταματήσει να κρατάει αποστάσεις και έχει γενικώς χαλαρώσει γι’ αυτό προσπαθούμε να κρατήσουμε πιο αυστηρούς τους κανόνες στην Ελλάδα» εξήγησε η κυρία Κοτανίδου.