403
Το ΕΚΑΒ διαθέτει πλέον και πλωτά ασθενοφόρα (φωτογραφία αρχείου) | ΕΚΑΒ

Νέες οδηγίες μετά το χάος με τα κρούσματα στα νησιά

Το ΕΚΑΒ διαθέτει πλέον και πλωτά ασθενοφόρα (φωτογραφία αρχείου)
|ΕΚΑΒ

Νέες οδηγίες μετά το χάος με τα κρούσματα στα νησιά

Νέες οδηγίες για τον τρόπο διαχείρισης κρουσμάτων σε τουρίστες απέστειλε προς όλους τους διοικητές νοσοκομείων, Υγειονομικών Περιφερειών, εργαστηρίων και Ιατρικούς Συλλόγους όλης της χώρας ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, το εργαστήριο ενημερώνει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ).

Ακολούθως, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με τη σειρά της ενημερώνει:

Τον ασθενή σύμφωνα, με τα στοιχεία που έχει δηλώσει στο Passenger Locator Form (PLF)

Τον γιατρό του ξενοδοχείου ή τον συμβεβλημένο γιατρό του τουριστικού καταλύματος όταν πρόκειται για μικρότερες μονάδες

Την πληρέστερη Υγειονομική Μονάδα του ΕΣΥ (Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας)

Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ στους τηλεφωνικούς αριθμούς 213.214 3253, 213.214 3172 και 210.7714470

Διακομιδή ασθενή σε ξενοδοχείο καραντίνας

Σχετικά με το συντονισμό της μεταφοράς του επιβεβαιωμένου κρούσματος αναλαμβάνει το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ).

Ο γιατρός της ξενοδοχειακής μονάδας ή ο συμβεβλημένος ιατρός του τουριστικού καταλύματος ή Υγειονομική Μονάδα  του ΕΣΥ ενημερώνουν το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά του ασθενή-τουρίστα από το τουριστικό κατάλυμα στο χώρο φιλοξενίας.

Στις περιπτώσεις που ο ασθενής-τουρίστας αρνείται τη μεταφορά του ή ο ασθενής-τουρίστας δεν βρίσκεται στο χώρο (τουριστικό κατάλυμα) το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ ειδοποιεί την Πολιτική Προστασία ώστε να εφαρμόσει το αντίστοιχο Πρωτόκολλο Διαχείρισης.

Αν ο τουρίστας επισκεφτεί αυτοβούλως μονάδα του ΕΣΥ

Σε περίπτωση όπου ο τουρίστας προσέρχεται αυτοβούλως σε υγειονομική μονάδα του ΕΣΥ (νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας ή Περιφερειακό Ιατρείο) εκτιμάται από τον γιατρό της μονάδας με βάση τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα και εφόσον κριθεί αναγκαίο υποβάλλεται σε λήψη δείγματος για κορονοϊό. Ακολουθείται η διαδικασία του ύποπτου κρούσματος και ενημερώνεται η Πολιτική Προστασία για το ΕΚΑΒ.

Επισημαίνεται την ευθύνη παρακολούθησης της πορείας του ασθενούς την έχει η πλησιέστερη Υγειονομική Μονάδα του ΕΣΥ (Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας) στο χώρο φιλοξενίας (κατάλυμα απομόνωσης).

Λήψη δείγματος
  • Στις πύλες εισόδου της χώρας από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας
  • Από γιατρό του ξενοδοχείου
  • Από τον ιδιώτη ιατρό που θα κληθεί από το τουριστικό κατάλυμα για το σκοπό αυτό
  • Από το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας του Περιφερειακού Ιατρείου ή του Νοσοκομείου
  • Από τα κλιμάκια των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ

Η παραπομπή για εργαστηριακό έλεγχο (δήλωση δείγματος) καταχωρείται υποχρεωτικά από όλους στο Μητρώο Ασθενών Covid-19.

Τα Εργαστήρια που διενεργούν τους ελέγχους οφείλουν να καταχωρούν τα αποτελέσματα στο μητρώο Covid-19 και μόνο. Κάθε άλλος τρόπος καταγραφής αποτελέσματος καταργείται. Για το σκοπό αυτό όλα τα εργαστήρια πρέπει άμεσα να ελέγξουν την πρόσβασή του στο Μητρώο Ασθενών Covid-19.

Σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος τα Εργαστήρια όπως επικοινωνούν άμεσα με την γραμμή βοήθειας της ΗΔΙΚΑ 11131 (Help Desk) και στο email [email protected].

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...