736
Ο Κάρολος με την Καμίλα και τον πρόεδρο της Κένυας Γουίλιαμ Ρούτο κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου στο Ναϊρόμπι | Chris Jackson/Pool via REUTERS

Κένυα: Ο Κάρολος Γ’ φοράει… ελληνική γραβάτα και αποφεύγει να απολογηθεί για την αποικιοκρατία

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2023, 15:25
Ο Κάρολος με την Καμίλα και τον πρόεδρο της Κένυας Γουίλιαμ Ρούτο κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου στο Ναϊρόμπι
|Chris Jackson/Pool via REUTERS

Κένυα: Ο Κάρολος Γ’ φοράει… ελληνική γραβάτα και αποφεύγει να απολογηθεί για την αποικιοκρατία

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2023, 15:25

Φορώντας, όπως επεσήμανε το Euronews, μία γραβάτα από γνωστό οίκο του κέντρου των Αθηνών στα χρώματα της γαλανόλευκης, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Αγγλίας επισκέφθηκε την Κένυα –ένα ιστορικό ταξίδι καθώς τον Δεκέμβριο συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας αυτής της ανατολικής Αφρικής, η οποία όταν ο Κάρολος ήταν έφηβος ήταν μια καλή και πιστή στο Στέμμα βρετανική αποικία.

Στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις ως μονάρχης για τις αποικιακές θηριωδίες, ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ είπε ότι δεν «υπάρχει καμία δικαιολογία» για τις «αποτρόπαιες και αδικαιολόγητες πράξεις βίας που διαπράχθηκαν εναντίον των κατοίκων της Κένυα» κατά τη διάρκεια του αγώνα τους για ανεξαρτησία, από τη Βρετανία, αλλά δεν ζήτησε την πλήρη συγγνώμη που έχουν ζητήσει πολλοί άνθρωποι στην αφρικανική χώρα.

Μιλώντας σε ένα πολιτειακό συμπόσιο την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, ο Κάρολος συντάχθηκε απόλυτα με τη γραμμή της βρετανικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι νοιώθει «τη βαθύτερη λύπη» για τα αδικήματα του παρελθόντος. Απέφυγε, όμως, κάθε έκφραση που θα μπορούσε να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για αποζημιώσεις.

Η Κένυα, η οποία γιορτάζει φέτος την 60ή επέτειο της ανεξαρτησίας της, ήταν μια σχετικά ασφαλής επιλογή για το πρώτο ταξίδι του Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα σε κάποια χώρα της Κοινοπολιτείας, καθώς έχει καλύτερες σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι κάποιες άλλες πρώην αποικίες, σύμφωνα με την Washington Post.

Παρόλα αυτά, η Βρετανία, όπως και άλλες πρώην αποικιακές δυνάμεις, βρίσκεται σε μια περίοδο απολογισμού και ο βασιλιάς υφίσταται μεγάλη πίεση να αντιμετωπίσει ανοιχτά την κληρονομιά δεκαετιών βρετανικής κυριαρχίας στην Ανατολική Αφρική.

Το εξώφυλλο του εβδομαδιαίου ένθετου της Daily Nation, της δημοφιλέστερης εφημερίδας της Κένυας, βγήκε με μια φωτογραφία του Καρόλου στο εξώφυλλό του και τον τίτλο «The Dark Past» (Το Σκοτεινό Παρελθόν).

Υπήρξαν εκκλήσεις προς τον Κάρολο να αναγνωρίσει, ειδικότερα, τη βίαιη καταστολή που πραγματοποιήθηκε από τις βρετανικές αρχές στην Κένυα κατά την πρώιμη βασιλεία της μητέρας του, Ελισάβετ Β’. Στη δεκαετία του 1950, Βρετανοί αξιωματούχοι απάντησαν στη εξέγερση των Μάου Μάου με βία κατά του ευρύτερου πληθυσμού. Χιλιάδες σκοτώθηκαν και σημαντικός αριθμός φυλακίστηκε και βασανίστηκε, συμπεριλαμβανομένου του Χουσεΐν Ονγιάνγκο Ομπάμα, παππού του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Η οικογένειά του είπε ότι ξυλοκοπήθηκε από τους Βρετανούς απαγωγείς του, οι οποίοι «έσφιξαν τους όρχεις του ανάμεσα σε μεταλλικές ράβδους».

Ο βασιλιάς Κάρολος με τον σπουδαίο κενυάτη μαραθωνοδρόμο Ελιούντ Κιπτσόγκε

Το 2013, η Βρετανία εξέφρασε την «ειλικρινή της λύπη» για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες προέβη εκείνη την περίοδο. Ενα βρετανικό δικαστήριο επιδίκασε επίσης σε περισσότερους από 5.000 Κενυάτες αποζημίωση περίπου 24 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Κάρολος δεν αναμένεται να υπερβεί τις κόκκινες γραμμές της βρετανικής κυβέρνησης. Παράλληλα, ως νέος βασιλιάς, φαίνεται να θέλει να δείξει ότι είναι προσωπικά ευαίσθητος στο θέμα: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε τις πλέον οδυνηρές στιγμές της μακράς και συνθέτης σχέσης μας. Τα σφάλματα του παρελθόντος είναι πηγή μέγιστης θλίψης και βαθύτατης λύπης», είπε.

Και μία συμβολική φύτευση δέντρου

Πολλοί Κενυάτες όμως πιστεύουν ότι αυτό το ταξίδι θα ήταν η τέλεια στιγμή για τον Κάρολο να κάνει κάτι παραπάνω από δηλώσεις λύπης. Χρειάζονται και απαιτούν μια συγνώμη σε εθνικό επίπεδο.

Ενα επιπλέον σημείo τριβής είναι η απαίτηση της χώρας να της επιστραφούν αντικείμενα εθνικής σημασίας που φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Ο ολλανδός βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ ζήτησε επίσημα συγγνώμη νωρίτερα φέτος για το ρόλο της χώρας του και της οικογένειάς του στο δουλεμπόριο και σε ένα πρόσφατο ταξίδι του στη Νότια Αφρική, επισκέφτηκε το Slave Lodge, το παλιό παζάρι σκλάβων του Κέιπ Τάουν.

Ο Κάρολος, αντίθετα, δεν ζήτησε συγγνώμη για τον ρόλο της βρετανικής μοναρχίας ούτε στη δουλεία. Οταν ήταν ακόμη πρίγκιπας, είχε και πάλι εκφράσει την «προσωπική του λύπη για τα βάσανα τόσων πολλών» και είχε υποστηρίξει για έρευνα σχετικά με τους ιστορικούς δεσμούς της μοναρχίας με τη δουλεία.

Οταν η Washington Post είχε δημοσιεύσει στοιχεία που συνέδεαν το βρετανικό στέμμα με το δουλεμπόριο, το Μπάκιγχαμ είχε απαντήσει με μια δήλωση: «Αυτό είναι ένα θέμα που η Αυτού Μεγαλειότητα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά».

Αλλοι Κενυάτες, πάντως, θεωρούν ότι πρέπει να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να προχωρήσουν. «Οι Βρετανοί δίνουν χρήματα, υποστηρίζουν έργα, είναι λυπημένοι για αυτό που έκαναν, γιατί δεν μπορούμε απλώς να συνεργαστούμε μαζί τους για ένα καλύτερο μέλλον;», λένε. Πολλοί από αυτούς δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τις συγνώμες και τα εγκλήματα των Βρετανών, καθώς είναι πολύ απασχολημένοι με το πώς θα ταΐσουν στο παρόν και το μέλλον τα παιδιά τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...