293
Η Ουκρανία έχει επανειλημμένως καταγγείλει σχέδια δολοφονίας του προέδρου της Βολοντίμιρ Ζελένσκι | REUTERS/Thomas Peter/File Photo

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι απέτρεψε ρωσικό σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2024, 16:11
Η Ουκρανία έχει επανειλημμένως καταγγείλει σχέδια δολοφονίας του προέδρου της Βολοντίμιρ Ζελένσκι
|REUTERS/Thomas Peter/File Photo

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι απέτρεψε ρωσικό σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2024, 16:11

Το ρωσικό σχέδιο για τη δολοφονία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέτυχε, λέει το Κίεβο, που υποστηρίζει ότι ξεσκέπασε τη συνωμοσία που ήθελε νεκρό τον πρόεδρο της Ουκρανίας και άλλους αξιωματούχους.

Η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ουκρανικής κρατικής υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια ασφάλεια δημοσίων προσώπων.

Οι δύο συλληφθέντες -που κρατούνται ως ύποπτοι για προδοσία και προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας- ήταν μέρος ενός δικτύου της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας (FSB), μέσω του οποίου μετέφεραν εμπιστευτικές πληροφορίες στη Ρωσία.

Φωτογραφία που δημοσιοποίησε η SBU της Ουκρανίας, από τις συλλήψεις για το σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι. SBU/Telegram

Σύμφωνα με το BBC οι πράκτορες έψαχναν για πρόθυμους  εκτελεστές μεταξύ των σωματοφυλάκων του Ζελένσκι για να τον απαγάγουν και να τον σκοτώσουν. Οι στόχοι του δολοφονικού σχεδίου περιλάμβαναν τον αρχηγό της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιρίλο Μπουντάνοφ και τον αρχηγό της SBU Βασίλ Μαλιούκ.

Η ομάδα φέρεται να σχεδίαζε να σκοτώσει τον Μπουντάνοφ πριν το ορθόδοξο Πάσχα, και οργάνωνε για το σκοπό αυτό μια επίθεση με ρουκέτες και drones, ως «δώρο» στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την ορκομωσία του!

Σύμφωνα με την SBU, η ομάδα επιχειρούσε να στρατολογήσει πληροφοριοδότες που θα έδιναν στοιχεία για τις ακριβείς τοποθεσίες των στόχων καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, ενώ όλα γίνονταν υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της ρωσικής FSB.

«Η τρομοκρατική επίθεση, που υποτίθεται ότι θα ήταν δώρο στον Πούτιν για την ορκωμοσία, συνιστά μια αποτυχία των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Μαλιούκ σε ανάρτηση της υπηρεσίας στο Telegram.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένως καταγγείλει απόπειρες και σχέδια δολοφονίας σε βάρος του προέδρου Ζελένσκι και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Τον περασμένο μήνα ένας άνδρας, που θεωρήθηκε ύποπτος ότι βοηθούσε τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών να προετοιμάσουν μια τέτοια επίθεση εναντίον του Ζελένσκι, συνελήφθη στην Πολωνία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...