855
Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πανηγυρίζει μετά τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών | REUTERS/Marko Djurica

Διπλές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία την Τετάρτη

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2024, 18:42
Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πανηγυρίζει μετά τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών
|REUTERS/Marko Djurica

Διπλές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία την Τετάρτη

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2024, 18:42

Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη Βόρεια Μακεδονία μετά τις διπλές εκλογές της Τετάρτης προβλέπουν οι αναλυτές, επικαλούμενοι τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ήττα του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και «άνετη» νίκη του δεξιού και με εθνικιστική ρητορική VMRO-DPMNE, τόσο στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών όσο και στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου κοινοβουλίου, το οποίο αριθμεί 120 βουλευτές, συμμετέχουν συνολικά 17 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων. Από αυτά, οι πολιτικές αναλυτές στα Σκόπια λένε, συγκεκριμένα, ότι το VMRO-DPMNE θα καταλάβει περί τις 55 έδρες (ή και παραπάνω), με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) να περιορίζεται σε μόλις 25 έδρες.

Μιλούν, μάλιστα, για κατάρρευση του κυβερνώντος κόμματος, στην περίπτωση επαλήθευσης αυτού του σεναρίου, όπως ανέφερε ο αντποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη γειτονική χώρα N. Φραγκόπουλος.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, το VMRO- DPMNE δεν αναμένεται να αποσπάσει αυτοδυναμία. Αναμένεται, ωστόσο, να συμμαχήσει με κάποιο αλβανικό κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας.

Οπως θύμισε το ΑΠΕ ΜΠΕ στο τηλεγράφημά του: Σε όλες τις κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων ακόμη διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έχει δηλώσει ήδη ότι προτιμητέος κυβερνητικός του εταίρος είναι ο συνασπισμός των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει», προκειμένου το κυρίαρχο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού στη χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια, να «περάσει» πλέον στην αντιπολίτευση.

Οσον αφορά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκεί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, μιας και η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 24 Απριλίου, στον οποίο συμμετείχαν επτά υποψήφιοι, επικράτησε με διπλάσια διαφορά του βασικού της αντιπάλου, του σοσιαλδημοκράτη απερχόμενου προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι (40% έλαβε η Σιλάνοφσκα έναντι 20% που απέσπασε ο Πεντάροφσκι).

Το μόνο που απομένει την Τετάρτη είναι η υποψήφια του VMRO-DPMNE να επικυρώσει τη νίκη της και να αναδειχθεί νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας για τα επόμενα πέντε χρόνια, έγραψε ο κ. Φραγκόπουλος.

Σημειώνεται πως για να θεωρηθεί έγκυρος ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών πρέπει το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40% (στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε κοντά στο 50%). Σε διαφορετική περίπτωση οι προεδρικές εκλογές ακυρώνονται και επαναπροκηρύσσονται. Για τις βουλευτικές εκλογές δεν υπάρχει δεσμευτικό όριο συμμετοχής.

Το εκλογικό σώμα στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχεται στο 1,8 εκατ. ψηφοφόρους. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Πώς βλέπει η Αθήνα την κυριαρχία του VMRO

Η αυξανόμενη πιθανότητα ανάδειξης των εθνικιστών στα Σκόπια έχει εντοπιστεί από την Αθήνα εδώ και αρκετό καιρό, έγραφε η «Καθημερινή» τον Απρίλιο, με φόντο την άρνηση των Μίτσκοσκι και Σιλιάνοφσκα να αναφερθούν στη χώρα τους ως «Βόρεια Μακεδονία», επιμένοντας ρητορικά στον όρο «Μακεδονία».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι απειλές του VMRO περί μη υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι σε σημαντικό βαθμό κενές περιεχομένου, καθώς υπαναχώρηση των Σκοπίων από αυτή θα είχε ολέθριες συνέπειες για τη διεθνή θέση της χώρας. Ωστόσο, μια επιθετική ρητορική εκ μέρους της νέας πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας στη Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικές τριβές με την Αθήνα.

Οι έμπειροι στις βαλκανικές υποθέσεις παράγοντες υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να ακολουθήσει μια συγκρουσιακή λογική, καθώς πιθανή ανακίνηση του ζητήματος της Συμφωνίας των Πρεσπών, μάλιστα σε μια φάση κατά την οποία η Βόρεια Μακεδονία αντιμετωπίζει ήδη πολύ σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της και με τη Βουλγαρία για ζητήματα ταυτότητας, θα προκαλούσε αντιδράσεις και σε επίπεδο ΕΕ.

Από την άλλη, σε περίπτωση επιβεβαίωσης της εκλογικής τάσης και ανάδειξης της κυρίας Σιλιάνοφσκα στις 8 Μαΐου, η δημόσια αναφορά στον όρο «Μακεδονία» θα πρέπει να προκαλέσει την ταυτόχρονη επίδοση διαβήματος για την παραβίαση του πιο θεμελιώδους –για την Αθήνα– στοιχείου της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλαδή του γεωγραφικού προσδιορισμού της χώρας. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι χρόνος υπάρχει, καθώς μετά τις εκλογές της 8ης Μαΐου θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης και, στη συνέχεια, ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων.

Η εφημερίδα επισήμανε, ακόμη, πως το μοναδικό στοιχείο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τα Σκόπια ως παράλειψη από μέρους της Αθήνας είναι ότι δεν έχουν ακόμη κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων τα τρία μνημόνια συνεργασίας (ζητήματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στρατιωτικά και οικονομικά) που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Βέβαια, στην Αθήνα υπήρχε εξαρχής καχυποψία για τη στάση που ακολουθούν τα Σκόπια συνολικότερα, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την εξαιρετικά αργή διαδικασία αντικατάστασης των δημοσίων εγγράφων της χώρας (ταξιδιωτικά έγγραφα, υλικό δημόσιας διοίκησης, ταυτότητες, άδειες οδήγησης κ.ά.) με νέα που αναγράφουν την εθνική αλλά και διεθνώς νόμιμη ονομασία της χώρας, δηλαδή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η μεταβατική περίοδος έληξε στις 12 Φεβρουαρίου, ωστόσο η διαδικασία αντικατάστασης εξακολουθεί να προχωρεί με αργούς ρυθμούς.

Η ανάδειξη μιας κυβέρνησης ανοιχτά εχθρικής στη Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ακόμη μία πρόκληση για τη βαλκανική πολιτική της Αθήνας, η οποία μετά τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει με την Αλβανία αλλά και τη Σερβία, λόγω των επιπλοκών στο Κόσοβο, θα πρέπει να ασχοληθεί για άλλη μία φορά με τα Σκόπια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...