282
Πεδίο μάχης οι κεντρικοί δρόμοι της Βουδαπέστης | Reuters

Κίτρινα Γιλέκα αλά-ουγγρικά: Κατέβηκαν στους δρόμους για το «νόμο των σκλάβων»

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2018, 17:04
Πεδίο μάχης οι κεντρικοί δρόμοι της Βουδαπέστης
|Reuters

Κίτρινα Γιλέκα αλά-ουγγρικά: Κατέβηκαν στους δρόμους για το «νόμο των σκλάβων»

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2018, 17:04

Στους δρόμους κατέβηκαν την Τετάρτη το βράδυ χιλιάδες Ούγγροι με αφορμή τον λεγόμενο «νόμο των σκλάβων» ο οποίος θα βγάλει… τον σταχανοβίτη που κρύβει μέσα του ο κάθε εργαζόμενος καθώς προβλέπει τη δυνατότητα σε εργοδότες να υπογράφουν συμβάσεις με εργαζόμενους για ετήσιες υπερωρίες 400 ωρών και μάλιστα να τις επεκτείνουν μονομερώς έως και τρία χρόνια.

Οι αστυνομικοί υποδέχθηκαν με σπρέι πιπεριού τους διαδηλωτές έξω από το ουγγρικό Κοινοβούλιο στη Βουδαπέστη, με την κατάσταση να θυμίζει Κίτρινα Γιλέκα αλά-ουγγρικά και πολλούς μάλιστα από τους διαδηλωτές να φοράνε, τιμής ένεκεν, κίτρινα γιλέκα.

Στη συνέχεια σημειώθηκαν και κάποια μεμονωμένα επεισόδια, χωρίς ωστόσο να πάρουν έκταση.

Ο παλμός των διαδηλώσεων πάντως ήταν ισχυρός – και πως να μην είναι άλλωστε, καθώς η τροποποίηση που ψηφίστηκε δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να απασχολούν εργαζόμενους για 400 ώρες τον χρόνο εκτός του κανονικού ωραρίου, από 250 που προβλέπεται σήμερα.

Επιπλέον, ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τις ώρες υπερωριακής εργασίας όχι μέσα σε ένα χρόνο που ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά μέσα σε τρία χρόνια. Βασικά, με τις εξτρά υπερωρίες, το 40ωρο εργασίας την εβδομάδα γίνεται τώρα 48ωρο, δηλαδή έξι ημέρες εργασίας την εβδομάδα, με εργαζομένους και επικριτές του νομοσχεδίου να κάνουν λόγο για «νόμο σκλάβων» και να κατηγορούν τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν ότι δίνει γη και ύδωρ στους εργοδότες εις βάρος των εργαζομένων.

Μιλώντας στο euronews, ο εκπρόσωπος του κινήματος Momentum Μίκλος Χαϊνάλ δήλωσε ότι «σήμερα στη Βουλή ουσιαστικά έβαλαν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της δημοκρατίας. Αυτό που έκαναν ήταν το τελευταίο βήμα για τη δημιουργία ενός μονοκομματικού κράτους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...