348
Βομβαρδισμένα κτίρια στο Μπαχμούτ, στην περιοχή του Ντονέτσκ | REUTERS/Serhii Nuzhnenko

Προέλαση των Ρώσων στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ, πόλη-κλειδί για το Ντονμπάς

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 10:33
Βομβαρδισμένα κτίρια στο Μπαχμούτ, στην περιοχή του Ντονέτσκ
|REUTERS/Serhii Nuzhnenko

Προέλαση των Ρώσων στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ, πόλη-κλειδί για το Ντονμπάς

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 10:33

Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη στην ανατολική Ουκρανία που βομβαρδίζεται εδώ και εβδομάδες και όπου πλέον μαίνονται σφοδρές μάχες στους δρόμους, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι.

«Οι Ρώσοι προχωρούν προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ. Οι μάχες συνεχίζονται, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», επεσήμανε στο Telegram ο Γκαϊντάι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο άμαχοι τραυματίστηκαν σήμερα όταν το αυτοκίνητό τους έγινε στόχος, όμως πλέον βρίσκονται «σε ασφαλές σημείο», ωστόσο τρεις γιατροί αγνοούνται.

«Οι κρίσιμες υποδομές του Σεβεροντονέτσκ έχουν καταστραφεί, το 60% των κατοικιών δεν μπορεί να αποκατασταθεί», πρόσθεσε ο Γκαϊντάι.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ προειδοποίησε ότι ο δρόμος που συνδέει το Σεβεροντονέτσκ με τη δίδυμη πόλη του Λισιτσάνσκ και στη συνέχεια με την Μπαχμούτ, που βρίσκεται πιο νότια, είναι πολύ «επικίνδυνος» ώστε να μπορούν να απομακρυνθούν οι άμαχοι ή να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Την Κυριακή ο Γκαϊντάι είχε επισημάνει ότι βρισκόταν σε εξέλιξη ρωσική επίθεση στη Σεβεροντονέτσκ, με μάχες να μαίνονται στους δρόμους της πόλης, ενώ είχε προσθέσει ότι η κατάσταση στη Λισιτσάνσκ έχει «επιδεινωθεί κατά πολύ».

Η Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη με 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βομβαρδίζεται εδώ και εβδομάδες από το ρωσικό πυροβολικό και τους αυτονομιστές αντάρτες. Δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί εκεί.

Η Σεβεροντονέτσκ και η Λισιτσάνσκ βρίσκονται περισσότερα από 80 χιλιόμετρα ανατολικά του Κραματόρσκ, το οποίο έγινε το διοικητικό κέντρο του ουκρανικού Ντονμπάς, αφού οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν το ανατολικό τμήμα της κοιλάδας το 2014.

Λαβρόφ: Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα το Ντονμπάς

Η «απελευθέρωση» του Ντονμπάς στην Ουκρανία είναι «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» για τη Μόσχα, ενώ άλλα ουκρανικά εδάφη θα πρέπει να αποφασίσουν μόνα τους το μέλλον τους, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA που επικαλείται δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η απελευθέρωση των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λογκάνσκ, τις οποίες αναγνώρισε η Μόσχα ως ανεξάρτητα κράτη, είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TF1, σύμφωνα με το RIA.

Για τα υπόλοιπα εδάφη στην Ουκρανία, «ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει το μέλλον του στις περιοχές αυτές», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News