239
Κοσμοσυρροή στην παραλία Μακούμπα του Ρίο ντε Τζανέιρο | REUTERS/Pilar Olivares

Βραζιλία: Καύσωνας με την αισθητή θερμοκρασία στους 62 βαθμούς!

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2024, 17:07
Κοσμοσυρροή στην παραλία Μακούμπα του Ρίο ντε Τζανέιρο
|REUTERS/Pilar Olivares

Βραζιλία: Καύσωνας με την αισθητή θερμοκρασία στους 62 βαθμούς!

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2024, 17:07

Ρεκόρ δεκαετίας σημειώνουν οι θερμοκρασίες στη Βραζιλία, που πλήττεται από παρατεταμένο καύσωνα. Το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα, η θερμοκρασία στο Ρίο ντε Τζανέιρο ξεπέρασε και τους 62 βαθμούς, όπως μεταδίδουν τοπικά και διεθνή μέσα.

Ο δήμαρχος της πόλης έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα οτι στις 10 το πρωί της Δευτέρας, τοπική ώρα, η υψηλότερη θερμοκρασία, 62,3 βαθμοί Κελσίου, καταγράφηκε στην Γκαρατίμπα, μια συνοικία στα δυτικά προάστια του Ρίο. Την Κυριακή στην ίδια περιοχή, η αισθητή θερμοκρασία ήταν 60,1°C, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ από το 2014.

Οι αρχές εξέδωσαν συστάσεις για τους πολίτες καλώντας τους να αποφεύγουν κάθε έκθεση στον ήλιο και να φροντίζουν για την επαρκή ενυδάτωσή τους.

Στις δυτικές (και οικονομικά ευάλωτες) συνοικίες ζει το 40% των 6 εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης. Οι Βραζιλιάνοι αναζητούν δροσιά σε παραλίες και πάρκα, όπως το Τιζούκα, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης.

Στο Σάο Πάολο των 12 εκατομμύριων κατοίκων, το Σάββατο ήταν η πιο θερμή ημέρα από την αρχή του χρόνου. Οι έξοδοι της πόλης κατακλύστηκαν από αυτοκίνητα που σχημάτιζαν ουρές δεκάδων χιλιομέτρων με προορισμό τις παραλίες.

Η νότια Βραζιλία, από την άλλη, απειλείται από τη βροχή. Σφοδρές καταιγίδες προβλέπονται για όλη την εβδομάδα, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των αρμόδιων αρχών, καθώς αναμένεται ένα ψυχρό μέτωπο που θα συνοδεύεται και από ισχυρούς ανέμους. Ορισμένες κοινότητες της Πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ ήδη καταγράφουν όγκους βροχής ασυνήθιστου ύψους ενώ στην Ουρουγουαϊάνα οι δρόμοι πλημμύρισαν.

Οι ειδικοί αποδίδουν αυτήν την αστάθεια αφενός στο φαινόμενο Ελ Νίνιο και αφετέρου στην κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...