393
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, φτάνει στο χώρο της συνεδρίασης των G20, στη Βενετία | G20 Italy/Handout via REUTERS

Ιστορική συμφωνία της G20 για τη φορολόγηση των πολυεθνικών

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2021, 12:51
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, φτάνει στο χώρο της συνεδρίασης των G20, στη Βενετία
|G20 Italy/Handout via REUTERS

Ιστορική συμφωνία της G20 για τη φορολόγηση των πολυεθνικών

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2021, 12:51

Οι υπουργοί Οικονομικών των 20 πλουσιότερων κρατών του κόσμου, της G20, ενέκριναν το Σάββατο μια «ιστορική συμφωνία για μια πιο σταθερή και πιο δίκαιη διεθνή φορολογική αρχιτεκτονική», όπως ανέφεραν, με την οποία επιβάλλεται ένας παγκόσμιος φόρος «τουλάχιστον 15%» στα κέρδη των πολυεθνικών.

Επιπλέον, οι υπουργοί Οικονομικών, που συνεδρίασαν στη Βενετία, απηύθυναν έκκληση σε χώρες που ακόμη δεν έχουν υπογράψει να το πράξουν, καθώς η δήλωση έχει μέχρι τώρα την υπογραφή από 131 από τα 139 μέλη της ομάδας εργασίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στον οποίο μετέχουν προηγμένες και αναδυόμενες χώρες.

Ενα λεπτομερές σχέδιο για την εφαρμογή των δύο πυλώνων της συμφωνίας πρέπει να ετοιμαστεί μέχρι την επόμενη σύνοδο της G20 τον Οκτώβριο.

Ο Πυλώνας 1 της συμφωνίας έγκειται στο να διατεθεί ένα μέρος του φόρου επί των κερδών, που καταβάλλεται από τις πολυεθνικές, στις λεγόμενες χώρες «της αγοράς», δηλαδή τις χώρες στις οποίες οι εταιρείες αυτές πραγματοποιούν τις δραστηριότητές τους. Ο φόρος δεν θα καταβάλλεται συνεπώς πλέον αποκλειστικά εκεί όπου οι εταιρείες έχουν εγκαταστήσει τις έδρες τους.

Στο στόχαστρο είναι οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν παγκόσμιο τζίρο άνω των 20 δισ. ευρώ και των οποίων η αποδοτικότητα είναι μεγαλύτερη του 10%. Πρόκειται, δηλαδή, για τις πολυεθνικές και τις γιγάντιες εταιρείες του Διαδικτύου (Google, Amazon, Facebook και Apple), οι οποίες είχαν μεγάλα κέρδη κατά την πανδημία της Covid-19 και τα lockdown,  αλλά πληρώνουν φόρους το ύψος των οποίων είναι μηδαμινό έναντι των κερδών τους.

Ο Πυλώνας 2 αντιστοιχεί στη θέσπιση ενός ελάχιστου ποσοστού φόρου «τουλάχιστον 15%» επί των κερδών των πολυεθνικών. Ένα κράτος θα μπορεί να φορολογεί τα κέρδη εξωτερικού μιας από τις εθνικές επιχειρήσεις του, τα οποία έχουν φορολογηθεί στο εξωτερικό με ποσοστό κατώτερο αυτού του ελάχιστου ποσοστού, ώστε να αντισταθμίσει τη διαφορά.

Γέλεν: Να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η κυβέρνηση της οποίας υποστηρίζει θερμά τα μέτρα, δήλωσε πως η συνάντηση των υπουργών έδειξε πως ο κόσμος είναι έτοιμος για να βάλει τέλος στην παγκόσμια «κούρσα προς τα κάτω» στη φορολόγηση των πολυεθνικών και «θα πρέπει τώρα να κινηθεί γρήγορα για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία».

«Επιπλέον του φόρου, η G20 σημείωσε πρόοδο σε ένα φάσμα θεμάτων, περιλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της προσπάθειας να βοηθηθούν χώρες με χαμηλότερο εισόδημα στις εμβολιαστικές εκστρατείες τους ώστε ο κόσμος να μπορέσει τελικά να εξουδετερώσει την απειλή της Covid-19», ανέφερε η Γέλεν.

Τη συμφωνία χαιρέτησαν ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, όπως και ο  βρετανός ομολογός του Ρίσι Σούνακ .

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...