• Το πολιτικό μέλλον του Κώστα Καραμανλή στο μικροσκόπιο

    Η παραφιλολογία για το πολιτικό μέλλον του Κώστα Καραμανλή, βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ και πρώην Πρωθυπουργού, συνεχίζεται. Το νεότερα από το μέτωπο τα μετέδωσε η «Καθημερινή», γράφοντας ότι ο 65χρονος κ. Καραμανλής θα διεκδικήσει ακόμα μία θητεία στα βουλευτικά έδρανα –τυπικά βέβαια, μπορεί να είναι και δύο, αν σκεφτείς ότι οι πρώτες κάλπες είναι με απλή αναλογική.

     

    Εγραψε συγκεκριμένα το «Θεωρείο»:

     

    «Η στήλη έχει γράψει ουκ ολίγες φορές πως τα σενάρια περί αποχώρησης του Κώστα Καραμανλή από την πολιτική ουδέποτε είχαν αντίκρισμα στην πραγματικότητα, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε πάρει οριστικές αποφάσεις. Και ακόμα δεν έχει πάρει. Εικάζω, ωστόσο, βλέποντας το πολιτικό κλίμα μετά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, πως οι περισσότερες πιθανότητες κλίνουν πλέον προς μία ακόμα θητεία στη Βουλή. Για τελευταία φορά. Οι λόγοι είναι δύο: αφενός ο ίδιος με την ομιλία του έδειξε πως είναι απόλυτα ενεργός πολιτικά και παράλληλα έχει τη δυνατότητα να μιλάει σε κοινά που κινούνται στις παρυφές της Κεντροδεξιάς. Δεύτερον, με τον μεγάλο στόχο να είναι η αυτοδυναμία, ούτε το Μαξίμου έχει κάποιον λόγο να θέλει κανέναν –πόσω μάλλον τον επί 12 χρόνια πρόεδρο της NΔ– εκτός ψηφοδελτίων.

     

    Ενα επιπλέον στοιχείο που µε οδηγεί στο ίδιο συµπέρασµα ήταν η τοποθέτηση Οικονόµου στο τελευταίο µπρίφινγκ, που ήταν στα όρια της αποθέωσης για τον πρώην πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας την οµιλία του «µια εξαιρετική ανάλυση», που «ανέδειξε παραστατικά, όπως το κάνει πάντοτε µε ευθύνη, την ανάγκη για εθνική οµοψυχία». ∆εν θυµάµαι άλλη φορά τον εκπρόσωπο να µιλάει µε τόσο θερµά λόγια για πολιτικό που είναι εκτός του κύκλου της κυβέρνησης και ως εκ τούτου το εκλαµβάνω ως µήνυµα του Μαξίµου στην Παναγή Κυριακού για συστράτευση στις εκλογές».

  • Καθηγητές ή (και) κομματικά στελέχη;

    Καθηγητής ή «κορυφαίο στέλεχος»; Eντύπωση προκαλεί σε κάποιους παρατηρητές το γεγονός ότι δέκα και τόσα χρόνια μετά τα τραπεζάκια των Αγανακτισμένων, με τους καθηγητές που ξεσκέπαζαν τους «προσκυνημένους», υποτίθεται, της τρόικας και έπειτα έγιναν βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ (όπως και της ΝΔ βέβαια, από την άλλη πλευρά,  στην εποχή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ), το φαινόμενο των «ανεξάρτητων» καθηγητών που παρουσιάζονται ως τέτοιοι από τα μέσα ενημέρωσης αλλά δρουν ως κομματικά στελέχη επαναλαμβάνεται.

     

    Τελευταίο προϊόν της μήτρας του ακαδημαϊκού χώρου που ετοιμάζει τους επόμενους πολιτευτές και έπειτα βουλευτές, ο έγκριτος και με εξαιρετικό βιογραφικό καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας Νικόλαος Φαραντούρης, ο οποίος λέγεται ότι θα είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλονιά, ενώ σύμφωνα με τοπικό μέσο βρισκόταν «στα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» και στο συνέδριο του κόμματος τον Απρίλιο, «ήταν κεντρικός ομιλητής στα ενεργειακά και ανέπτυξε τις θέσεις που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία του».

     

    Αλλο ανεξάρτητος καθηγητής και άλλο κομματικό στέλεχος…

     




text
  • Ούτως ή άλλως σε αυτή τη χώρα συνεχώς σταυροκοπιόμαστε, δεν κινδυνεύει η πίστη


    26 Απριλίου 2024, 22:53