572
Το εμπορικό κέντρο «Γκρίνγουντ Παρκ» στην Ιντιάνα των ΗΠΑ όπου έγινε το μακελειό | REUTERS/Cheney Orr

ΗΠΑ: Ενοπλος «ήρωας» σκότωσε τον δράστη ενός μακελειού σε εμπορικό κέντρο

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2022, 18:20
Το εμπορικό κέντρο «Γκρίνγουντ Παρκ» στην Ιντιάνα των ΗΠΑ όπου έγινε το μακελειό
|REUTERS/Cheney Orr

ΗΠΑ: Ενοπλος «ήρωας» σκότωσε τον δράστη ενός μακελειού σε εμπορικό κέντρο

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2022, 18:20

Ενας βαριά οπλισμένος άνδρας σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους δύο στο εμπορικό κέντρο Γκρίνγουντ Παρκ στην Ιντιάνα των ΗΠΑ. Ο δράστης που είχε στην κατοχή του δύο τουφέκια, ένα πιστόλι και περισσότερες από 100 σφαίρες, όπως είπε η Αστυνομία αργότερα, άνοιξε πυρ 24 φορές πριν σκοτωθεί από το όπλο ενός περαστικού.

«Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα είχαν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των μαζικών πυροβολισμών αν ένας νεαρός άνδρας δεν είχε φερθεί σαν ήρωας», ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Ο 22χρονος Ελι Ντίκεν που βρισκόταν στο εμπορικό κέντρο με την κοπέλα του, όταν είδε να πέφτουν νεκροί τρεις άνθρωποι από το όπλο του δράστη τράβηξε το πιστόλι του και τον πυροβόλησε θανάσιμα, γράφει δημοσίευμα του BBC.

Ο Ελι Ντίκεν θεωρείται ο «ήρωας» που κατάφερε να σώσει πολύ κόσμο από το οπλισμένο χέρι του δράστη που σκότωσε τρεις ανθρώπους / Facebook

Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Γκρίνγουντ, Τζιμ Αϊσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Ντίκεν απασχόλησε τον ένοπλο σχεδόν από την αρχή της επίθεσης. «Επέδειξε, μάλιστα, σωστή τακτική πυροβολώντας τον με ένα πιστόλι από μεγάλη απόσταση, παρόλο που δεν είχε καμία εκπαίδευση», είπε.

Ο Ντίκεν παρότρυνε επίσης τους πολίτες που ήταν εκείνη τη στιγμή στο εμπορικό κέντρο να καλυφθούν πίσω του, δίνοντάς τους οδηγίες, ενώ αντήλασσε πυροβολισμούς με τον δράστη και τον πλησίαζε.

Ο νεαρός άνδρας, ο οποίος είχε στην κατοχή του νόμιμα το όπλο που χρησιμοποίησε, αρχικά συνελήφθη και ανακρίθηκε από τις Αρχές, πριν επιβεβαιωθεί η εκδοχή του για τα γεγονότα, από τα πλάνα της κάμερας κλειστού κυκλώματος του κέντρου.

«Θα είχαμε πολύ περισσότερα θύματα αν δεν υπήρχε ένας υπεύθυνος ένοπλος πολίτης που ανέλαβε δράση πολύ γρήγορα», είπε ο Αϊσον, προσθέτοντας ότι «οι ενέργειές του ήταν ηρωικές».

Ο δράστης ήταν ένας 20χρονος κάτοικος της περιοχής, ο οποίος είχε πρόσφατα απολυθεί από τη δουλειά του σε μια αποθήκη του εμπορικού κέντρου. Νεκροί από τους πυροβολισμούς έπεσαν ένα ανδρόγυνο και ένας άνδρας 30 ετών, ενώ τραυματίστηκαν μια 22χρονη και ένα 12χρονο κορίτσι.

«Βγήκαν τα όπλα» για τα όπλα

Μια σειρά πρόσφατων μαζικών πυροβολισμών σε δημόσιους χώρους – συμπεριλαμβανομένου ενός παντοπωλείου στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, ενός δημοτικού σχολείου στο Τέξας και μιας παρέλασης στο Χάιλαντ Παρκ του Ιλινόις- έχει πυροδοτήσει τη συζήτηση στις ΗΠΑ για τους νόμους περί όπλων.

Οι υποστηρικτές του δικαιώματος της οπλοχρησίας χρησιμοποίησαν την επίθεση στο εμπορικό κέντρο, ως παράδειγμα για τον λόγο που οι νομοταγείς πολίτες πρέπει να έχουν όπλα.

Σε ένα tweet το πρωί της Δευτέρας, η National Rifle Association, (ομάδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των κατόχων όπλων με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες που ιδρύθηκε το 1871) έγραψε: «Θα το ξαναπούμε: Ο μόνος τρόπος να σταματήσεις έναν κακό με όπλο είναι ένας καλός με όπλο».

Σύμφωνα με έκθεση του FBI που δημοσιεύτηκε τον Μάιο, πάντως, δεν έχουν όλα τα περιστατικά τέτοια κατάληξη, αφού μόνο δύο από τις 61 τέτοιες επιθέσεις την προηγούμενη χρονιά είχαν αίσιο τέλος, όταν ένοπλοι περαστικοί επιτέθηκαν στον δράστη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...