272
Ο επικεφαλής του OSF Πάτρικ Γκάσπαρ | Facebook

Ιδρυμα Σόρος για Καρόλα Ρακέτε: «Η ποινικοποίηση ίδιον των αυταρχικών καθεστώτων»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2019, 21:55
Ο επικεφαλής του OSF Πάτρικ Γκάσπαρ
|Facebook

Ιδρυμα Σόρος για Καρόλα Ρακέτε: «Η ποινικοποίηση ίδιον των αυταρχικών καθεστώτων»

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2019, 21:55

Το Ιδρυμα για την Ανοιχτή Κοινωνία (OSF), το οποίο έχει ιδρύσει ο φιλάνθρωπος Κροίσος Τζορτζ Σόρος παίρνει ξεκάθαρη θέση στην πρόσφατη κόντρα ανάμεσα στην Καρόλα Ρακέτε, γερμανίδα πλοίαρχο του Sea Watch-3 και τις ιταλικές Αρχές, που τη συνέλαβαν για τη διακομιδή 53 προσφύγων.

Οπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην ιταλική Repubblica ο επικεφαλής του OSF Πάτρικ Γκάσπαρ, «η ποινικοποίηση είναι ίδιον και τυπικό των αυταρχικών καθεστώτων». Με αυτόν τον τρόπο «φωτογράφισε» τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών που έδωσε την εντολή για τη σύλληψή της, τον Ματέο Σαλβίνι.

«Εχουμε δει το ίδιο σενάριο στην Ουγγαρία, στη Ρωσία ή στην Τουρκία, όπου οι αυταρχικές κυβερνήσεις ασκούν τεράστια νομοθετική και πολιτική πίεση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και στις ΜΚΟ. Και παρ’ όλο που το ίδρυμά μας δεν προσφέρει μέχρι στιγμής οικονομική στήριξη σε οργανισμούς που διεξάγουν επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, εντούτοις εκτιμούμε αυτές τις ανθρωπιστικές προσπάθειες και καταδικάζουμε τις προσπάθειες να ποινικοποιηθούν οι δραστηριότητες εκείνων που επιδιώκουν να σώσουν ζωές» προσθέτει ο πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα.

Στην ερώτηση κατά πόσο θεωρεί ότι η δημοκρατία κινδυνεύει στην Ιταλία, ο Γκάσπαρ ξεκαθαρίζει πως «η συμβολή της κοινωνίας των πολιτών είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία. Παρά τις απόπειρες της ιταλικής Δεξιάς να βλάψει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, κάποιοι θαρραλέοι πολίτες εξασκούν το δικαίωμά τους για να αμφισβητήσουν την καταστολή και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε αυτές τις ομάδες, μαζί με όσους δεσμεύονται να μεταρρυθμίσουν τους νόμους περί ναρκωτικών και υπερασπίζονται ένθερμα τις μειονότητες.

»Ως ίδρυμα, υποστηρίζουμε όλες τις ΜΚΟ που προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της μετανάστευσης, οργανώσεις όπως τη Refugees Welcome Italia, που ζητάει από τις ιταλικές οικογένειες να ανοίξουν τα σπίτια τους σε πρόσφυγες» καταλήγει ο Γκάσπαρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...