595
Στιν κεντρικό δρόμο της πόλης Γουόκεσα μετά το μακελειό | Mike De Sisti-USA TODAY NETWORK via REUTERS

Η συνταγή της Νίκαιας εφαρμόστηκε στο Ουισκόνσιν

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2021, 20:29
Στιν κεντρικό δρόμο της πόλης Γουόκεσα μετά το μακελειό
|Mike De Sisti-USA TODAY NETWORK via REUTERS

Η συνταγή της Νίκαιας εφαρμόστηκε στο Ουισκόνσιν

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2021, 20:29

H «τρελή είδηση» η οποία νωρίς το πρωί της Δευτέρας κατέφθασε από το Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, με τον οδηγό του SUV που θέρισε παρελαύνουσες μαθήτριες, προβλημάτισε τον συντάκτη της Corriere della Sera Γκουίντο Ολίμπιο. Σε σχετικό κείμενό του ασχολήθηκε με αυτήν την αποτελεσματική συνταγή μαζικών δολοφονιών και εξαπολύσεως φρίκης και τρόμου, δηλαδή με τις εν ψυχρώ εκτελέσεις πλήθους ανθρώπων διά της οδηγήσεως οχήματος καταπάνω τους.

Ο Ιταλός έγραψε ότι αυτή η μέθοδος, του ξέφρενου αυτοκινήτου που εμφανίζεται ξαφνικά από το πουθενά και πέφτει με ορμή σε πλήθος προκαλώντας αιματοχυσία είναι παιχνιδάκι στην εφαρμογή της, πανεύκολη, μη προβλέψιμη, μη αντιμετωπίσιμη, και απαλλαγμένη από το ρίσκο της μεταφοράς και χρήσης φονικών όπλων. Το σπουδαιότερο: ο καθένας (βλαμμένος ή φανατικός) μπορεί να πατήσει κόσμο με το αμάξι του οπουδήποτε στον κόσμο.

Πρόκειται για τεχνική που κατά καιρούς έχουν υιοθετήσει και χρησιμοποιήσει ετερόκλητα στοιχεία: τρομοκράτες, εξτρεμιστές, καταδιωκόμενοι εγκληματίες, ψυχοπαθείς, ναρκομανείς. Ολοι τους, και όσοι είχαν επίγνωση της πράξης τους και όσοι δεν είχαν, διενήργησαν το αποτρόπαιο μαζικό έγκλημά τους με αδίστακτη αποφασιστικότητα. Αυτό έγινε και στην Ευρώπη, γίνεται και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες από τις έρευνες στη Γουόκεσα, λέει ο Ολίμπιο, ο μακελάρης είχε βαρύ παρελθόν σε ό,τι αφορά τα ναρκωτικά και τις βιαιότητες, αλλά και την επικίνδυνη οδήγηση, ενώ είχε αποφυλακιστεί πριν από λίγες ημέρες καταβάλλοντας εγγύηση. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο για ποιον λόγο χτύπησε την παρέλαση των μαθητριών.

Η απειλή αυτής της μεθόδου μαζικών δολοφονιών είναι πολλαπλή, λέει ο συντάκτης: α) ο εκτελεστής δεν χρειάζεται παρά μόνο ένα αυτοκίνητο, οποιοδήποτε, για να δράσει, β) αιφνιδιάζει, αφού εμφανίζεται εκεί όπου κανείς δεν τον αναμένει, γ) κανείς από τους αιφνιδιαζόμενους ανθρώπους δεν μπορεί να αντιδράσει, δ) επιτυγχάνει να διασπείρει ανασφάλεια σε όλη την κοινότητα όπου έχει εκδηλώσει την επίθεσή του, αφού μετά το μακελειό όλοι αισθάνονται απειλούμενοι.

Εκθέτει και την αστυνομία ο μακελάρης, θα προσθέταμε εμείς, όταν η πράξη του συντελείται σε δημόσιο χώρο όπου υποτίθεται ότι επιβάλλονται έκτακτα μέτρα τήρησης της δημόσιας τάξης λόγω προγραμματισμένων συναθροίσεων κάθε είδους (παρελάσεις, διαδηλώσεις, πορείες, αθλητικές εκδηλώσεις, κ.λπ.).

Οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και εκείνοι του Ισλαμικού Κράτους, λέει ο Ολίμπιο, κατανόησαν την πρακτική  χρησιμότητα της μαζικής δολοφονίας με αυτοκίνητο, αφού έτσι οι ίδιοι δεν έφεραν όπλα και δεν κίνησαν υποψίες. Βρήκαν, δε, πολλούς μιμητές. «Ας θυμηθούμε τη σφαγή στην παραλιακή λεωφόρο της Νίκαιας, στην Κυανή Ακτή, όπου ένας άνδρας κατάφερε να πατήσει με το όχημα περισσότερα από 80 θύματα».

Το φορτηγό με το οποίο ο τζιχαντιστής έσπειρε τον θάνατο στη φημισμένη Προμενάντ ντ’ Ανγκλέ, στη Νίκαια, τον Ιούλιο του 2016: οι αστυνομικοί το έχουν ζώσει, αλλά κατόπιν εορτής (EPA/FRANCK FERNANDES FRANCE AND BELGIUM OUT / CORBIS OUT)

Στις ΗΠΑ το συγκεκριμένο νοσηρό φαινόμενο με τα ολέθρια αποτελέσματα έχει αυξηθεί εκθετικά. Πρόσφατη μελέτη, η οποία αφορά την περίοδο Μαΐου 2020 – Σεπτεμβρίου 2021, εντόπισε 139 τέτοιες περιπτώσεις, με τρεις θανάτους και εκατό τραυματισμούς. Ο ιταλός δημοσιογράφος θεωρεί ότι είναι σοκαριστικό στοιχείο πως υπήρξαν μόνο 65 καταδίκες για σοβαρά αδικήματα, καθώς στις υπόλοιπες από αυτές τις περιπτώσεις ο οδηγός τιμωρήθηκε με ελαφριά ποινή.

Η αύξηση αυτών των επεισοδίων αποδόθηκε σε διαφόρους λόγους. Αλλοι προσπάθησαν να αποφύγουν αστυνομικούς ελέγχους στον δρόμο, άλλοι είχαν επιθυμία να σκοτώσουν, άλλοι δεν κατάλαβαν καν τι έκαναν. Κάπως έτσι τα οχήματα μετατράπηκαν σε δρεπανηφόρα άρματα, όπως και το SUV του Ουισκόνσιν. «Δεν υπάρχει πάντα πολιτικό κίνητρο για να πατήσεις το συγκεκριμένο γκάζι. Ούτε αιτήματα υπάρχουν. Κάποιες φορές πρόκειται για πράξη τυφλού θυμού, μίσους, τρέλας, αρνητικών συναισθημάτων που ενώνονται στην επιθυμία για αίμα. Είναι πράξεις που δεν σχετίζονται με την τρομοκρατία, αλλά οι οποίες παράγουν τρόμο στην κοινωνία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...