483
Δολοφόνος του Ολαφ Πάλμε ήταν ο Στιγκ Ενγκστρομ (δεξιά), ισχυρίζεται η σειρά του Netflix | CreativeProtagon

Σουηδία: Ποιος σκότωσε τον Πάλμε; Το Νetflix νόμιζε ότι ξέρει αλλά…

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2021, 17:33
Δολοφόνος του Ολαφ Πάλμε ήταν ο Στιγκ Ενγκστρομ (δεξιά), ισχυρίζεται η σειρά του Netflix
|CreativeProtagon

Σουηδία: Ποιος σκότωσε τον Πάλμε; Το Νetflix νόμιζε ότι ξέρει αλλά…

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2021, 17:33

Σειρά από μηνύσεις για συκοφαντία, ανακρίβειες ή παραβίαση της ιδιωτικότητας αντιμετωπίζει το Netflix για δικές τους παραγωγές, σε διάφορες χώρες.

Η πιο πρόσφατη κατατέθηκε στη Σουηδία και αφορά σειρά για τη δολοφονία του τότε πρωθυπουργού, Ολαφ Πάλμε, η οποία δεν συγκλόνισε μόνο τη σκανδιναβική χώρα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη, το 1986.

Ο Πάλμε δολοφονήθηκε σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης, την ώρα που επέστρεφε σπίτι του από τον κινηματογράφο, μαζί με τη σύζυγό του. Ο δολοφόνος δεν βρέθηκε ποτέ, αν και έγιναν δεκάδες έρευνες, η τελευταία από τις οποίες, πέρυσι, όταν οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θεωρούν ως πιθανότερο ύποπτο τον Στιγκ Ενγκστρομ, επικριτή του Πάλμε, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2000.

Τη μήνυση για συκοφαντία κατέθεσαν άγνωστοι κατά του Netflix, μετά την προβολή της σειράς «The Unlikely Murderer» (Ο απίθανος δολοφόνος), η οποία ασχολείται με την έρευνα της αστυνομίας αμέσως μετά τη δολοφονία και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Ενγκστρομ εμφανίστηκε ως αυτόπτης μάρτυρας, αλλά ήταν αυτός που σκότωσε τον Πάλμε.

Δεν είναι γνωστό ποιος έκανε τη μήνυση. Η πρώην σύζυγος του Ενγκστρομ, Μαργκαρέτα, κατηγόρησε τη σειρά ότι αφήνει να εννοηθεί πως γνώριζε περισσότερα για τον ρόλο του, από ό,τι είπε στην αστυνομία.

Ομως, η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν θα μήνυε το Νetflix, γιατί κάτι τέτοιο «θα ήταν εφιαλτικό και θα της κόστιζε πολλά χρήματα».

Η πλατφόρμα δεν έχει απαντήσει στις κατηγορίες. Ομως, είχε φροντίσει να προσθέσει στο τέλος του κάθε επεισοδίου τη σημείωση ότι η ενοχή του Ενγκστρομ δεν έχει αποδειχθεί.

Η σειρά βασίζεται στο βιβλίο του σουηδού δημοσιογράφου Τόμας Πέτερσεν, που εστίασε την πολυετή έρευνά του στον Ενγκστρομ.

Σύμφωνα με τους Times, αυτή είναι η τέταρτη παραγωγή του Netflix για την οποία κατατέθηκαν μηνύσεις εναντίον του. Η πολύ πετυχημένη σειρά «Το Γκαμπί της Βασίλισσας» είναι μία από αυτές, καθώς η 80χρονη Νόνα Γκαπριντασβίλι, πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι και πρώτη γυναίκα που αναγνωρίστηκε διεθνώς ως γκρανμέτρ, ζητεί αποζημίωση πέντε εκατ. δολαρίων επειδή οι δημιουργοί της την εμφανίζουν ως Ρωσίδα και όχι Γεωργιανή, ενώ αναφέρουν ότι δεν έπαιξε ποτέ εναντίον ανδρών.

Η Γκαπριντασβίλι διαμαρτυρήθηκε για τη «σεξιστική και υποτιμητική» μεταχείρισή της και τόνισε ότι στην καριέρα της κέρδισε πολλούς γνωστούς και καταξιωμένους σκακιστές.

Αλλη μήνυση για συκοφαντία κατά του Netflix κατατέθηκε στη Νέα Υόρκη από την πρώην εισαγγελέα Λίντα Φέαρσταϊν, και αφορά τη σειρά «When they see us», η οποία πραγματεύεται την άδικη καταδίκη μαύρων και λατίνων εφήβων για τον βιασμό μίας γυναίκας, το 1989. Η 74χρονη Φέαρσταϊν, εισαγγελέας στην υπόθεση, μήνυσε την πλατφόρμα γιατί στη σειρά περιγράφεται ως ρατσίστρια.

Τέλος, το καλοκαίρι, αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο απεφάνθη ότι ένας συνταξιούχος αστυνομικός του Γουισκόνσιν, ο Αντριου Κόλμπερν, δικαιούται να καταθέσει μήνυση κατά του Netflix, για τη σειρά ντοκιμαντέρ «Making a murderer» (Κατασκευάζοντας έναν δολοφόνο), η οποία τον παρουσιάζει να τοποθετεί αποδεικτικά στοιχεία εναντίον ενός άνδρα που καταδικάστηκε αδίκως για τον βιασμό μιας γυναίκας, το 1985.

Εκπρόσωπος του Netflix έχει δηλώσει ότι οι ισχυρισμοί των εναγόντων και στις τρεις αγωγές δεν έχουν βάση και ότι θα τους αντικρούσουν στο δικαστήριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...